Інформація для населення

 monte01

Фахівці Монастирищенського відділення Уманського міськрайонного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб організували виїзну вакцинальну сесію у Монастирищенській громаді.

Детальніше...

 428631775 7327800843962075 7763100636703445056 n

Співпраця Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб зі школами Черкас щодо формування здорових звичок у харчуванні школярів продовжується.

Лікарка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Центру Алла Балабан взяла участь у заході присвяченому Дню капусти, який відбувся у Черкаській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №13 серед школярів та педагогічних працівників.

Детальніше...

 dopys 1

За даними ВООЗ, інсульт є другою причиною смерті людей віком старше 60 років і п’ятою – людей віком 15–59 років. На жаль, інсульт – це не далека і випадкова проблема, а захворювання, з яким може зіштовхнутись кожен. Щороку понад 100 тисяч українців втрачають життя через інсульт, третина з них – молодше 65 років.

Детальніше...

efir

За минулий тиждень у області зареєстровано 8432 випадки захворювань на грип та ГРВІ, 48% з них – діти до 17 років. Понад половина захворілих – жителі Черкаського району, ще 30% – жителі міста Черкаси. Про це у програмі «Актуальна розмова» на ТРК «ВІККА» розповів головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

Детальніше...

 rak moz

До 25% випадків раку викликають віруси гепатитів і папіломи людини.

Чому так? Бо ці віруси не викликають хворобу одразу, довго залишаються непоміченими. Віруси папіломи та гепатитів В та С можуть спонукати уражені клітини надмірно ділитися, що веде до розвитку пухлини. Уберегтися від онкогенних вірусів і раку допоможуть вакцинація, бар’єрна контрацепція та користування іншими засобами індивідуального захисту.

Детальніше...

424952739 730879285820178 6312075321448667894 n 

Як діяти, якщо стрес переживає близька людина

Стрес є природною реакцією на подразники, яку може переживати кожен. Це нормальна реакція на ненормальну кризову ситуацію.

Під дією стресу ми можемо відчувати сум, страх, роздратування чи агресію. Також на стрес може реагувати тіло: наприклад, боліти голова, зникати апетит, з'являтися надмірна сонливість або ж, навпаки, безсоння.

Детальніше...

 2

У межах виїзних медичних оглядів з профілактики онкологічних захворювань, організованих Черкаським обласним ЦКПХ спільно з Управлінням охорони здоров`я Черкаської ОДА до Всесвітнього дня боротьби проти раку, у близько 20 територіальних громадах Черкащини 4 014 жителів пройшли обстеження. З них 291 людину лікарі направили на додаткові огляди та обстеження.

Інформаційно-роз’яснювальний тиждень тривав із 5 по 11 лютого.

Детальніше...

 zierova-sayt

Раїса Зієрова, в.о. завідувача Черкаського міськрайонного відділу Черкаського обласного ЦКПХ, 15 лютого зустрілася з адміністрацією та колективом Черкаської спеціалізованої школи I-III ступенів №20.

Інформаційно-просвітницький захід провели з метою профілактики неінфекційних захворювань, пов'язаних з неправильним харчуванням, формування навичок і культури здорового харчування, а також в межах виконання заходів обласної програми «Реформування системи шкільного харчування на період до 2029 року».

Детальніше...

fiz

Малорухливий спосіб життя (особливо у дорослих) пов’язують із підвищенням ризиків розвитку серцево-судинних, деяких онкологічних захворювань, психічних та метаболічних розладів, захворювань опорно-рухового апарату.

Крім того, в усьому світі брак фізичної активності щороку призводить до понад трьох мільйонів смертей, яким можна було б запобігти. Це – 6% усіх смертей.

Детальніше...

tr 01

Із 7 по 9 лютого у місті Дніпро відбувся тренінг на тему «Впровадження епідеміологічного нагляду за вмістом патогенів у стічних водах (COVID-19)».

Захід проходив у межах проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» та з метою розбудови потенціалу Центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України щодо організації та проведення епіднагляду за стічними водами.

Детальніше...

 krov

Рак крові – узагальнений термін усіх злоякісних захворювань кісткового мозку, кровотворної та лімфатичної систем.

Черкаська область перебуває на ІІ місці в Україні (після Кіровоградської) за рівнем захворюваності населення на злоякісні новоутворення. У структурі онкологічних захворювань лейкози та лімфоми складають близько 3,5%. Проте питома вага занедбаних зазначених форм раку, зокрема злоякісних лімфом, у 2023 році становила близько 34,0%.

Детальніше...

 onko

15 лютого – Міжнародний день дитини, хворої на рак.

Почути цей діагноз – велике випробування для дорослого, а для дитини та її близьких – страшенний удар.

Детальніше...

 br 02

В області ускладнюється ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ. За попередній тиждень на ці недуги на Черкащині захворіли 9 860 осіб, з них понад 5100 – діти до 17 років. Більше половини захворілих – жителі Черкаського району, у місті Черкаси – 3004 захворілих (31% від загальної кількості). Про це розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Детальніше...

aa5d87add047f8671c0d5cc82b77efff

За статистичними даними КНП «Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради» у 2023 році у населення області зареєстровано 4 967 захворювань на злоякісні новоутворення, з них 22 випадки (0,4%) у дітей віком від 1 до 17 років, зокрема у дітей віком 1-4 років – 4 випадки, віком 5-9 років – 2 випадки, віком 10-14 та 15-17 років – по 8 випадків.

У структурі злоякісних новоутворень дитячого населення Черкаської області найбільшу частину займають новоутворення крові та нервової системи, а саме мозку. Від цієї недуги минулого року померли 4 дитини.

На облік у зв’язку з онкопатологією у 2023 році було взято 21 дитину, у двох з них діагностовано лімфому на ІV стадії розвитку хвороби.

Детальніше...