Інформація для населення

mon vpo 

Фахівці Уманського міськрайонного відділу Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжують моніторити умови проживання у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

Під час візиту до прихистку в місті Умань, де проживає 140 осіб, зверталася увага на наявність відповідних санітарно-побутових умов проживання, належного водопостачання, забезпеченість необхідною побутовою технікою, мийними та дезінфікувальними засобами, а також виділення та облаштування окремого приміщення для тимчасового перебування осіб із симптомами ГРВІ, ГКІ тощо, які підлягають ізоляції.

Також проведено виміри параметрів мікроклімату та відібрано проби питної води на дослідження за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, відхилень не виявлено.

Детальніше...

 klichi lovl1

4 травня групою лабораторного спостереження за природно-вогнищевими та трансмісивними інфекціями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» було обстежено територію міського парку м. Корсунь-Шевченківський.

На території парку проведено відлов іксодових кліщів, які є переносниками хвороби Лайма. При лабораторних дослідженнях відловлених кліщів близько 15% виявилися інфікованими збудником іксодового кліщового бореліозу.

Для відвідувачів парків найбільш простими та дієвими засобами профілактики хвороби Лайма залишаються заходи, спрямовані проти нападу кліщів: використання ефективних репелентів та застосування засобів індивідуального захисту.

Детальніше...

ruh101

 

«Рух – це життя», казав давньогрецький науковець і філософ Арістотель у IV ст. до н.е.

День «Рух заради здоров’я», який відзначається 10 травня, є міжнародним заходом, організованим Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) у 2002 році для популяризації фізичної активності.

Здорове суспільство – незмінний пріоритет для Всесвітньої організації охорони здоров’я, за визначенням якої «Здоров’я» – це повноцінне фізичне, духовне та соціальне благополуччя людини.

У тому, що фізична активність впливає на здоров’я, немає ніяких сумнівів. Ми всі чули таку фразу: «Рух – це життя, а життя – це рух!». І це правда!

Гіподинамія – це порушення функцій організму, яке сталося через обмеження рухової активності. Вона є наслідком звільнення людини від фізичної праці та особливо впливає на серцево-судинну систему: слабшає сила скорочень серця, зменшується працездатність, знижується тонус судин.

Детальніше...

 raniovochi

З настанням весни прилавки торгових рядів на ринках і в супермаркетах майорять ранньою рослинною продукцією. І цілком природно, що нам хочеться урізноманітнити свій раціон свіжими овочами та фруктами. Однак, «вітамінна бомба», якої так прагне наш організм, може виявитись не зовсім безпечною для здоров’я, особливо це стосується тепличних та ранніх овочів з коротким вегетаційним періодом.

Тепличні та ґрунтові овочі відрізняються не тільки за своїми смаковими якостями, але й за хімічним складом. У битві за тепличний урожай багато господарників для найшвидшого його дозрівання використовують у значній кількості доступні азотовмісні мінеральні добрива, стимулюючі речовини, що призводить до накопичення в овочах нітратів.

Відповідно до норм Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України, допустима добова доза нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги, для дітей раннього віку (до трьох років) – 2,5 мг на 1 кг ваги.

Наднормоване надходження нітратів в організм людини призводить до утворення метгемоглобіну і, як наслідок, до кисневого голодування.

У нормі в організмі людини в крові 1-2% гемоглобіну, який знаходиться у формі метгемоглобіну. Якщо ця величина перевищує 10%, спостерігаються клінічні прояви гіпоксії (задуха), 30-40% – викликає аноксію (смерть).

Нітрати також негативно впливають на організм людини, зокрема можуть викликати порушення обміну речовин та гормональних процесів, стимулюють онкозахворюваність тощо.

Ось чому дітям раннього віку та вагітним жінкам взагалі забороняється вживати ранні овочі та фрукти, а хворим на хронічні захворювання серцево-судинної, ендокринної систем необхідно споживати їх з обережністю, виважено ставитись до загального нітратного навантаження організму.

Детальніше...

 melanoma

8 травня у всьому світі відзначають День меланоми.

Меланома – один із найнебезпечніших типів раку шкіри. Це злоякісне новоутворення, яке розвивається з пігментних клітин меланоцитів та найчастіше вражає шкіру. Проте в окремих випадках меланома може розвиватися й на слизових оболонках, під нігтями, на райдужці ока, а далі – через лімфу і кров – вражати майже всі органи. Меланома може виникати не лише там, де є родимка, але й у місцях, де її немає.

За даними Національного канцер-реєстру України, у 2020 році були зареєстровані 2422 випадки меланоми, трохи більше ніж третину випадків – 37,7 % – виявили під час профілактичних оглядів.

Тому дуже важливо регулярно оглядати шкіру свою і своїх близьких – це допоможе вчасно виявити підозрілі зміни.

Детальніше...

dieta

Міжнародний день без дієт заснувала директорка британської групи Diet Breakers Мері Еванс Янг у 1992 році. Свого часу британка стала жертвою анорексії. Втім їй вдалося подолати цей небезпечний стан. 

Сьогодні Мері Янг – відома пропагандистка здорового способу життя без дієт. Вона впевнена: людина може бути красивою, здоровою та чудово почуватися незалежно від того, яку цифру показують ваги. 

Ініціатива британки знайшла відгук у США, Австралії, Індії, Ізраїлі, Швеції, Канаді та багатьох інших країнах. 

Cимволом Міжнародного дня без дієт стала блакитна стрічка. 

Нормалізація ваги — це дуже великий, комплексний та серйозний процес, до якого можуть залучатися різні фахівці. 

Противники дієт вважають, що при постійних рамках і обмеженнях неодмінно страждає настрій, сон, людина стає роздратованою і емоційно нестабільною. 

Детальніше...

 kit tarilka

«Ти їси те, чого торкаєшся» – це рекламний слоган однієї з іноземних компаній – виробників засобів гігієни, і він, на нашу думку, чудово ілюструє, чому важливо мити руки!

Проста звичка мити руки, за даними американського Центру контролю та профілактики захворювань (CDC), може:

- зменшити кількість людей, які хворіють на діарею, на 23-40%;

- зменшити діарейні захворювання у людей з ослабленою імунною системою на 58%;

- знизити респіраторні захворювання, такі як застуда, серед населення на 16-21%;

- зменшити пропуски дітьми школи через захворювання шлунково-кишкового тракту на 29-57%.

Детальніше...

 tishukkir

4 травня фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в онлайн-режимі провели нараду для сімейних лікарів та педіатрів закладів охорони здоров’я області.

На нараді, яку відкрив заступник генерального директора Черкаського обласного ЦКПХ Микола Тищук, розглянули питання епідеміологічного нагляду, лабораторної діагностики та імунопрофілактики кору.

Завідувачка відділу епідеміологічного нагляду Центру Марина Конакбаєва нагадала обов’язки надавачів первинної і вторинної медичної допомоги при виявленні підозрілого випадку, а також профілактичні та протиепідемічні заходи в осередку кору.

Завідувачка відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Шуляренко детально зупинилася на питанні планової вакцинації проти кору, відзначивши недостатній рівень охоплення щепленнями населення області.

Детальніше...

 povin4

У зв’язку з весняним водопіллям та підтопленням прирічкових населених пунктів окремих територій Черкаської області, з метою недопущення епідускладнень ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжує лабораторний моніторинг якості питної води з джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання у населених пунктах, які постраждали від підтоплення. Такий моніторинг проводиться на виконання рішення Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 17.04.2023 № 7 «Про вжиття заходів щодо безаварійного пропуску паводкових та повеневих вод на території області у 2023 році».

За останній тиждень фахівцями Центру проведено дослідження 10 проб питної води з джерел нецентралізованого водопостачання сіл Кононча Канівської міської громади, Прохорівка Ліплявської територіальної громади та Матвіївка Новодмитрівської територіальної громади. З них 6 проб не відповідали гігієнічним нормативам, зокрема, з громадських криниць с. Матвіївка 2 проби питної води не відповідало гігієнічним нормативам за мікробіологічними показниками та 4 проби питної води – за окремими санітарно-хімічними показниками.

Детальніше...

За чотири місяці 2023 року в Черкаській області зафіксовано 28 випадків хвороби Лайма

Друк
PDF

klich laima 

В області продовжується реєстрація випадків захворювання на хворобу Лайма. Упродовж 4-х місяців цього року зареєстровано 28 випадків цього захворювання. Для порівняння: за аналогічний період минулого року зафіксовано 8 випадків хвороби Лайма. У 2022 році зареєстровано 283 випадки захворювання на хворобу Лайма, кількість хворих збільшилась на 80,3% порівняно з 2021 роком. Про це повідомляють у ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

Як визначити хворобу

Зараження людей хворобою Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз)  відбувається під час відпочинку в лісі, в паркових зонах,найчастіше – під час перебування на дачах та присадибних ділянках. У більшості випадків хвороби Лайма хворі відзначають факт присмоктування кліща або укусу невідомою комахою.

Захворювання виникає після укусу або присмоктування кліща і супроводжується характерним клінічним проявом – мігруючою еритемою, яка являє собою кільце гіперемованої шкіри з більш блідим центром. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, поступово гасне, зливаючись із непошкодженою шкірою.

Часто разом з еритемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота тіла і млявість. Якщо захворювання не лікувати у ранній стадії, то пізніше уражаються різні органи і системи організму: нервова, серцево-судинна система, опорно-руховий апарат, селезінка та печінка.

При  вчасно встановленому діагнозі хвороби більшість пацієнтів можна успішно вилікувати антибіотиками. Чим раніше почати лікування, тим швидше і повністю видужає людина.

Детальніше...

З 2024 року будуть чинними мінімальні вимоги з інфекційного контролю для закладів охорони здоров’я

Друк
PDF

vumogu inf kontrolu 

Постанова Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2023 року № 376 передбачає зміни до Переліку забезпечення належного рівня надання медичних послуг за договором з НСЗУ. Перелік доповнено мінімальними вимогами до профілактики інфекцій, інфекційного контролю, протидії поширенню збудників з антимікробною резистентністю та якості бактеріологічних досліджень. Відповідно контрактування закладів охорони здоров’я на 2024 рік за програмою медичних гарантій проходитиме з врахуванням зазначених вимог.

Звертаємо увагу, що усі мінімальні вимоги визначені в чинних наказах МОЗ, тобто не є нововведеннями.

Заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах, мають гарантувати:

1. Наявність відділу з інфекційного контролю. Важливо, з розрахунку 250 ліжок на одну особу, яка працює на умовах повної зайнятості, тобто, якщо лікарня розрахована на 750 ліжок, відділу з інфекційного контролю має налічувати мінімум три працівники на повну зайнятість;

2. Наявність затвердженого керівником надавача плану дій з профілактики інфекцій та інфекційного контролю на поточний рік та визначеного бюджету на його реалізацію. Документ повинен містити плани дій з покращення гігієни рук і адміністрування антимікробних лікарських засобів. Підходи й правила до розроблення плану дій наведені: профілактика інфекцій та інфекційний контроль, гігієна рук, адміністрування антимікробних препаратів;

3. Проведення спостереження за споживанням антимікробних лікарських засобів і ведення обліку спожитих засобів відповідно до Інструкції з впровадження адміністрування антимікробних препаратів в закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах.

З вимогами до проведення моніторингу та веденням обліку споживання антимікробних лікарських засобів ознайомитися можна за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1322-21#n4;

Детальніше...

Травень — місяць обізнаності про меланому: фактори ризику та самодіагностика

Друк
PDF

 melanoma traven

Меланома – це злоякісне новоутворення шкіри. Одне з найбільш небезпечних захворювань серед усіх ракових захворювань шкіри, оскільки розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Сьогодні, 1 травня, стартує місяць обізнаності про меланому, тож розповідаємо про фактори ризику виникнення захворювання, ознаки, способи діагностики та профілактику.

Що таке меланома

Меланома  – злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що продукують меланіни). Локалізується здебільшого в шкірі, значно рідше - в сітківці ока, на слизових оболонках (порожнина рота і носа, періанальної і вульвовагінальної областях) тощо. Меланома розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Зазвичай метастази меланоми з'являються протягом першого року від початку захворювання. Метастази спочатку поширюються в лімфатичні вузли, пізніше - в легені, печінку, кістки, головний мозок.

Існують докази, що надмірне сонячне опромінення, зокрема й штучне у солярії, збільшує ризик меланоми, особливо у віці до 35 років, тому рекомендується відмовитися від таких процедур. Доведено, що меланому в основному викликають стрімкі зміни інтенсивності сонячного опромінення, тому особам із чутливою шкірою протягом всього свого життя необхідно обмежувати рекреаційний вплив сонячного проміння.

Детальніше...

Всесвітній день охорони праці у 2023 році

Друк
PDF

oxranatruda 

Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006 в нашій державі офіційно встановлено День охорони праці, що має відзначатися 28 квітня у Всесвітній день охорони праці.

Вперше День охорони праці відзначили в 2003 році. Ідея святкування належить Міжнародній організації праці. Причиною свята стали події, що відбулися в Америці і Канаді. Ще в 1989 році там був проголошений особливий день, в пам'ять про всіх, хто постраждав або помер, перебуваючи на робочому місці. Щороку 28 квітня проходить під особливим девізом, який розкриває наболілу проблему і слугує закликом для всіх роботодавців.

У 2023 році Всесвітній день охорони праці присвячений безпечному та здоровому робочому середовищу як фундаментальному принципу та праву на роботі.

У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

Детальніше...

photo1681998049 

У зв’язку з весняним водопіллям та підтопленням прирічкових населених пунктів Канівської, Ліплявської, Будищенської та Мошнівської територіальних громад, на виконання рішення Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 17.04.2023 № 7 «Про вжиття заходів щодо безаварійного пропуску паводкових та повеневих вод на території області у 2023 році», з метою недопущення епідускладнень ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснює лабораторний моніторинг якості питної води джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання у населених пунктах, які постраждали від підтоплення. Зокрема такий моніторинг проводиться у селах Пекарі, Межиріч, Михайлівка, Хмільна, Хутір-Хмільна Канівської територіальної громади, Сушки Ліплявської територіальної громади, с. Єлизаветівка Будищенської територіальної громади та с. Хрещатик Мошнівської територіальної громади.

Детальніше...