Інформація для населення

9 ознак, що ваші стосунки з антибіотиками здорові

Друк
PDF

 post 9 800

Кожного разу, коли ви приймаєте антибіотики правильно, десь ридає бактерія. Бо вона втрачає свій шанс стати супербактерією.

Супербактерії — це бактерії, які стали стійкими до всіх або більшості антибіотиків, які має у своєму арсеналі людство. Якщо така бактерія потрапить у ваш організм, то ризик померти зростає в рази, порівняно з чутливими до антибіотиків збудниками.

Пропонуємо перевірити себе, чи правильно ви приймаєте антибіотики:

Детальніше...

Факти про йодид калію

Друк
PDF

 kali iodud

Під час аварій на атомних електростанціях радіоактивний йод (І-131) потрапляє у щитоподібну залозу і підвищує ризик розвитку раку щитоподібної залози в немовлят, дітей, молодих людей через багато років після опромінення. Фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надали роз’яснення щодо прийому йодиду калію в разі радіаційної аварії.

Детальніше...

Як допомогти собі, якщо ви захворіли на ГРВІ

Друк
PDF

 06.10. iak diyatu grvi jpg

Війна диктує свої правила життя і виживання. Стреси, хвилювання, перебування в укриттях, незбалансоване харчування роблять нас вразливими до вірусів та інфекцій.

Якщо ви відчуваєте перші ознаки ГРВІ, такі як нежить, біль у горлі, підвищення температури тіла тощо, починайте негайно діяти:

  • багато пийте;
  • прийміть знеболювальне, якщо є біль, але температура нормальна;
  • промивайте ніс сольовим розчином або спреєм;
  • прийміть жарознижувальний засіб, якщо відчуваєте підвищення температури тіла, озноб, біль у горлі або вусі, головний біль;
  • повідомте своєму сімейному лікарю про ваш стан.

Детальніше...

 11

За інформацією Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», з початку року в області зареєстровано 16 випадків отруєнь дикорослими грибами з 24 потерпілими, з них 12 дітей.

14 грудня цього року зареєстровано новий випадок отруєння дикорослими грибами 15-річної жительки села Хацьки Черкаського району Черкаської області.

Зі слів батьків, дівчинка 12 грудня вживала в гостях оладки з дикорослих грибів (ймовірно, опеньки зимові заморожені).

Перші симптоми отруєння – слабкість, нудота, багаторазова блювота, біль у животі, діарея – з’явились вже на ранок наступного дня.

Потерпіла госпіталізована до приймально-діагностичного відділення комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня» у стані середньої важкості, де наразі перебуває на лікуванні.

Детальніше...

Як зупинити резистентність до антибіотиків: поради для лікарів та фармацевтів

Друк
PDF

post 8 800 

Причин проблеми стійкості до антибіотиків декілька:

  • широка доступність антибіотиків;
  • самолікування;
  • некваліфіковане призначення антибіотиків.

Поговорімо про останню. Адже медичні працівники відіграють надзвичайно важливу роль у збереженні ефективності протимікробних лікарських засобів. Неправильне призначення ліків та їхній продаж може призвести до безконтрольного вживання антибіотиків, відповідно — пришвидшити розвиток резистентності.

Детальніше...

Вакцинація від грипу

Друк
PDF

vakc vid grupu 800 

Грип – це вірусне захворювання, яке може спричиняти тяжкі ускладнення і смерть. За даними ВООЗ, у світі щороку на грип хворіють до мільярда людей.

Зокрема, вУкраїні за епідемічний сезон 2021/2022 років офіційно зареєстрували 5,9 млн випадків захворювання на грипта ГРВІ, включно з COVID-19.

Головна небезпека грипу полягає в тому, що він постійно мутує.

Однак захиститися від грипу все ж можна. Найкраща профілактика хвороби – щорічна вакцинація. Вона захищає від усіх найбільш розповсюджених і небезпечних штамів грипу і гарантує захист усередині суспільства, а зараз кожен із нас має піклуватися про своє здоров’я.

Детальніше...

Що станеться, якщо людство продовжуватиме нераціонально використовувати антибіотики

Друк
PDF

 post 7 800

Уявіть собі майбутнє, де фрази «просто пропийте антибіотик» уже немає.

Діагноз бактеріальна пневмонія — це вирок.

Будь-яка операція — це ризик зараження крові.

Кесарів розтин — знову страшний ризик для породіллі.

Звучить, як тизер до трилеру, чи не так?

Проте усе це може стати реальністю, якщо людство не впорається з однією загрозою — антибіотикорезистентністю.

Детальніше...

top-mifiv-pro-antybiotyky

Антибіотики — сильна річ, при правильному використанні. Але, незважаючи на те, що людство використовує їх уже десятки тисяч років, ми знаємо про них неприпустимо мало. Їх або бояться, або сприймають як важку артилерію, здатну впоратися з будь-якою хворобою.

А позаяк люди не люблять хворіти й не люблять ходити до лікаря, то часто самостійно призначають собі антибіотики. Наприклад, застудившись.

Щоби зруйнувати небезпечні стереотипи, ми зібрали топ хибних уявлень про антибіотики.

Детальніше...

Профілактика COVID-19 – у пріоритеті Черкаського ОЦКПХ

Друк
PDF

obsteg covid1 800

Наразі ситуація щодо захворюваності населення області на COVID-19 залишається напруженою. З початку року в області зареєстровано понад 6,5 тисячі випадків захворювань на коронавірусну хворобу, померли 522 особи. Тож профілактування COVID-19 є одним із пріоритетних завдань фахівців Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

З-поміж інших заходів фахівці Центру продовжують у складі робочих груп, створених органами місцевого самоврядування, здійснювати моніторингові обстеження суб’єктів господарювання в області щодо дотримання протиепідемічних вимог у зв’язку з поширенням COVID-19, як це передбачено рішенням Регіональної комісії з ТЕБ та НС.

Детальніше...

Що потрібно знати і як підготуватися до умов припинення централізованого водопостачання

Друк
PDF

vodu nema 

Що робити громадянам, якщо припинилася централізована подача води – радять фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб:

- зробіть запас фасованої питної води в герметичній тарі з великим терміном зберігання із розрахунку 3 літри на добу на одну особу;

- використовуйте для пиття фасовану або прокип’ячену воду. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезараження води – для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання;

Детальніше...

Що робити у разі хімічної небезпеки

Друк
PDF

 him nebezp1

Як діяти у разі викиду хімічних речовин, роз’яснюють фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Детальніше...

У Черкаській області продовжує циркулювати штам коронавірусу Омікрон, – Микола Тищук

Друк
PDF

 tuchuk

На Черкащині протягом тижня зареєстрували 300 випадків захворювання на коронавірус, двоє людей померли. Про це Українському радіо Рось повідомив заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб  Микола Тищук.

У програмі «Радіодень» він розповів, яка ситуація із захворюваністю на COVID-19, грип та гострі респіраторні вірусні інфекції.

Детальніше...

Правила відповідального вживання антибіотиків

Друк
PDF

post 5 800

Антибіотики — це суперзброя для боротьби з бактеріями. І як всяка суперзброя, вони мають побічні ефекти та повинні призначатися та прийматися під наглядом спеціалістів. Фахівці з використання антибіотиків — лікарі, і тільки вони. Якщо ж використовувати антимікробні препарати безконтрольно, можна нашкодити не лише своєму здоров’ю.

Детальніше...

Найефективніший спосіб захисту від грипу – вакцинація, – Марина Конакбаєва

Друк
PDF

konakbaeva

За прогнозами ВООЗ, пік захворюваності на грип припаде на січень-лютий 2023 року, повідомляє завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Марина Конакбаєва.

«В Україні вже реєструються випадки грипу A(H1), A(H3), А не субтиповані. Найбільш інтенсивний рівень епідемічної активності – у центральній та західній частинах України», – зазначила Марина Конакбаєва.

Із початку епідсезону фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб виявили в області 39 тисяч 897 випадків захворювання на грип та ГРВІ. За останній тиждень перевищення епідпорогу зареєстрували в одній територіальній громаді – Лисянській – на 13,8%.

Детальніше...