Інформація для населення

 zierova-sayt

Раїса Зієрова, в.о. завідувача Черкаського міськрайонного відділу Черкаського обласного ЦКПХ, 15 лютого зустрілася з адміністрацією та колективом Черкаської спеціалізованої школи I-III ступенів №20.

Інформаційно-просвітницький захід провели з метою профілактики неінфекційних захворювань, пов'язаних з неправильним харчуванням, формування навичок і культури здорового харчування, а також в межах виконання заходів обласної програми «Реформування системи шкільного харчування на період до 2029 року».

Детальніше...

fiz

Малорухливий спосіб життя (особливо у дорослих) пов’язують із підвищенням ризиків розвитку серцево-судинних, деяких онкологічних захворювань, психічних та метаболічних розладів, захворювань опорно-рухового апарату.

Крім того, в усьому світі брак фізичної активності щороку призводить до понад трьох мільйонів смертей, яким можна було б запобігти. Це – 6% усіх смертей.

Детальніше...

tr 01

Із 7 по 9 лютого у місті Дніпро відбувся тренінг на тему «Впровадження епідеміологічного нагляду за вмістом патогенів у стічних водах (COVID-19)».

Захід проходив у межах проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» та з метою розбудови потенціалу Центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України щодо організації та проведення епіднагляду за стічними водами.

Детальніше...

 krov

Рак крові – узагальнений термін усіх злоякісних захворювань кісткового мозку, кровотворної та лімфатичної систем.

Черкаська область перебуває на ІІ місці в Україні (після Кіровоградської) за рівнем захворюваності населення на злоякісні новоутворення. У структурі онкологічних захворювань лейкози та лімфоми складають близько 3,5%. Проте питома вага занедбаних зазначених форм раку, зокрема злоякісних лімфом, у 2023 році становила близько 34,0%.

Детальніше...

 onko

15 лютого – Міжнародний день дитини, хворої на рак.

Почути цей діагноз – велике випробування для дорослого, а для дитини та її близьких – страшенний удар.

Детальніше...

 br 02

В області ускладнюється ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ. За попередній тиждень на ці недуги на Черкащині захворіли 9 860 осіб, з них понад 5100 – діти до 17 років. Більше половини захворілих – жителі Черкаського району, у місті Черкаси – 3004 захворілих (31% від загальної кількості). Про це розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Детальніше...

aa5d87add047f8671c0d5cc82b77efff

За статистичними даними КНП «Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради» у 2023 році у населення області зареєстровано 4 967 захворювань на злоякісні новоутворення, з них 22 випадки (0,4%) у дітей віком від 1 до 17 років, зокрема у дітей віком 1-4 років – 4 випадки, віком 5-9 років – 2 випадки, віком 10-14 та 15-17 років – по 8 випадків.

У структурі злоякісних новоутворень дитячого населення Черкаської області найбільшу частину займають новоутворення крові та нервової системи, а саме мозку. Від цієї недуги минулого року померли 4 дитини.

На облік у зв’язку з онкопатологією у 2023 році було взято 21 дитину, у двох з них діагностовано лімфому на ІV стадії розвитку хвороби.

Детальніше...

alt

Здоровий шлунок, як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для подальшого перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини.

Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.

Рак шлунка може вражати будь-яку частину шлунка, проте, частіше це основна частина органу (тіло шлунка).

Рак шлунка у структурі онкологічних захворювань по Черкаській області за 2023 рік серед жінок становить 3,6%, а серед чоловіків – 5,8%. Питома вага занедбаних форм раку шлунку у 2023 році становить 42,3%.

Детальніше...

photo 2024-02-12 16-36-58

Світлана Нікітюк, завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного ЦКПХ 12 лютого провела інформаційно-просвітницький захід із педагогічним персоналом Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №33 імені Василя Симоненка.

Метою зустрічі стала необхідність популяризації здорового харчування серед школярів та в межах виконання обласної програми «Реформування системи шкільного харчування на період до 2029 року».

Детальніше...

 rak zahvor

Більшість українців знає, що миття рук, дотримання дистанції та вакцинація є базовою профілактикою ГРВІ. Але чи знали ви, що можна знизити власні шанси захворіти на рак?

Міжнародне агентство ВООЗ з вивчення раку (МАВР) підготувало рекомендації, які виконати може кожен!

Детальніше...

В Україні це неформальне свято відзначається 9-й рік поспіль саме 13 лютого – як нагадування про безпечні статеві стосунки. Цього дня у 40 країнах світу проходять інформаційно-просвітницькі заходи, на яких говорять про профілактику ВІЛ/СНІД та захист під час статевих контактів.

Символічний зміст цього дня полягає у єднанні зусиль різних організацій заради покращення сексуальної освіти і профілактики здоров’я.

Детальніше...

 ins

150 хвилин фізичної активності на тиждень можуть стати добрим союзником у боротьбі з інсультом.

Детальніше...

414552535 438932791791888 6233840626539636350 n

Однією з найскладніших тем у сфері психічного здоров’я є самогубства, особливо, коли йдеться про ризик дитячих суїцидів. Страх того, що розмова може підштовхнути до дії, нерозуміння, як спілкуватися на тему самогубства, та власні переживання часто заганяють у глухий кут навіть найвідповідальніших дорослих. Через це дитина може залишитися наодинці з власними страхами та переживаннями.

Центр громадського здоров'я та БФ «Голоси дітей» підготували детальний опис можливих ознак суїцидальних думок у дитини, поради щодо підготовки до розмови про це та номери, за якими можна отримати підтримку фахівців.

Детальніше...

 epileps

12 лютого відзначається Всесвітній день обізнаності про епілепсію. Його започатковано у 2008 році з метою розвінчання міфів та привернення уваги до хворих на цю недугу.

Детальніше...