Інформація для населення

meteozaleg 

Метеозалежність – це чутливість організму до змін погодних умов: різкого похолодання чи потепління, перепадів атмосферного тиску, магнітних бур чи навіть спалахів на сонці. Вона може проявлятися головним болем, слабкістю, втратою апетиту, порушеннями серцевого ритму та іншими симптомами. Найчастіше нездужання триває від 1 до 4 днів.

У США провели дослідження та з'ясували, скільки людей страждають від метеозалежності. Результати показали, що кожна третя людина відчуває нездужання, але його симптоми та виразність у всіх значно різняться. Виявилося, що жителі сільських регіонів майже не відчувають на собі змін погодних умов, тоді як люди, які живуть у мегаполісах, переносять їх досить важко. Це пов'язано зі звуженням зони мікрокліматичного комфорту, що відбувається при сидячому способі життя та переважанні інтелектуальної праці над фізичною, а також через рідкісні прогулянки на свіжому повітрі.

Детальніше...

Грип та ГРВІ: чи варто вживати антибіотики

Друк
PDF

antubiotuku grup

У світі досі переважна більшість пацієнтів помилково вважає, що гострі респіраторні вірусні захворювання та грип можна лікувати антибіотиками. Україна в цьому не виняток.

Правда така: антибіотики для грипу та ГРВІ зовсім не помічні. А коли ви наперекір природі все одно вживаєте антибіотики без призначення лікаря, то сприяєте розвитку супербактерій. Такі бактерії здатні виживати краще за своїх попередників, а значить антибіотики вже не зможуть їх знищити. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України.

Тому запам'ятайте кілька важливих правил щодо антибіотиків та поділіться ними з друзями.

Детальніше...

Фахівчиня Черкаського ОЦКПХ долучилася до навчання з польової епідеміології

Друк
PDF

 golold navch

Лікар-епідеміолог відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Гололобова розпочала навчання на курсі просунутого рівня інтервенційної епідеміології з підготовки польових епідеміологів. Навчання проходить за підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Із 6 по 12 лютогоу місті Львів  відбувся перший навчальний тренінг «Вступний курс з епідеміології для 5-ї когорти просунутого рівня програми ІЕС».

Детальніше...

Техніки самодопомоги при стресі. Рекомендації ВООЗ

Друк
PDF

 stres ginka

Стрес — це природна реакція на труднощі й загрози. Помірний стрес зазвичай не спричиняє проблем. Утім у разі серйозних потрясінь люди, які проживають тривалий стрес, можуть мати проблеми з психічним та фізичним здоров’ям.

Хороша новина в тому, що стрес можна подолати. У більшості випадків у цьому допомагають навички самодопомоги та турботи про себе. Якщо йдеться про друге, то відчутно покращити стан може навіть дотримання простої рутини: достатня кількість сну, повноцінне харчування, прогулянки, спілкування, заняття хобі тощо. Але варто опанувати й техніки самодопомоги, які рекомендує застосовувати Всесвітня організація охорони здоров’я. За їхньою допомогою ви зможете значно полегшити свій стан в умовах стресу.

Детальніше...

prub truvogu 

У мирному житті кожен із нас має тисячі причин для тривоги, а у війну й поготів.

Міністерство охорони здоров'я України зібрало поради, як допомогти собі та дітям приборкати тривогу.

Що дорослі можуть зробити фізично

- Відчуйте, де ваше тіло розслаблене,  де напружене. Зробіть глибокий вдих та видих, уявляйте, що видихаєте всю тривогу. Повторюйте вправу, поки не відчуєте себе краще.

- Звичні заняття, режим дня, ритуали та традиції допомагають відновити контроль над власним життям і дають відчуття передбачуваності.

Детальніше...

ditu wiy 

У дітей виникає багато запитань про війну. Це нормально! З нашою допомогою вони шукають відповіді, які допоможуть їм пройти випробування і стати сильнішими.

Ось декілька порад для батьків, як говорити з дітьми про війну, від фахівців Центр здоров'я та розвитку "Коло сім'ї".

Детальніше...

 den hvororgo

У Всесвітній день хворого, 11 лютого, люди висловлюють солідарність усім, хто страждає від різних недугів. Цей день покликаний привернути увагу медичних установ, соціальних і політичних структур та окремих громадян до проблем, із якими стикаються хворі люди, до необхідності надання їм якісної медичної, а також матеріальної і моральної допомоги.

У багатьох країнах світу цього дня проходять різні акції та заходи, присвячені темі профілактики хвороб, їх лікування і, звичайно ж, темі здоров'я та здорового способу життя.

Кожна людина може і повинна докласти зусиль, щоб бути здоровою. Чим же слід наповнити своє життя, щоб досягти цього?

Детальніше...

kuzin 

7 лютого відбулося онлайн-інтерв’ю заступника Міністра охорони здоров'я, головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна з медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою.

В інтерв’ю Ігор Кузін висвітлив низку актуальних питань у сфері громадського здоров’я, зокрема:

- наявність та поставки вакцин;

- новий штам COVID-19;

- вакцинація проти грипу та COVID-19;

- захворюваність на COVID-19 та грип;

- тестування на COVID-19;

- оновлені стандарти медичної допомоги при туберкульозі;

- інфекційний контроль у лікарнях.

Детальніше...

rak 1 

Рак – це слово, яке все частіше лунає у нашому суспільстві. Це слово, яке не хочеться вимовляти ні вголос, ні подумки, але, враховуючи дані статистики, про рак потрібно говорити.

4 лютого відзначався Всесвітній день боротьби проти раку, який був започаткований ще у 2005 році Міжнародним протираковим союзом ( UICC). Цей день проходить під гаслом «I Am and I Will» («Я є і Я буду»). Головна мета – привернення уваги населення до важливості профілактики та вчасного виявлення захворювання, що дозволяє отримати високі шанси на повне одужання.

Рак – це збірна назва захворювання, що включає велику кількість різновидів. Кожен окремий підвид має особливості перебігу, лікування та прогнозу. На сьогодні у всьому світі, включаючи нашу країну, проводяться масштабні клінічні дослідження у пошуках найбільш ефективних методів боротьби з цією недугою. Завдяки цьому ми маємо в арсеналі можливості лікування, які були невідомі ще 10 років тому. При своєчасній діагностиці та лікуванні пацієнти мають можливість одужати та жити якісним повноцінним життям.

Детальніше...

 radiac avaria

Як відомо, існують різні типи радіаційних надзвичайних ситуацій, які різняться залежно від рівня завданої шкоди. Деякі приклади радіаційних надзвичайних ситуацій включають: ядерну детонацію (вибух), аварію на атомній електростанції, транспортну аварію, пов’язану з перевезенням радіоактивних матеріалів, або професійне опромінення, як-от у медичних чи дослідницьких установах. Хоч рівень шкоди буде різним, кроки для захисту від радіації завжди однакові. 

Скориставшись рекомендаціями фахівців відділу моніторингу та реагування на небезпеки Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб, ви знатимете, що необхідно робити, і зможете захистити себе та свою родину. 

Найкращий спосіб залишатися в безпеці під час будь-якої радіаційної надзвичайної ситуації — швидко, без паніки пройти до міцної будівлі, залишатися всередині та діяти відповідно до отриманих вказівок від служб реагування і органів влади.

                                                                   328950273 571422768178946 2224991137140281605 n328082664 932870884558346 7685590997414353526 n328712509 1249909025904293 4659910164022894191 n

Детальніше...

onkoskr 4 lut 

4 лютого відзначався Всесвітній день боротьби з раком. Більшість форм цього захворювання мають хороший прогноз лікування при виявленні на ранній стадії.

Наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров'ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють вже на стадіях, коли з’являються метастази.

Разом із Національним інститутом раку та МОЗ пропонуємо інфографіки, які допоможуть перевірити, які обстеження і як часто варто проходити, щоб зберегти своє здоров’я.

Детальніше...

 terataka

11 місяців Україна живе в стані повномасштабної війни. Це означає постійну небезпеку для цивільних громадян, які мешкають як поблизу лінії фронту, так і далі від неї. Щодня ми зазнаємо атак ворога на лікарні, школи, житлові будинки, тому кожен із нас має знати, як поводитися у випадку нападу.

Що робити, якщо ви стали свідком терористичної атаки? Відповідь на це запитання підготував Алекс Гершанов, міжнародний експерт із роботи з травмою (Ізраїльська коаліція травми).

Передусім – дотримуйтеся безпечної поведінки. Не біжіть у бік вибуху або стрілянини, якщо ви не є медиком, рятувальником або фахівцем, який надає першу психологічну допомогу. Пам'ятайте, що існує загроза повторних атак в одному місці за короткий проміжок часу. Також ви можете перешкодити роботі рятувальних та інших спеціальних служб.

Детальніше...

 novinipapachvv

Пік епідемії грипу на Черкащині слід очікувати в лютому-березні. Про це Суспільному Черкаси повідомив головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

За останній тиждень захворіли 4,3 тисячі жителів області. Хоч порівняно з попереднім тижнем це на 0,4% менше, незабаром медики очікують зростання рівня захворюваності.

"У нас в області уже активно циркулює вірус грипу, ми моніторимо цю ситуацію. Нині активно циркулює вірус грипу типу А. З-поміж інших типів він вважається найбільш агресивним, який нерідко дає ускладнення для здоров’я людей", – зазначив генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Володимир Папач.

Детальніше...

produktu zb 

У зв’язку з агресією російської федерації вимкнення електроенергії для українців уже не новина, тож до тривалих відключень світла треба підготуватися заздалегідь.

Якщо для нас відсутність світла — це дискомфорт, то для їжі, яка зберігається в холодильнику, це дорога у смітник. Якщо тривалий час не підтримувати відповідну температуру, охолоджені або заморожені продукти можуть стати небезпечними для вживання.

Безпечна для продуктів температура у холодильнику має бути 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче. Перевірити ці показники можна за допомогою термометра в холодильнику.

Якщо доведеться виймати продукти, то слід підтримувати температуру їжі в межах 4°С або нижче, як у холодильнику.

Допоможуть це зробити контейнери з водою, які треба заморозити заздалегідь та обкласти навколо їжі. Також ефективно з цим впорається сухий лід.

Якщо електроенергію вимкнули ненадовго та потреби виймати харчові продукти з холодильника немає, тримайте його дверцята закритими.

Детальніше...