Інформація для населення

 gipertenzia1

17 травня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я  проводиться Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією.

Артеріальна гіпертонія разом з іншими серцево-судинними захворюваннями посідає перше місце у світі та Україні за показниками смертності. Підвищений артеріальний тиск, або артеріальна гіпертензія, є найвагомішим чинником розвитку інфаркту міокарда та інсульту. Понад 1,5 млрд. людей на Землі страждають на це підступне захворювання, причому майже 45% із них навіть не знають, що мають підвищений артеріальний тиск.

За оцінками ВООЗ, 17,5 млн. осіб щороку помирають від інфаркту міокарда та інсульту. Однак вчені довели, що 80%  таких смертей можна уникнути.

При артеріальній гіпертонії спостерігається постійно підвищений систолічний або діастолічний артеріальний тиск. Верхньою межею норми вважають значення 140 мм.рт.ст. для систолічного артеріального тиску та 90 мм.рт.ст. – для діастолічного.

Детальніше...

 alina tr1

12 травня у місті Київ відбувся тренінг із навчання практичним навичкам щодо використання засобів індивідуального захисту. Від ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у тренінгу взяла участь в.о. завідувача відділу моніторингу та реагування на небезпеки Аліна Голоюх.

Захід проходив у рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики» та за підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США (DHHS).

Учасники тренінгу отримали теоретичні знання щодо використання засобів індивідуального захисту, відпрацювали практичні навички щодо вибору, одягання та знімання засобів індивідуального захисту, навчилися правильному поводженню з використаними засобами індивідуального захисту.

Детальніше...

Фахівці Черкаського обласного ЦКПХ провели тренінг із запобігання поліомієліту

Друк
PDF

 tren um

10 та 11 травня фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно з Управлінням охорони здоров’я Черкаської ОДА, за ініціативи та підтримки ВООЗ провели тренінг із нагляду за гострим в’ялим паралічем та ліквідації поліомієліту для працівників охорони здоров’я Уманського і Звенигородського районів.

Спеціалісти Центру поінформували медичних працівників про Глобальну ініціативу з викорінення поліомієліту та провели огляд поточних спалахів поліомієліту в Україні.

Сімейним лікарям, педіатрам та неврологам розповіли про епідеміологію поліовірусу та про те, як покращити епіднагляд за гострим в’ялим паралічем у Черкаській області, у тому числі виявлення випадків ГВП.

Детальніше...

ryby-k-pivu6 

В області зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм. Захворіло подружжя з міста Черкаси після вживання в’яленої річкової риби (плотви) домашнього приготування. Про це інформують у ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

 Симптоми отруєння у хворих проявилися вже наступного дня після вживання зараженого продукту – розлади зору («завіса» перед очима, двоїння в очах), порушення ковтання, мови, блювота, сухість у роті, диспепсичні явища.  

Після звернення до швидкої медичної допомоги 11 травня потерпілі доставлені до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР у важкому стані. Після консиліуму інфекціоністів хворим встановлено діагноз «Харчовий ботулізм, тяжкий перебіг».

Детальніше...

 sundrom hron vtomu

Що таке синдром хронічної втоми? Деякі теорії виділяють вірусну інфекцію, порушення роботи імунної системи, інші – психологічний стрес, спосіб життя людини або поєднання цих факторів.

Найпоширенішим симптомом є сильна втома. Зазвичай це означає значно нижчу здатність виконувати звичайні повсякденні дії, які раніше переносилися добре.

Чому виникає стан постійної втоми?

Причинами прояву СХВ може бути:

–     постійне нервове напруження;

–     хронічний стрес;

–     занадто короткий або занадто довгий сон;

–     сидячий спосіб життя без фізичної активності;

–     порушення гормонального фону;

–     тривалий прийом певної групи медикаментів;

–     проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту;

–     вірусні захворювання.

Найчастіше до хронічної втоми призводить сукупність кількох чинників. Статистика показує, що у багатьох СХВ з’явився після періоду підвищеної працездатності, тож не дивно, що багато успішних людей страждають від недосипання і хронічної втоми.

Детальніше...

povin5 

У зв’язку з весняним водопіллям та підтопленням прирічкових населених пунктів окремих територій Черкаської області, з метою недопущення епідускладнень ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжує лабораторний моніторинг якості питної води джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання у населених пунктах, які постраждали від підтоплення. Такий моніторинг проводиться на виконання рішення Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 17.04.2023 №7 «Про вжиття заходів щодо безаварійного пропуску паводкових та повеневих вод на території області у 2023 році».

За останній тиждень фахівцями Центру проведено дослідження 23 проб питної води, зокрема, з водогону села Ліпляве та криницьсіл Кононча, Гамарня, Михайлівка, Гута Михайлівська, Хмільна, Хутір-Хмільна Канівської та Ліплявської територіальних громад. З них 2 проби води питної з приватних криниць с. Михайлівка не відповідали гігієнічним нормативам за мікробіологічними показниками та 7 проб води питної з приватних криниць сіл Хмільна, Хутір-Хмільна, Михайлівка – за окремими санітарно-хімічними показниками.

Детальніше...

rentgen1 

Основним джерелом штучного опромінення населення є медичне опромінення, яке створює понад 70% дози, що одержує населення від природних джерел.

Основними видами використання джерел іонізуючого випромінення в медичній практиці нашої області є: рентгенодіагностика, рентген- і радіотерапія та рентгенівські профілактичні обстеження.

Протирадіаційний захист пацієнтів заснований на наступних принципах:

- опромінення повинне бути обґрунтованим і призначене тільки лікарем для досягнення корисних діагностичних і терапевтичних ефектів, які неможливо отримати іншими методами діагностики і лікування – принцип виправданості;

- колективні дози, що одержує населення при проведенні рентгенологічних і радіологічних процедур, повинні бути настільки низькими, настільки це розумно досягається з урахуванням економічних і соціальних чинників – принцип оптимізації;

- величина дози опромінення встановлюється тільки лікарем індивідуально для кожного пацієнта, виходячи з клінічних показань та враховуючи запобігання виникнення детермінованих ефектів в здорових тканинах організму – принцип неперевищення.

Протирадіаційний захист пацієнтів повинен бути забезпечений при всіх видах медичного опромінення за рахунок мінімального часу, максимально можливої відстані та засобів індивідуального захисту пацієнтів.

Детальніше...

mon vpo 

Фахівці Уманського міськрайонного відділу Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжують моніторити умови проживання у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

Під час візиту до прихистку в місті Умань, де проживає 140 осіб, зверталася увага на наявність відповідних санітарно-побутових умов проживання, належного водопостачання, забезпеченість необхідною побутовою технікою, мийними та дезінфікувальними засобами, а також виділення та облаштування окремого приміщення для тимчасового перебування осіб із симптомами ГРВІ, ГКІ тощо, які підлягають ізоляції.

Також проведено виміри параметрів мікроклімату та відібрано проби питної води на дослідження за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, відхилень не виявлено.

Детальніше...

 klichi lovl1

4 травня групою лабораторного спостереження за природно-вогнищевими та трансмісивними інфекціями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» було обстежено територію міського парку м. Корсунь-Шевченківський.

На території парку проведено відлов іксодових кліщів, які є переносниками хвороби Лайма. При лабораторних дослідженнях відловлених кліщів близько 15% виявилися інфікованими збудником іксодового кліщового бореліозу.

Для відвідувачів парків найбільш простими та дієвими засобами профілактики хвороби Лайма залишаються заходи, спрямовані проти нападу кліщів: використання ефективних репелентів та застосування засобів індивідуального захисту.

Детальніше...

ruh101

 

«Рух – це життя», казав давньогрецький науковець і філософ Арістотель у IV ст. до н.е.

День «Рух заради здоров’я», який відзначається 10 травня, є міжнародним заходом, організованим Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) у 2002 році для популяризації фізичної активності.

Здорове суспільство – незмінний пріоритет для Всесвітньої організації охорони здоров’я, за визначенням якої «Здоров’я» – це повноцінне фізичне, духовне та соціальне благополуччя людини.

У тому, що фізична активність впливає на здоров’я, немає ніяких сумнівів. Ми всі чули таку фразу: «Рух – це життя, а життя – це рух!». І це правда!

Гіподинамія – це порушення функцій організму, яке сталося через обмеження рухової активності. Вона є наслідком звільнення людини від фізичної праці та особливо впливає на серцево-судинну систему: слабшає сила скорочень серця, зменшується працездатність, знижується тонус судин.

Детальніше...

 raniovochi

З настанням весни прилавки торгових рядів на ринках і в супермаркетах майорять ранньою рослинною продукцією. І цілком природно, що нам хочеться урізноманітнити свій раціон свіжими овочами та фруктами. Однак, «вітамінна бомба», якої так прагне наш організм, може виявитись не зовсім безпечною для здоров’я, особливо це стосується тепличних та ранніх овочів з коротким вегетаційним періодом.

Тепличні та ґрунтові овочі відрізняються не тільки за своїми смаковими якостями, але й за хімічним складом. У битві за тепличний урожай багато господарників для найшвидшого його дозрівання використовують у значній кількості доступні азотовмісні мінеральні добрива, стимулюючі речовини, що призводить до накопичення в овочах нітратів.

Відповідно до норм Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України, допустима добова доза нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги, для дітей раннього віку (до трьох років) – 2,5 мг на 1 кг ваги.

Наднормоване надходження нітратів в організм людини призводить до утворення метгемоглобіну і, як наслідок, до кисневого голодування.

У нормі в організмі людини в крові 1-2% гемоглобіну, який знаходиться у формі метгемоглобіну. Якщо ця величина перевищує 10%, спостерігаються клінічні прояви гіпоксії (задуха), 30-40% – викликає аноксію (смерть).

Нітрати також негативно впливають на організм людини, зокрема можуть викликати порушення обміну речовин та гормональних процесів, стимулюють онкозахворюваність тощо.

Ось чому дітям раннього віку та вагітним жінкам взагалі забороняється вживати ранні овочі та фрукти, а хворим на хронічні захворювання серцево-судинної, ендокринної систем необхідно споживати їх з обережністю, виважено ставитись до загального нітратного навантаження організму.

Детальніше...

 melanoma

8 травня у всьому світі відзначають День меланоми.

Меланома – один із найнебезпечніших типів раку шкіри. Це злоякісне новоутворення, яке розвивається з пігментних клітин меланоцитів та найчастіше вражає шкіру. Проте в окремих випадках меланома може розвиватися й на слизових оболонках, під нігтями, на райдужці ока, а далі – через лімфу і кров – вражати майже всі органи. Меланома може виникати не лише там, де є родимка, але й у місцях, де її немає.

За даними Національного канцер-реєстру України, у 2020 році були зареєстровані 2422 випадки меланоми, трохи більше ніж третину випадків – 37,7 % – виявили під час профілактичних оглядів.

Тому дуже важливо регулярно оглядати шкіру свою і своїх близьких – це допоможе вчасно виявити підозрілі зміни.

Детальніше...

dieta

Міжнародний день без дієт заснувала директорка британської групи Diet Breakers Мері Еванс Янг у 1992 році. Свого часу британка стала жертвою анорексії. Втім їй вдалося подолати цей небезпечний стан. 

Сьогодні Мері Янг – відома пропагандистка здорового способу життя без дієт. Вона впевнена: людина може бути красивою, здоровою та чудово почуватися незалежно від того, яку цифру показують ваги. 

Ініціатива британки знайшла відгук у США, Австралії, Індії, Ізраїлі, Швеції, Канаді та багатьох інших країнах. 

Cимволом Міжнародного дня без дієт стала блакитна стрічка. 

Нормалізація ваги — це дуже великий, комплексний та серйозний процес, до якого можуть залучатися різні фахівці. 

Противники дієт вважають, що при постійних рамках і обмеженнях неодмінно страждає настрій, сон, людина стає роздратованою і емоційно нестабільною. 

Детальніше...

 kit tarilka

«Ти їси те, чого торкаєшся» – це рекламний слоган однієї з іноземних компаній – виробників засобів гігієни, і він, на нашу думку, чудово ілюструє, чому важливо мити руки!

Проста звичка мити руки, за даними американського Центру контролю та профілактики захворювань (CDC), може:

- зменшити кількість людей, які хворіють на діарею, на 23-40%;

- зменшити діарейні захворювання у людей з ослабленою імунною системою на 58%;

- знизити респіраторні захворювання, такі як застуда, серед населення на 16-21%;

- зменшити пропуски дітьми школи через захворювання шлунково-кишкового тракту на 29-57%.

Детальніше...