Амосферне повітря

povitrya 

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей.

Упродовж 6 місяців 2023 року відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2023 рік Центром досліджено 3329 проби атмосферного повітря на вміст забруднюючих речовин (діоксиду азоту, сірчистого ангідриду, формальдегіду, вуглецю оксиду, аміаку, бензину, бензолу, толуолу, ксилолу).

За результатами досліджень у 84 (2,5%) виявлено перевищення гранично допустимих максимально разових концентрацій формальдегіду (максимальна концентрація склала 0,043 мг/м3, що перевищує ГДК в 1,23 рази), оксиду вуглецю (максимальна концентрація – 8,0 мг/м3, що перевищує ГДК в 1,6 рази) та (бензину максимальна концентрація – 8,0, що також перевищує ГДК в 1,6 рази).

Детальніше...

povitra monitor 

За Програмою державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на 2021 - 2025 роки для Черкаської зони фахівці Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» здійснюють постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на 9 встановлених точках спостереження, зокрема, ПрАТ «АЗОТ» (очисні споруди), ПрАТ «Миронівська птахофабрика», УКП «Умань Теплокомуненерго», Черкаський полігон твердих побутових відходів тощо.

У другому кварталі поточного року Центром досліджено 471 пробу атмосферного повітря на вміст забруднювальних речовин, а саме: сірководню, діоксиду азоту, діоксиду сірки, формальдегіду, вуглецю оксиду, аміаку, пилу. При цьому перевищень гранично допустимих максимально разових концентрацій не виявлено.

Детальніше...

 monpovprom

Державна установа "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" (далі – Центр) відповідно до обласної Програми державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря на 2021 - 2025 роки здійснює санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря у визначених точках спостереження.

Зокрема, у зоні впливу викидів очисних споруд ПрАТ «АЗОТ», полігону твердих побутових відходів м. Черкаси, ПрАТ «Миронівська птахофабрика», УКП «Умань Теплокомуненерго» тощо.

У рамках цієї роботи впродовж І кварталу 2023 року фахівцями Центру відібрано та досліджено 241 пробу атмосферного повітря на вміст забруднюючих речовин (діоксиду азоту, діоксиду сірки, формальдегіду, вуглецю оксиду, аміаку, сірководню, пилу), перевищень гранично допустимих максимально разових концентрацій не виявлено.

Центр продовжує моніторинг якості атмосферного повітря в області.

povitra monitor

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» (далі – Центр) здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, в межах житлової забудови та в зоні впливу вуличних магістралей.

Упродовж 3-х місяців цього року відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2023 рік фахівцями Центру досліджено 1175 проб атмосферного повітря на вміст забруднюючих речовин (діоксиду азоту, діоксиду сірки, формальдегіду, вуглецю оксиду, аміаку, бензину, бензолу, толуолу, ксилолу). Перевищень гранично допустимих, максимально разових концентрацій не виявлено.

 yakistipovirrya

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб  Міністерства охорони здоров'я України» (далі – Центр) здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, на території житлової забудови в зоні впливу підприємств, вуличних магістралей тощо.

У рамках цієї роботи поточного року спостереження за станом атмосферного повітря проводилось фахівцями у 51 фіксованій точці відбору. Всього відібрано і досліджено понад 3 тис. проб  атмосферного повітря на вміст забруднюючих речовин, зокрема, вміст пилу, діоксиду азоту, діоксиду сірки, формальдегіду, оксиду вуглецю, аміаку, бензину, фенолу, а також проведено 48 досліджень імли у м. Черкаси.

Детальніше...

mosangig07 

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України", впродовж І півріччя 2022 року в області випадки захворювань на ботулізм та отруєння грибами не реєструвались.

За 6 місяців 2022 року лабораторіями ДУ "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" проведено 22 594 дослідження питної води централізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками (переважно – забарвленість, загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю) – 13 926, з яких не відповідало гігієнічним нормативам 147 (1,06 %) проб (Черкаський, Золотоніський, Звенигородський райони), за мікробіологічними проведено 8668 досліджень, з яких у 120 (1,4%) пробах виявлено відхилення (загальне мікробне число, коліформи) (Черкаський, Звенигородський, Золотоніський, Уманський райони).

Проведено 3 163 дослідження питної води нецентралізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками – 2486, з них 195 відхилень (7,8%) (Золотоніський, Звенигородський, Черкаський райони), за мікробіологічними показниками проведено 677 досліджень, з них 46 відхилень (6,8%) (м.Черкаси, Звенигородський, Уманський, Черкаський райони).

Проведено 2272 дослідження харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, зокрема 199 дослідження на вміст нітратів (без відхилень), 159 досліджень на вміст пестицидів (5 відхилень – 2,5%) в м.Умань та Шполянському районі. За мікробіологічними показниками проведено 4494 дослідження харчових продуктів, відхилення виявлені у 19 (0,4%) пробах (м.Черкаси, м.Сміла, Золотоніський, Христинівський райони).

Відібрано та досліджено 1649 проб атмосферного повітря, виявлено 48 відхилень (2,9%) по м. Черкаси, також проведено 517 досліджень повітря закритих приміщень, без відхилень.

Проведено 3 528 досліджень проб води водойм – виявлено 78 (2,2%) відхилень за мікробіологічними показниками (м.Сміла, Звенигородський, Канівський, Кам’янський, Катеринопільський райони).

Проведено 1628 досліджень проб ґрунту за санітарно-хімічними, мікробіологічними та паразитологічними показниками, з них 48 відхилень (2,9%) за мікробіологічними показниками (м.Черкаси, м.Умань, м.Сміла).

Здійснено 159 вимірів рівнів шуму, 25 вимірів – вібрації на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення та в зоні впливу об’єктів на умови проживання населення. Встановлено перевищення гранично допустимих рівнів шуму (33,3%), вібрації (20,0%).

Проведено 1 362 виміри рівнів освітлюваності, без відхилень, 2711 вимірів параметрів мікроклімату, з них 132 відхилення (4,9%).

Проведено 6 885 вимірів радіаційного фону, відхилень не виявлено.

Досліджено 406 проб на вміст радіонуклідів Cs137та Sr90, із них будівельних матеріалів – 162, харчових продуктів – 56, інші – 188, перевищень не виявлено.

Поза цим на виконання вимог наказів Міністерства охорони здоров’я від 31 березня 2022 №554 «Про затвердження Мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації», від 06.04.2022 № 584 «Про затвердження Порядку проведення обстеження (моніторингу) у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації» та відповідно до «Плану проведення обстеження (моніторингу) місць тимчасового перебування серед внутрішньо переміщених осіб», затвердженого начальником Черкаської обласної військової адміністрації, в містах та районах області фахівцями   ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» проведено 56 моніторингових візитів до центрів тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб з лабораторним контролем об’єктів внутрішнього середовища (вода питна, змиви на БГКП, проби кулінарних виробів тощо), за результатами надані відповідні пропозиції керівникам об’єктів щодо усунення порушень.

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» продовжує моніторинг об’єктів довкілля в області.

 yakistpovit

Відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів довкілля на 2022 рік Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» 16.06.2022.
в денний час по вул. Дахнівська м. Черкаси проведені моніторингові дослідження рівнів шуму на відповідність «Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови» затверджених наказом МОЗ України від 22.02.2019 року № 463 та стану атмосферного повітря на відповідність наказу МОЗ України від 14.01.2020 року №52 «Про затвердження гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць».

За результатами лабораторно-інструментальних досліджень зареєстроване перевищення еквівалентних рівнів шуму на 3-5 дБА на території КНП «Перша Черкаська міська лікарня» за адресою вул. Дахнівська 32.

Максимально – разові концентрації забруднюючих речовин (азот діоксиду, бензин, вуглецю оксид та формальдегід) не перевищують гігієнічні регламенти.

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» продовжує моніторингові дослідження еквівалентних рівнів шуму та якості атмосферного повітря м. Черкаси.

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за І квартал 2022 року

Друк
PDF

 sanepidmon

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України", впродовж І кварталу 2022 року в області випадки захворювань на ботулізм та отруєння грибами не реєструвались.

Впродовж І кварталу 2022 року лабораторіями ДУ "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" проведено 7 908 досліджень питної води централізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками (переважно – забарвленість, загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю) – 4 798, з яких не відповідало гігієнічним нормативам 39 (0,8%) проб (Черкаський, Золотоніський, Звенигородський райони), за мікробіологічними проведено 3 110 досліджень, з яких у 21 (0,68%) пробі виявлено відхилення (загальне мікробне число, коліформи) (Черкаський, Звенигородський, Золотоніський райони).

Детальніше...

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за 12 місяців 2021 року.

Друк
PDF

mon12 

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України", впродовж 2021 року в області зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм з 7 потерпілими, 1 людина померла.

Захворювання обумовлені вживанням в’яленої та сушеної річкової риби (тарань, плотва), виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Хворіли мешканці м. Черкаси, м. Золотоноша та с. Благодатне Золотоніського району.

Також захворювання на ботулізм пов’язані із вживанням м’ясних домашніх консервів (свиняча тушонка, паштет м’ясний, консервована свиняча домашня ковбаса, консервована кров’янка). Хворіли мешканці с. Васильків Звенигородського району, с. Трушівці Черкаського району. Мешканець с. Орадівка Уманського району захворів на ботулізм після вживання в’яленого м’яса домашнього приготування.

Детальніше...

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за 10 місяців 2021 року

Друк
PDF

 gigmon10.jpg

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України", впродовж 10 місяців 2021 року в області зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм з 7 потерпілими, 1 людина померла.

Захворювання обумовлені вживанням в’яленої та сушеної річкової риби (тарань, плотва), виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Хворіли мешканці м. Черкаси, м.Золотоноша та с. Благодатне Золотоніського району.

Також захворювання на ботулізм пов’язані із вживанням м’ясних домашніх консервів (свиняча тушонка, паштет м’ясний, консервована свиняча домашня ковбаса, консервована кров’янка). Хворіли мешканці с.Васильків Звенигородського району, с. Трушівці Черкаського району. Мешканець с.Орадівка Уманського району захворів на ботулізм після вживання в’яленого м’яса домашнього приготування.

Детальніше...

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за 9 місяців 2021 року

Друк
PDF

mon9m

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України", впродовж 9 місяців 2021 року в області зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм з 7 потерпілими, 1 людина померла.

Захворювання обумовлені вживанням в’яленої та сушеної річкової риби (тарань, плотва), виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Хворіли мешканці м. Черкаси, м.Золотоноша та с. Чапаївка Золотоніського району.

Детальніше...

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за І квартал 2021 року

Друк
PDF

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", впродовж І кварталу 2021 року в області зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм з 3 потерпілими, 1 потерпіла померла.

Захворювання обумовлене вживанням в’яленої річкової риби (тарань) домашнього приготування (1 потерпілий, мешканець с. Благодатне Золотоніського району), м’ясних домашніх консервів (тушонка з м’яса свинини, паштет, домашня ковбаса, залита жиром) – мешканки с. Васильків Шполянського району та с. Трушівці Чигиринського району Черкаської області. Померла 45-річна мешканка с.Трушівці, яка вживала домашню консервовану ковбасу, залиту жиром, що була виготовлена у домашніх умовах вочевидь з порушенням санітарних правил та технології приготування.

Впродовж І кварталу 2021 року лабораторіями ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" відібрано та досліджено 4729 проб питної води централізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками – 3121, з яких не відповідало гігієнічним нормативам 39 (1,3%) проб (Тальнівський, Чорнобаївський, Шполянський, Городищенський, Канівський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 1608 проб, з яких у 24 (1,5%) пробах виявлено відхилення (м. Сміла, м.Умань, Звенигородський, Христинівський, Шполянський, Чорнобаївський, Кам’янський, Городищенський райони).

Досліджено 1383 проби питної води нецентралізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками 978 проб, 89 відхилень (9,1%) (Городищенський, Золотоніський, Маньківський, Уманський, Черкаський, Шполянський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 405 проб, з них 29 відхилень (7,2%) (Черкаський, Городищенський, Звенигородський, Уманський, Христинівський, Лисянський райони).

На вміст нітратів досліджено 255 проб води з індивідуальних, громадських колодязів та громадських каптажів, виявлено перевищення вмісту нітратів у 53 пробах (20,8%) – Маньківський, Шполянський, Чигиринський, Черкаський райони.

За санітарно-хімічними показниками за звітний період досліджено 1957 проб харчових продуктів, 32 відхилення (1,6%) (Шполянський, Звенигородський райони, м. Умань), також 2924 проби досліджено за мікробіологічними показниками (11 відхилень (0,4%) (м. Черкаси, Шполянський район).

Відібрано та досліджено 270 проб атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо, відхилення від гігієнічних нормативів не виявлені, також проведено 182 дослідження повітря закритих приміщень, без відхилень.

Досліджено 1039 проб води водойм – виявлено 9 (0,9%) відхилень за мікробіологічними показниками (Золотоніський, Кам’янський, Катеринопільський, Канівський, Канівський райони).

Досліджено 372 проби ґрунту за санітарно-хімічними, мікробіологічними та паразитологічними показниками, з них 15 відхилень (4,0%) за мікробіологічними показниками (м. Черкаси).

Здійснено 52 виміри рівнів шуму, 2 – вібрації, 4 – електромагнітних випромінювань на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення та в зоні впливу об’єктів на умови проживання населення. Встановлено перевищення гранично допустимих рівнів шуму (30,8%). Перевищень гранично допустимих рівнів електромагнітного випромінювання та вібрації не встановлено.

Проведено 305 вимірів радіаційного фону, відхилень не виявлено.

Досліджено 309 проб на вміст радіонуклідів Cs137та Sr90, із них будівельних матеріалів – 193, харчових продуктів – 14, інші – 102, перевищень не виявлено.

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжує моніторинг об’єктів довкілля в області.

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за 9 місяців 2020 року

Друк
PDF

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", впродовж 9 місяців 2020 року в області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм з 2 потерпілими, які одужали. Захворювання обумовлене вживанням в’яленої та копченої річкової риби (тарань, лящ), виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Це були мешканці м. Черкаси та с. Геронимівка Черкаського району.

В області зареєстровано 3 випадки отруєнь неїстівними грибами з 4 потерпілими (дорослі). Отруїлися грибами мешканці м. Умань, с. Яснозір’я Черкаського району, с. Кочержинці Уманського району. Потерпілі вживали гриби грузді засолені, невідомі гриби, схожі на шампіньйони, гриби підсливники (підвишні) відварені, смажені, які, вочевидь, потерпілі переплутали із блідою поганкою.

За 9 місяців 2020 року лабораторіями ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" відібрано та досліджено 17921 пробу питної води централізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками – 11988, з яких не відповідало гігієнічним нормативам 199 (1,7 %) проб (Звенигородський, Золотоніський, Черкаський, Чорнобаївський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 5933 проби, з яких у 162 (2,7%) пробах виявлено відхилення (Канівський, Драбівський, Городищенський, Уманський райони, м. Сміла).

Досліджено 5801 пробу питної води нецентралізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками 4394 проби, 316 відхилень (7,2%) (Звенигородський. Уманський, Шполянський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 1407 проб, з них 113 відхилень (8,03%) (м. Черкаси, м. Умань, м. Ватутіно, Городищенський, Канівський, Монастирищенський, Шполянський, Уманський райони).

За санітарно-хімічними показниками за звітний період досліджено 3833 проби харчових продуктів, 2 відхилення (0,05%) (Звенигородський район), також 9724 проби досліджено за мікробіологічними показниками (34 відхилення (0,3%) (м. Черкаси, м. Умань, Городищенський, Драбівський, Уманський, Канівський райони).

Відібрано та досліджено 4214 проб атмосферного повітря, відхилення в 63 (1,5%) пробах (м. Черкаси та м. Умань), також проведено 1218 досліджень повітря закритих приміщень, 43 відхилення ( 3,5%) (м. Черкаси).

Досліджено 4495 проб води водойм – виявлено 201 (4,5%) відхилення за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками (м. Черкаси, м. Умань, м.Сміла, Драбівський, Золотоніський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Чигиринський, Чорнобаївський райони).

Досліджено 2424 проби ґрунту за санітарно-хімічними, мікробіологічними та паразитологічними показниками, з них 37 відхилень (1,5%) за мікробіологічними та паразитологічними показниками (м.Сміла, м.Умань, Уманський район).

Здійснено 210 вимірів рівнів шуму, 41 – вібрації, 6 – електромагнітних випромінювань на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення та в зоні впливу об’єктів на умови проживання населення. Встановлено перевищення гранично допустимих рівнів шуму (29,05%), вібрації (53,7%). Перевищень гранично допустимих рівнів електромагнітного випромінювання не встановлено.

Проведено 1060 вимірів радіаційного фону, відхилень не виявлено.

Досліджено 1306 проб на вміст радіонуклідів Cs137та Sr90, із них будівельних матеріалів – 771, харчових продуктів – 44, ґрунту – 24, інші – 467, перевищень не виявлено.

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжує моніторинг об’єктів довкілля в області.

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за 8 місяців 2020 року

Друк
PDF

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", впродовж 8 місяців 2020 року в області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм з 2 потерпілими, які одужали. Захворювання обумовлене вживанням в’яленої та копченої річкової риби (тарань, лящ), виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Це були мешканці м. Черкаси та с. Геронимівка Черкаського району.

В області зареєстровано 3 випадки отруєнь неїстівними грибами з 4 потерпілими (дорослі). Отруїлися грибами мешканці м. Умань, с. Яснозір’я Черкаського району, с. Кочержинці Уманського району. Потерпілі вживали гриби грузді засолені, невідомі гриби, схожі на шампіньйони, гриби підсливники (підвишні) відварені, смажені, які, вочевидь, потерпілі переплутали із блідою поганкою.

За 8 місяців 2020 року лабораторіями ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" відібрано та досліджено 15033 проби питної води централізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками – 9916, з яких не відповідало гігієнічним нормативам 172 (1,7 %) проб (Звенигородський, Золотоніський, Черкаський, Чорнобаївський, Смілянський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 5117 проб, з яких у 139 (2,7%) пробах виявлено відхилення (Канівський, Катеринопільський, Чорнобаївський, Драбівський, Смілянський, Уманський райони, м. Сміла).

Досліджено 4796 проб питної води нецентралізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками 3627 проб, 294 відхилення (8,1%) (Звенигородський. Уманський, Шполянський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 1169 проб, з них 93 відхилення (7,96%) (м. Черкаси, м. Умань, Корсунь-Шевченківський, Канівський, Монастирищенський, Шполянський, Уманський райони).

За санітарно-хімічними показниками за звітний період досліджено 2712 проб харчових продуктів, 2 відхилення (0,07%) (Звенигородський район), також 8336 проб досліджено за мікробіологічними показниками (27 відхилень (0,3%) (м. Черкаси, м. Умань, Уманський, Канівський райони).

Відібрано та досліджено 3466 проб атмосферного повітря, відхилення в 53 (1,5%) пробах (м. Черкаси та м. Умань), також проведено 915 досліджень повітря закритих приміщень, 16 відхилень ( 1,8%) (м. Черкаси).

Досліджено 3757 проб води водойм – виявлено 161 (4,3%) відхилення за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками (м. Черкаси, м. Умань, м.Сміла, Драбівський, Золотоніський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Чигиринський, Чорнобаївський райони).

Досліджено 1991 пробу ґрунту за санітарно-хімічними, мікробіологічними та паразитологічними показниками, з них 29 відхилень (1,5%) за мікробіологічними та паразитологічними показниками (м.Сміла, м.Умань, Уманський район).

Здійснено 204 виміри рівнів шуму, 41 – вібрації, 6 – електромагнітних випромінювань на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення та в зоні впливу об’єктів на умови проживання населення. Встановлено перевищення гранично допустимих рівнів шуму (29,9%), вібрації (53,7%). Перевищень гранично допустимих рівнів електромагнітного випромінювання не встановлено.

Проведено 950 вимірів радіаційного фону, відхилень не виявлено.

Досліджено 1231 пробу на вміст радіонуклідів Cs137та Sr90, із них будівельних матеріалів – 756, харчових продуктів – 36, ґрунту – 24, інші – 415, перевищень не виявлено.

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжує моніторинг об’єктів довкілля в області.