Питна вода

rephile-water-altlop0lx4o-unsplash-131079

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 1 до 5 січня 2024 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 113 проб питної води за мікробіологічними та 80 за санітарно-хімічними показниками.

Відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Детальніше...

401084b77a622ce090e8c101e0785e80-quality 70xresize crop 1xallow enlarge 0xw 750xh 463

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 11 до 15 грудня 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 121 пробу питної води за мікробіологічними та 80 за санітарно-хімічними показниками.

Будь-яких ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних із питною водою та питним водопостачанням, на території Черкаської області не зареєстровано.

Щоденний моніторинг якості та безпечності питної води в області триває.

water pix

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 20 до 24 листопада 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 134 проби питної води за мікробіологічними та 96 за санітарно-хімічними показниками, відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Детальніше...

6-ways-a-plumbing-service-keeps-your-water-flowing-smoothly- -richmond-city-va- 

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 6 до 10 листопада 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 119 проб питної води за мікробіологічними та 88 за санітарно-хімічними показниками, відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Детальніше...

voda dvi hr

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 23 до 27 жовтня 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 101 пробу питної води за мікробіологічними та 92 за санітарно-хімічними показниками.

Із них встановленим нормативам не відповідали 3 (3,2%) проби за мікробіологічними показниками (загальні коліформи, ентерококи) на водогонах Чорнобаївської та Драбівської територіальних громад.

Детальніше...

voda pytna

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 16 до 20 жовтня 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 126 проб питної води за мікробіологічними та 80 за санітарно-хімічними показниками.

Із них встановленим нормативам не відповідали 2 (1,6%) проби за мікробіологічними показниками (загальні коліформи, ентерококи) на водогонах Лисянської та Драбівської територіальних громад.

Детальніше...

 vodoprovidna-pitna-voda-1611138910sb4fj-655x430

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 9 до 13 жовтня 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 116 проб питної води за мікробіологічними та 85 за санітарно-хімічними показниками.

Детальніше...

vodychka

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 2 до 6 жовтня 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 105 проб питної води за мікробіологічними та 69 за санітарно-хімічними показниками.

Із них встановленим нормативам не відповідала 1 (1,4%) проба за санітарно-хімічним показником (забарвленість) на водогоні Гельмязівської територіальної громади.

Детальніше...

voda zovten

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 25 до 29 вересня 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 115 проб питної води за мікробіологічними та 78 за санітарно-хімічними показниками.

Із них встановленим нормативам не відповідали 4 (1,8%) проби за мікробіологічними показниками (загальне мікробне число, загальні коліформи, кишкова паличка) на водогонах на водогонах Христинівської, Чигиринської та Чорнобаївської територіальних громад.

Детальніше...

0bd52b803f75c78c31936abb52530f22 w960

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 18 до 22 грудня 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 120 проб питної води за мікробіологічними та 85 за санітарно-хімічними показниками.

Із них встановленим нормативам не відповідала 1 (1,2%) проба за санітарно-хімічними показниками (забарвленість) на водогоні Гельмязівської територіальної громади.

Детальніше...

 0woda

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за період з 18 до 22 вересня 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано і досліджено 109 проб питної води за мікробіологічними показниками та 78 проб – за санітарно-хімічними.

Із них встановленим нормативам не відповідали 2 проби (1,8%) за мікробіологічними показниками (загальні коліформи, кишкова паличка) на водогонах Корсунь-Шевченківської та Христинівської територіальних громад.

Детальніше...

voda misto 

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» впродовж 8 місяців 2023 року із джерел і мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 7532 проби питної води за мікробіологічними показника та 7617 – за санітарно-хімічними показниками, з них гігієнічним вимогам не відповідало 209 (2,8%) проб за мікробіологічними показниками (загальне мікробне число, кишкова паличка, загальні коліформи) та 271 (3,6%) – за санітарно-хімічними показниками (забарвленість, каламутність, загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю, нітратів).

Найбільша кількість відхилень від встановлених нормативів за мікробіологічними показниками реєструється на водогонах Городищенської (15,7%), Канівської (11,4%), Золотоніської (15,4%) об’єднаних територіальних громад за санітарно-хімічними показниками – Чорнобаївської (18,0%), Золотоніської (32,5%), Смілянської об’єднаних територіальних громад.

Детальніше...

den vody 

Вода, поряд із своїм значимим та життєво необхідним для людини благом, за певних умов досить часто може стати фактором ризику виникнення різноманітної патології, зокрема інфекційних захворювань.

Проблема забезпечення населення якісною питною водою, як в області, так і в цілому про Україні, залишається актуальною з низки об’єктивних причин, серед яких найбільш значимі  забруднення поверхневих водойм та підземних водних горизонтів, незадовільний технічний стан водопровідних мереж, відсутність належного відомчого лабораторного контролю тощо.

За даними ВООЗ до 80 % інфекційних і неінфекційних захворювань пов’язані з вживанням недоброякісної питної води, 20-35 % випадків захворювання на рак, а онкологічна патологія товстого кишечника, сечового міхура – виключно, пов’язані з вживанням недоброякісної питної води.

Детальніше...

voda veresen 

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 11 до 15 вересня 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 116 проб питної води за мікробіологічними та 80 за санітарно-хімічними показниками.

Із них встановленим нормативам не відповідали 2 (1,7%) проби за мікробіологічними показниками (загальні коліформи) на водогонах Драбівської та Звенигородської територіальних громад та 2 (2,5%) проби за санітарно-хімічними показниками (за органолептичними показниками) на водогонах Звенигородської та Ватутінської територіальних громад.

Детальніше...