Вода поверхневих водойм

 plyag sait

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» продовжує моніторингові дослідження якості води р. Дніпро в межах акваторії пляжів м. Черкаси, які мають офіційний статус.

По м. Черкаси рішенням міської ради визначено 5 офіційних пляжів: комунальні пляжі «Митницький», «Казбетський», «Соснівський» та  приватні пляжі – «Живчик» ТОВ «Фабрика кави» і пляж «Бочка» ТОВ «Берег-2007».

За результатами останніх досліджень у воді акваторії пляжів «Митницький», «Казбетський», «Соснівський», «Живчик» ТОВ «Фабрика кави», «Бочка» ТОВ «Берег-2007» відхилень від гігієнічних нормативів не виявлено.

Детальніше...

plag kazbets 

Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» з 1 червня 2023 року розпочато проведення моніторингу якості води водойм у межах пляжів загального користування та місць масового відпочинку населення на водних об'єктах області. Такі заходи проводяться Центром відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів довкілля на 2023 рік.

Станом на 1 червня 2023 року по м. Черкаси рішенням Черкаської міської ради визначено 5 офіційних пляжів: комунальні пляжі – «Митницький», «Казбетський», «Соснівський», та приватні пляжі – «Живчик» ТОВ «Фабрика кави», пляж «Бочка» ТОВ «Берег-2007». Також у містах та районах області органами місцевої влади взято на облік 18 пляжів та місць масового відпочинку населення на воді в смт Чорнобай, м. Умань, м. Сміла, м. Ватутіне, Чигиринському та Городищенському районах.

В окремих територіальних громадах діє заборона на відпочинок на воді у зв'язку з відсутністю захисних споруд. Це питання безпеки. Жителям громад порадили утриматися від перебування в місцях відпочинку біля водойм та не влаштовувати скупчення людей на відкритій місцевості.

У рамках цієї роботи перед початком купального сезону фахівцями Центру відібрано та досліджено 28 проб води на бактеріологічні та санітарно-хімічні показники. З них відхилення виявлені в 11 пробах за бактеріологічними показниками (перевищення індексу ЛКП – лактозопозитивної кишкової палички) на 2-х міських пляжах Черкас – «Казбетський», «Митницький», а також у місцях масового відпочинку на воді у м. Сміла, м. Умань, м. Жашків, м. Кам'янка.

Детальніше...

111111

Державна установа "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" (далі - Центр) проводить постійні моніторингові дослідження води р. Дніпро в межах акваторії пляжів м. Черкаси, які мають офіційний статус.

За результатами останніх досліджень у воді акваторії пляжу «Соснівський - 1» виявлені відхилення від гігієнічних вимог за мікробіологічними показниками, зокрема індекс лактозопозитивних паличок становив 6200 в 1 дм3 ( при нормативі не більше – 5000 в 1 дм3).

Про результати поінформовано Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та КП «Благоустрій» Черкаської міської ради.

З метою недопущення поширення кишкових інфекцій, пов’язаних з місцями масового відпочинку населення на водних об’єктах, Центр не рекомендує купатись на означеному пляжі.

Центр відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів довкілля на 2022 рік продовжує лабораторний моніторинг води пляжів в межах м. Черкаси.

plyah08

У цьому оздоровчому сезоні, в рамках моніторингу за місцями масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами), в області здійснюється постійний лабораторний контроль води за санітарно-хімічними, мікробіологічними показниками, в тому числі за циркуляцією збудника холери

Моніторинг здійснювався у воді пляжів «Митницький», Соснівський - 1», та «Казбетський».

Станом на 01.08. 2022 року Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України», (далі Центр) виявлені відхилення від гігієнічних вимог води всіх пляжів», за інтенсивністю запаху - 2 бали ( норматив - 1 бал).

За мікробіологічними показниками відхилення від встановлених нормативів виявлені у воді пляжу «Митницький» за індексом ЛКП.

Збудник холери не виділявся.

За результатами перевищень показників у воді пляжів надані рекомендації власникам щодо виставлення знаків про заборону купання, поінформовано органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації.

plyash07

Державна установа "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" (далі - Центр) проводить постійні моніторингові дослідження води р. Дніпро в межах акваторії пляжів м. Черкаси, які мають офіційний статус.

За результатами лабораторних досліджень у воді пляжів «Митницький», «Соснівський - 1» та «Казбетський» м. Черкаси, яка була відібрана 04.07.2022, виявлені відхилення від гігієнічних вимог за інтенсивністю запаху - 2 бали ( в нормі - 1 бал).
Крім того, у воді акваторії пляжу «Митницький» виявлено перевищення нормативів за водневим показником (рН) - 9,19 (в нормі водневий показник не повинен виходити за межі 6,5 - 8,5) та числом лактозопозитивної кишкової палички (далі - ЛКП) - 24 000 в дм3 (в нормі у водоймах в межах населених пунктів та у водоймах, які використовуються для купання, спорту і відпочинку населення число ЛКП не повинно бути більше 5000 в дм3 ).

Надмірна кількість ЛКП свідчить про загальну бактеріологічну забрудненість водойми, а потрапляння цих мікроорганізмів у шлунково-кишковий тракт людини може викликати гострі кишкові інфекції, які зокрема небезпечні для дітей.

Про результати лабораторних досліджень поінформовано міського голову м. Черкаси, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та керівника КП «Благоустрій» Черкаської міської ради для вжиття обмежувальних заходів щодо купання на пляжі «Митницький».

Центр відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів довкілля на 2022рік продовжує лабораторний моніторинг води р. Дніпро в межах м. Черкаси.

vodaplyah

Державна установа "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" (далі - Центр) проводить моніторинг води водоймищ в межах акваторії пляжів, що мають офіційний статус та місць масового відпочинку на водних об’єктах, які використовуються для купання впродовж оздоровчого сезону.

За наявною інформацією в області налічується 8 пляжів, що мають офіційний статус («Соснівський», «Казбетський», «Митницький», «Дахнівський» м. Черкаси, «Долінка» м. Христинівка, «Центральний міський пляж», «Пампушка» м. Чигирин, «Громадський пляж» м. Ватутіне, «Циганський яр» с. Рацеве, Черкаського району) та 23 місця масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (далі - ММВ).

Впродовж червня 2022 року з акваторії пляжів та ММВ досліджено 88 проб води за санітарно-хімічними показниками та 91 - за мікробіологічними. Відхилення від встановлених нормативів виявлені на Центральному міському пляжі та пляжі «Пампушка» м. Чигирин, (індекс лактозопозитивної кишкової палички становив 13 000, при нормативному показнику – 5000), ММВ м. Звенигородка (індекс лактозопозитивної кишкової палички становив 6200) та ММВ по вул. Ротондівська 1, м. Сміла (індекс лактозопозитивної кишкової палички становив 70 000).

Про результати лабораторних досліджень поінформовано Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та голів об’єднаних територіальних громад відповідних адміністративних територій, які здійснюють наглядові та контролюючі функції за суб’єктами господарювання.

Центр відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів довкілля на 2022 рік продовжує лабораторний моніторинг води водойм у місцях відведених для рекреаційного використання та купання.

 vodaplyah

Повідомляємо, що відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів довкілля на 2022 рік Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» з 01.06.2022 року досліджує якість води водойм у межах пляжів загального користування, що мають офіційний статус.

В рамках цієї роботи 15.06.2022 року відібрано проби води на бактеріологічні та санітарно-хімічні показники на 3-х міських пляжах Черкас (пляжі «Соснівський-1», «Казбетський», «Митницький»).
Якість води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками відповідає вимогам гігієнічних нормативів.

Також здійснюється щоденний моніторинг якості води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання в містах та районах області за бактеріологічними показниками, відхилень не виявлено.

Поза цим з метою забезпечення епіднагляду за циркуляцією збудника холери в об’єктах довкілля наказом ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» від 03.05.2022 № 145 затверджено стаціонарні точки, визначені на підставі епідеміологічного обґрунтування, складено графіки досліджень на холеру та паспорти на стаціонарні точки відповідно до вимог Інструкції по організації та проведенню протихолерних заходів, клініці та лабораторній діагностиці холери затвердженої наказом №167 «Про удосконалення протихолерних заходів в Україні».

По р. Дніпро визначено 5 стаціонарних точок для дослідження річкової води на вібріофлору (с.Червона Слобода, вул.Рибальська, м.Черкаси, пляж «Рів’єра», пляж «Митницький», пляж «Соснівський», пляж «Дахнівський»). З початку червня поточного року досліджено 10 проб води р. Дніпро, холерні вібріони не виділено.

Проводиться щотижневий аналіз захворюваності на гострі кишкові інфекції в містах та районах області.

Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з комунальним некомерційним підприємством «Черкаська міська інфекційна лікарня» Черкаської міської ради проведено тренувальні заняття у містах та районах області щодо протиепідемічних заходів та надання медичної допомоги хворому з ймовірним випадком холери.

З метою недопущення харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій у теплий період року Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує населенню дотримуватись правил особистої гігієни, оминати місця стихійної торгівлі харчовими продуктами, купувати продукти та продовольчу сировину лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках, завжди перевіряти терміни придатності швидкопсуючих продуктів, дотримуватись технології приготування кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць, не допускати використання для пиття та приготування їжі води із невідомих джерел.

У випадку виявлення перших ознак гострої кишкової інфекції (нудота, блювота, пронос, підвищення температури) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку» допомогу.

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за І півріччя 2020 року

Друк
PDF

Одним із основних напрямків діяльності Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" є проведення моніторингу якості води поверхневих водойм у 92 контрольних створах, акваторії 15 пляжів та місць рекреаційного водокористування населення.

Впродовж І півріччя 2020 рокуіз водойм І категорії (річки Дніпро, Рось та Гнилий Тікич, які використовуються для централізованого господарсько-питного водопостачання міст Черкаси, Корсунь - Шевченківський, Умань та Звенигородка) досліджено 28 проб річкової води, відхилень за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками не виявлено.

Із водойм ІІ категорії (водойми, які використовуються для купання, спорту та відпочинку населення, а також водойми в межах населених пунктів) досліджено 2 356 проб води, відхилення від встановлених нормативів виявлено у 21 (1,3%) пробі за санітарно - хімічними показниками.

Найгірші показники у річці Тясмин в межах Чигиринського району де інтенсивність запаху складала 3 бали (при нормі - до 1 балу), вміст азоту аміаку - 8,5 мг/дм3 (при нормі до 2,0 мг/дм3 ), розчинений кисень – 2,5 мг/дм3 (при нормі не менше 4,0 мг/дм3), рівень РН зареєстрований на верхній межі допустимої норми - 8,5, у річці Суха Згар Золотоніського району виявлялись відхилення за інтенсивністю запаху – 2 бали та за вмістом аміаку – 2,6 мг/дм3.

За мікробіологічними показниками відхилення реєструвались у 58 (8,5%) пробах. Найгірші показники у р. Тясмин поблизу насосної станції с. Стецівка, Чигиринського району, де індекс лактозопозитивної кишкової палички (далі - ЛКП) становив 70 000 в 1 дм3 (при нормативі – до 5000 в 1 дм3 )та наявністю колі фагів – 200 бляшкоутворюючих одиниць (при нормі не більше 100), у річці Суха Згар індекс ЛКП - 24 000 в 1 дм3, у річці Рось на адміністративній межі Черкаської області - 6200 в 1 дм3.

Про результати досліджень на адресу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, зацікавленим підприємствам та організаціям, направлялись відповідні інформації з пропозиціями, матеріали розміщувались на офіційному сайті лабораторного центру.

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за 11 місяців 2019 року

Друк
PDF

10012018вв.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2019 рік, погодженого облдержадміністрацією 10.01.2019р.,ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

Впродовж 11 міс. 2019 року із водойм І категорії проведено понад 1 тис. лабораторних досліджень річкової води, відхилень за санітарно-хімічними показниками не виявлено. За результатами лабораторних досліджень річкової води І категорії за мікробіологічними показниками виявлені відхилення від встановлених нормативів у 5,2 % дослідженнях (м. Черкаси, Звенигородський та Корсунь-Шевченківський райони).

При проведенні більше 9 тис. досліджень проб води водойм ІІ категорії за санітарно - хімічними та мікробіологічними показниками встановленим нормативам не відповідало 0,7% та 11,9% досліджень відповідно.

Питома вага досліджень води водойм з відхиленнями від встановлених нормативів за санітарно-хімічними показниками (інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, розчиненого кисню, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському та Чорнобаївському районах, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі - фагів) – у мм. Умань, Сміла Катеринопільському, Звенигородському, Канівському та Золотоніському районах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості води поверхневих водойм.

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за І півріччя 2019 року

Друк
PDF

11.07.2019123.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2019 рік, погодженого облдержадміністрацією 10.01.2019р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

Впродовж І півріччя 2019 року із водойм І категорії проведено 667 лабораторних досліджень річкової води, відхилень за санітарно-хімічними показниками не виявлено. За результатами 76 лабораторних досліджень річкової води І категорії за мікробіологічними показниками виявлені відхилення від встановлених нормативів у 4 дослідженнях (м. Черкаси, Звенигородський та Корсунь-Шевченківський райони).

При проведенні 4065 досліджень  проб води водойм ІІ категорії за санітарно - хімічними та 1168 – за мікробіологічними показниками встановленим нормативам не відповідало 20 (0,5%) та 71 (6,1 %)  дослідження відповідно.

Питома вага досліджень води водойм  з відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно-хімічними показниками (інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, розчиненого кисню, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському та Чорнобаївському районах, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі - фагів) – у мм. Умань, Сміла Катеринопільському, Звенигородському та Золотоніському районах.

Результати моніторингу якості води водойм висвітлювались на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"та в засобах масової інформації, направлялись в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми, Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для відповідного реагування та прийняття управлінських рішень.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості води поверхневих водойм.

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за І квартал 2019 року

Друк
PDF

вода_водойм09.04.19.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2019 рік, погодженого облдержадміністрацією 10.01.2019р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

Впродовж І кварталу 2019 року із водойм І категорії досліджено 93 проб води за санітарно-хімічними та 26 – за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 1 пробі за санітарно-хімічними показниками ( м. Корсунь – Шевченківський, р. Гнилий Тікич), за мікробіологічними показниками відхилень не виявлено.

Із водойм ІІ категорії досліджено 1311 проб річкової води за санітарно - хімічними та 324 – за мікробіологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 18 (1,3%) проб за санітарно-хімічними та 8 (2,5 %) - за мікробіологічними показниками.

Питома вага проб води водойм із відхиленнями від встановлених нормативів за санітарно – хімічними показниками (інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Чорнобаївському районі, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі-фагів) – в Кам’янському, Катеринопільському, Канівському та Золотоніському районах.

Результати моніторингу якості води водойм висвітлювались на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"та в засобах масової інформації, направлялись в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми, Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для відповідного реагування та прийняття управлінських рішень.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості води поверхневих водойм.