Інформація для населення

 tuberkulyoz

Туберкульоз виліковний, якщо вчасно діагностувати його, пройти повний курс терапії та дотримуватися всіх рекомендацій медиків. На початку 2023 року в Україні оновили стандарти медичної допомоги при туберкульозі, щоб вони відповідали останнім рекомендаціям ВООЗ.

Пріоритетним та першочерговим методом діагностики є мікробіологічний тест  для якого пацієнт здає мокротиння, оскільки він дозволяє правильно встановити діагноз та якнайшвидше призначити ефективну схему лікування.

Детальніше...

 01

У Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб під головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря області Володимира Папача відбулася нарада з керівниками відокремлених структурних підрозділів. Під час наради підбили підсумки діяльності Центру в 2023 році та окреслили завдання, на яких слід зосередитись цього року.

Детальніше...

 ozhyrinnia

4 березня – Всесвітній день боротьби з ожирінням. Наразі у всьому світі ожиріння прийняло форму епідемії. Це глобальна й комплексна проблема громадського здоров’я, яка призводить до скорочення тривалості життя і є фактором ризику низки хронічних захворювань. Зокрема, ожиріння може викликати серцево-судинні захворювання, діабет, щонайменше 12 видів раку, захворювання печінки й органів дихання, а також може впливати на психічне здоров’я.

Детальніше...

 417508385 451029087248925 303305509012627415 n

На початку березня відзначається День обізнаності про самоушкодження. Його головна мета – привернути увагу до проблеми аутоагресії, сприяти розумінню та співчуттю до людей, які мають прояви такої поведінки, та спонукати їх звертатися за допомогою.

Самоушкоджувальна поведінка (cелфхарм, self-harm) – будь-яка поведінка, під час якої людина завдає собі шкоди, намагаючись впоратися зі складними емоціями, переживаннями та спогадами.

Важливим також є той факт, що більшість людей, які вчиняють такі дії, не хочуть та не планують завдати собі смертельної шкоди. Однак, не варто недооцінювати небезпеку від таких дій, адже самоушкодження може призвести й до суїцидальної поведінки.

Детальніше...

430550695 838491678305050 1340983055563811775 n

Відчуття тривоги виникає коли людина починає переживати і тривожитися через деякі обставини в житті. Це абсолютно обґрунтоване відчуття, адже людина за допомогою нього може сховатися від небезпеки і згуртуватися, аби захистити себе при потребі. Особливо зараз, в умовах війни українцям притаманно переживати та тривожитись надмірно. Тож, відчуття тривоги саме по собі не робить людину тривожною, і не є підставою для діагнозу «тривожний розлад».

Але, діагностувати генералізований тривожний розлад можна у разі якщо у вас:

  • непідконтрольні вам тривога та відчуття страху в цілому, без конкретної причини;
  • упродовж останніх півроку було значно більше днів у такій тривозі, аніж без неї;
  • протягом цього часу постійно були бодай кілька разів:

Детальніше...