Ґрунт

 grunt

Відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2023 рік Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, зокрема ґрунту, в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зонах впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів, тощо.

Впродовж 2023 року проведено 556 досліджень ґрунту за санітарно-хімічними показниками, з них у житловій забудові – 254 дослідження, відхилень від гігієнічних регламентів, встановлених наказом МОЗ України від 14.07.2020 №1595 «Про затвердження Гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних речовин у ґрунті», не виявлено.

На відповідність дод.14 ДСП 173-96 «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів» Центром проведено 278 досліджень грунту за мікробіологічними показниками, з них 7 проб (2,5%) - не відповідали встановленим гігієнічним нормативам (м. Черкаси, Канівський район).

За паразитологічними показниками проведено 983 дослідження, в 21 пробі (2,1%) – виявлено наявність життєздатних форм геогельмінтів, зокрема у межах житлової забудови м. Умань та Уманського району.

Про результати досліджень поінформовано керівників підприємств, організацій та голів територіальних громад для прийняття відповідних управлінських рішень.

Центр продовжує моніторинг якості ґрунту в області.

 

grunt 

Відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2022 рік Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр) здійснює постійний моніторинг стану об’єктів оточуючого середовища, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За І півріччя 2022 року проведено 274 дослідження ґрунту за санітарно-хімічними показниками, з них у житловій забудові – 30 досліджень, відхилень від гігієнічних регламентів, встановлених наказом МОЗ України від 14.07.2020 №1595 «Про затвердження Гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних речовин у ґрунті», не виявлено.

На відповідність дод.14 ДСП 173-96 «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів» Центром проведено 921 дослідження за мікробіологічними показниками, з них 37 (4,0%) - не відповідало встановленим нормативам (мм. Черкаси, Сміла).

За паразитологічними показниками проведено 433 дослідження, в 11 (2,5%) - виявлено наявність життєздатних форм геогельмінтів, зокрема у межах житлової забудови м. Умань та Уманського району.

Про результати досліджень поінформовано керівників підприємств, організацій та голів територіальних громад для прийняття відповідних управлінських рішень.

Центр продовжує моніторинг якості ґрунту в області.

Результати моніторингу ґрунту на об’єктах довкілля за І півріччя 2019 року

Друк

грунт9міс17Відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2019 рік, погодженого облдержадміністрацією 10.01.2019р., ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» здійснює постійний моніторинг стану об’єктів оточуючого середовища, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За І півріччя 2019 року відібрано та проведено 844 дослідження ґрунту за санітарно-хімічними показниками, в т.ч. на визначення концентрації діючих речовин пестицидів – 170 досліджень, відхилень від гігієнічних нормативів не виявлено, за мікробіологічними показниками - 1085 досліджень, з них
81 (7,4%) - не відповідало гігієнічним нормативам (м. Сміла, Звенигородський район), за паразитологічними показниками – 650 досліджень, з них 4 (0,6%) - не відповідали гігієнічним нормативам (м. Умань, Уманський район).

Результати моніторингу якості ґрунту висвітлюються на офіційному сайті Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості ґрунту в області.

Результати моніторингу ґрунту на об’єктах довкілля за І квартал 2019 року

Друк

грунт09.04.2019.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2019 рік, погодженого облдержадміністрацією 10.01.2019р. ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» здійснює постійний моніторинг стану об’єктів оточуючого середовища, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За І квартал 2019 р. досліджено 96 проб ґрунту за санітарно-хімічними показниками, 196 - за мікробіологічними та 60 - за паразитологічними показниками. Відхилення виявлено за паразитологічними показниками у 40% проб (Лисянський, Тальнівський райони)

Результати моніторингу якості ґрунту висвітлюються на офіційному сайті Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості ґрунту в області.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 12 місяців 2018 року

Друк

03112017a.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України»здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 12 місяців досліджено 836 проб ґрунту за санітарно-хімічними показниками, 826 проб за мікробіологічними та 1915 - за паразитологічними показниками. Гігієнічним нормативам не відповідало 2 (0,2%), 19 (2,2%) та 38 (1,9%) проб відповідно (мм. Сміла, Умань та Уманський район ).

Результати моніторингу якості грунту висвітлювались на офіційному сайті Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, а також направлені в обласну, районні адміністрації, міськвиконкоми.

Лабораторні дослідження якості грунту включені у План моніторингових досліджень на поточний рік.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 12 місяців 2018 року

Друк

бо13.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України»здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 12 місяців досліджено 791 проба ґрунту за санітарно-хімічними показниками, 791 проба за мікробіологічними та 1472 - за паразитологічними показниками. Гігієнічним нормативам не відповідало 1 (0,25%), 14 (1,7%) та 31 (2,1%) проб відповідно (мм. Сміла, Умань та Уманський район ).

Результати моніторингу якості грунту висвітлювались на офіційному сайті Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, а також направлені в обласну, районні адміністрації, міськвиконкоми.

Лабораторні дослідження якості грунту включені у План моніторингових досліджень на поточний рік.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 11 місяців 2018 року

Друк

грунт0917.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 11 місяців 2018 року досліджено 735 проб ґрунту за санітарно-хімічними показниками, 763 проб за мікробіологічними та 1417 - за паразитологічними показниками, з них не відповідало гігієнічним нормативам 1 (0,1%), 14 (1,8%) та 31 (2,1%) проб відповідно (мм. Сміла, Умань та Уманський район ).

Результати моніторингу якості грунту висвітлені на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направлені в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 10 місяців 2018 року

Друк

грунт_0711.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 10 місяців 2018 року досліджено 655 проб ґрунту за санітарно-хімічними показниками, 698 проб за мікробіологічними та 1264 - за паразитологічними показниками, з них не відповідало гігієнічним нормативам 1 (0,1%), 10 (1,4%) та 29 (2,2%) проб відповідно (мм. Сміла, Умань та Уманський район ).

Результати моніторингу якості грунту висвітлюються на офіційному сайті Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг за якістю грунту.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 9 місяців 2018 року

Друк

грунт_22102018.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 9 місяців 2018 року досліджено 624 проб ґрунту за санітарно-хімічними показниками, 668 проба за мікробіологічними та 1205 - за паразитологічними показниками, з них не відповідало гігієнічним нормативам 1 (0,2%), 8 (1,2%)
та 25 (2,1%) проб відповідно (мм. Сміла, Умань та Уманський район ).

Результати моніторингу якості грунту висвітлюється на офіційному сайті Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг за якістю грунту.