Інформація для населення

 3322chasnuk

Одним із популярних народних лікарських засобів є часник. Але чи насправді він може допомогти не захворіти чи швидше одужати від застуди?

Відповідь: можливо, але поки це не доведено. Численні статті в інтернеті посилаються на різні дослідження про антибактеріальні та противірусні властивості часнику або добавок із ним. Проблема полягає в тому, що якість майже всіх цих досліджень дуже низька, а кількість людей, які брали в них участь, занадто мала, щоб робити з них серйозні наукові висновки.

Часник – це чудовий продукт, який містить марганець, вітамін B6, вітамін С, селен та ще безліч корисних речовин. Також у його складі є аліцин – рідина, яка, можливо, допомагає людині боротися з бактеріями та вірусами – вчені все ще продовжують вивчати це питання.

Детальніше...

 sil

З метою залучення широких верств населення світу до зменшення вживання солі у своєму харчовому раціоні задля покращення здоров’я щороку у другий тиждень березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про солі. Цього року тиждень триватиме з 13 до 19 березня.

Ця подія також слугує зверненням до виробників харчових продуктів та органів державної влади заради надання споживачам права вибору продукції зі зменшеним вмістом солі.

Українці споживають за добу до 10 грамів солі. Це удвічі більше від рекомендованої норми – 5 грамів (близько однієї чайної ложки).

Чоловіки споживають на 17% більше солі, порівняно з жінками – 10,7 та 8,9 грамів відповідно. Дослідженнями Асоціації дієтологів України та IPSOS (2019 рік) встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 грама щодня, а підлітки – 9,2 грама солі на добу (при нормі для дітей віком від 4 до 6 років – 3 грами, від 7 до 10 років – 5 грамів).

Детальніше...

peresel obsteg2 

Фахівці  Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» відповідно до розпорядження обласної військової адміністрації та затвердженого обласного Плану проводять обстеження (моніторинг) дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних умов  у місцях тимчасового перебування  внутрішньо переміщених осіб.

Обстеження здійснюються із залученням представників органів місцевого самоврядування та Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області. Зокрема, з початку цього року здійснено 16 моніторингових візитів до прихистків для внутрішньо переміщених осіб  у містах Черкаси, Сміла,  у Жашківській, Монастирищенській, Корсунь-Шевченківській, Городищенській, Шполянській, Тальнівській та Чигиринській територіальних громадах. 

Під час зазначених візитів проведено 48 вимірів параметрів мікроклімату, відхилень від встановлених нормативів не виявлено. Також відібрано та досліджено 32 проби питної води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, з них в одній пробі виявлено відхилення за показником жорсткості та вмістом нітратів.

Детальніше...

 mozok

 

Традиційно щороку у другій декаді березня проводиться Всесвітній тиждень знань про мозок. Цього року – з 12 по 18 березня.

Мозок – це складний орган, який контролює мислення, пам'ять, емоції, дотик, моторику, зір, дихання, температуру, голод і всі процеси, що регулюють наше тіло. Мозок має дві півкулі – ліву для аналітичних думок і праву для творчих.

Мозок, мабуть, найважливіший орган у людському тілі. Він контролює й координує дії та реакції, дає нам змогу думати й відчувати, мати спогади та відчуття – все те, що робить нас людьми. 70 000 – саме стільки думок у середньому продукує людський мозок за день.

Мозок людини відповідає за те, щоб ваше тіло працювало протягом усього дня. Мозок є частиною центральної нервової системи і отримує тонни інформації. Хоча точна кількість клітин мозку невідома, дослідники знають, що мозок містить мільярди клітин. Усі ці клітини працюють, передаючи сигнали в різні частини тіла та обробляючи сенсорні сигнали.

Найцікавіші факти про роботу мозку:

Детальніше...

 medkanabis

На початку літа 2022 року Кабінет Міністрів України подав законопроект № 7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни», який Верховна Рада України планує розглянути до кінця літа 2023 року.

Перші відомі письмові згадки про вживання конопель для полегшення болю і судом зустрічаються в 3000 р до н.е. у стародавньому Китаї. Через дві тисячі років у Індії створили баханг – напій із марихуани і молока, який використовували як анестетик. Стародавні індійці також застосовували коноплі для лікування прокази, дизентерії, лихоманки та покращення якості сну.

Детальніше...

ed5078b8-2ab3-463d-94f6-261f301c9e06 

9 березня вся Україна відзначає 209-у річницю з дня народження великого сина України, нашого видатного земляка, поета, художника, українського Пророка Тараса Григоровича Шевченка.

День народження і день смерті Тараса Шевченка стоять поряд – 9 і 10 березня. Між цими двома березневими днями – 47 років життя, яке стало славою і гордістю української нації.

Його настанови до нащадків залишаються актуальними крізь століття. І сьогодні Шевченко разом з усіма українцями боронить рідну землю.

«Борітеся  поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»,  головний заповіт Тараса Григоровича для сучасної України.

  

 kir sho robutu

В Україні зареєстровані два випадки кору. Обидві дитини – з однієї родини, одна з них раніше отримала першу дозу щеплення проти кору, друга не була вакцинована.

Дітям надають усю необхідну меддопомогу, а тим, хто з ними контактував (всі контактні особи раніше щеплені), провели ПЛР-дослідження для виявлення кору (результати – негативні). Як інформують у МОЗ, за всіма ведеться медичне спостереження.

Кір – це дуже заразне вірусне захворювання, його збудник швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 із 10 нещеплених людей, які контактують із хворим, захворіють.

Кір – одна з головних причин дитячої смертності у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30-40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень.

Інкубаційний період кору (період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 день. Потім проявляються симптоми: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Детальніше...

 konakbaeva yurin

На сьогодні в області, як і в Україні, епідситуація з епідемічного паротиту ускладнилася. З початку року на Черкащині зареєстровано 19 випадків цієї хвороби. Про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Рось розповіла завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Марина Конакбаєва.

Вона зауважила, що в регіоні триває спалах епідпаротиту, або свинки, серед жителів міста Сміла, Балаклеївської та Кам’янської територіальних громад.

«Зареєстровано 17 випадків захворювання, з яких один дорослий. Основну ж частину захворілих складають діти віком від 10 до 17 років. Усі хворі – не вакциновані відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень через релігійні погляди членів сім’ї», – зазначила Марина Конакбаєва.

Детальніше...

 kalyans

Одні люди вважають, що кальян, як і сигарети, викликає залежність і призводить до розвитку захворювань. Інші ж упевнені, що їх здоров’ю нічого не загрожує і кальян – це більш безпечна альтернатива сигаретам, оскільки тютюн «м’якший», і дим надходить у легені після фільтрації в колбі, нібито стаючи «чистішим» і не таким небезпечним.

Чому небезпечно курити кальян, роз’яснюють фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Під час куріння кальяну тютюновий дим проходить через воду, і багато хто вважає, що таким чином відбувається очищення диму від шкідливих речовин.

Вчені проаналізували ефект від куріння кальяну і дійшли висновку, що це неправда. Як виявилося, таким шляхом видаляється лише 3% шкідливих домішок. У цілому можна спостерігати не стільки очищення, скільки звичайне охолодження диму.

Детальніше...

sokurka 

У рамках впровадження проєкту PATH «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» з 28 лютого по 2 березня у місті Ужгород відбувся семінар «Основи заходів профілактики інфекцій та інфекційного контролю».

У семінарі, що проводився командою експертів Центру громадського здоров’я МОЗ України, взяли участь керівники відділів з інфекційного контролю регіональних центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Черкаську область представила Юлія Сокирка.

Детальніше...

6 березня – Всесвітній день боротьби з глаукомою

Друк
PDF

 glaukoma

Цей День почали систематично проводити, починаючи з 2008 року, за ініціативи Всесвітньої асоціації глаукоми та Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою.

На сьогодні глаукома стала однією з основних причин сліпоти та слабкозорості. У світі кількість пацієнтів з глаукомою доходить до 100 млн. осіб. В Україні щороку на 25 тисяч збільшується кількість людей, у яких вперше виявляють глаукому.

Глаукома – це захворювання очей, яке характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Початок захворювання протікає безсимптомно і, якщо вчасно не розпочати лікування, то поступово починає звужуватися поле зору – людина перестає помічати об’єкти, розташовані збоку.

З часом хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому внаслідок порушення відтоку внутрішньоочної рідини та відмирання зорового нерва можлива повна його втрата. Зір, втрачений внаслідок глаукоми, відновленню не підлягає.

Серед факторів підвищеного ризику виникнення захворювання найбільше значення мають: вік (старше 40 років), спадковість і сімейний анамнез, наявність супутньої судинної (атеросклероз, гіпертонічна хвороба) та ендокринної (цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози) патології, травми ока, наявність в анамнезі життя перенесених у минулому хірургічних втручань. Паління та хронічний стрес також можуть сприяти розвитку глаукоми.

Детальніше...

otruenyagribami 

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

3 березня 2023 року зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами дитини у м.Черкаси.

Батьки нагодували шестирічну дівчинку невідомими смаженими грибами увечері 2 березня. Перші симптоми отруєння (нудота, різкий біль у животі, в’ялість) з’явилися у дитини за дві години після вживання грибів.

Швидкою медичною допомогою постраждала доставлена до комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради», госпіталізована у стані середньої важкості до приймально-діагностичного відділення лікарні, де наразі перебуває на лікуванні.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Черкаський ОЦКПХ настійно радить:

  •  не вживайте в їжу незнайомі або сумнівні гриби;
  •  не давайте страви з грибів дітям, адже дитячий організм не в змозі переробляти хітин, що міститься у грибах.

Гриби не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити!!!

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

 

anasteziya 

У медичних закладах, які мають договір із Національною службою здоров'я України, анестезія включена в послугу, яка надається і покривається програмою медичних гарантій. Тобто пацієнт не повинен платити за анестезію. Незалежно від того плановою є операція чи ургентною, а також у разі інших втручань, під час діагностики чи лікування. Про це інформують у МОЗ.

У межах яких пакетів передбачена безоплатна анестезія?

Детальніше...

На Черкащині продовжують реєструвати випадки епідемічного паротиту

Друк
PDF

 parotit hlop

Нещодавно у Кам’янській територіальній громаді зареєстровано спалах епідемічного паротиту в одній родині. Цей випадок епідеміологічно пов'язаний зі спалахом захворювання у м. Сміла та Балаклеївській територіальній громаді, про який Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України інформував раніше.

Цього разу захворіли двоє дітей віком 9 та 14 років і один дорослий. Стан хворих, які перебувають на амбулаторному лікуванні, – середньої тяжкості. Обоє хворих дітей – не щеплені проти епідемічного паротиту через антивакцинальну позицію членів сім’ї.

Фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» і лікувальних закладів проведено епідеміологічне розслідування спалаху та комплекс протиепідемічних заходів щодо його локалізації і ліквідації, організовано необхідні вірусологічні дослідження.

Детальніше...