Інформація для населення

 meningok infekc

Завдяки своєчасному проведенню протиепідемічних заходів вдалося оперативно локалізувати вогнище менінгококової інфекції у Золотоніському районі та запобігти подальшому поширенню цього захворювання. Захворіла почувається значно краще і готується до виписки з лікарні.

Фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» оперативно розпочато епідрозслідування. Усім контактним особам, які спілкувались із захворілою у дитячому закладі, проведено бактеріологічне дослідження 2 рази з інтервалом 7 днів, іншим – одноразово. За результатами лабораторної діагностики, N. meningitidis не виявлено.

На час медичного спостереження за контактними особами дошкільний навчальний заклад припиняв свою діяльність. Хворих чи осіб із підозрою на захворювання не виявлено. У домашньому осередку та в дитячому садочку проведено заключну дезінфекцію.

Детальніше...

sluh zberegtu 

31 травня у світі відзначається День «Збережи свій слух». Наш слух є життєво важливим, тому його потрібно берегти.

Втрата слуху може бути викликана безліччю причин, як внутрішніх, так і зовнішніх. Деяких із них цілком можна уникнути. День «Збережи свій слух» – це можливість дізнатися, що ви можете зробити, щоб уникнути втрати слуху, і попрактикуватися в цьому.

Чому слухати музику в навушниках – це небезпечно

Шум – один із найбільш поширених несприятливих фізичних факторів навколишнього середовища.

Рівень шуму вимірюється в децибелах (дБ): чим більша цифра, тим сильніший шум. Будь-який звук понад 80 дБ може бути шкідливим, особливо якщо ви стикаєтесь із ним протягом тривалого часу.

Детальніше...

 zolotpishanes

За ініціативи Золотоніського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 30 травня відбувся круглий стіл фахівців профілактичної та лікувальної медицини щодо питань організації виїзної акції зі щеплення населення в селі Піщане.

На сьогодні імунізація вважається одним із найефективніших методів боротьби з небезпечними захворюваннями. На жаль, Україна має найнижчий показник охоплення щепленнями серед усіх європейських країн та один із найнижчих у світі, що створює критичну загрозу для загального стану здоров’я населення.

Прикладом низького рівня охоплення щепленнями є відсоток вакцинованих проти COVID-19 бустерною дозою осіб віком понад 60 років, смертність серед яких від цієї хвороби є найвищою. В Україні бустерну дозу отримали лише 0,79 % населення, тоді як у Польщі – 60 %, Німеччині – 58 %, Китаї – 57 %, Японії – 139 %.

Детальніше...

gololob tr 

В Ужгороді з 16 по 19 травня відбувся тренінг із кураторської підтримки для відділів імунізації регіональних центрів контролю та профілактики хвороб. Захід було організовано World Health Organization Ukraine та Центром громадського здоров’я МОЗ України.

Від ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» участь у тренінгу взяла лікарка-епідеміологиня відділу імунопрофілактики Тетяна Гололобова.

Детальніше...

Skazhy chesno ty yak? 

Піклування про ментальне здоров’я має перетворитися для українців на щоденну звичку. Провідником на цьому шляху покликана стати комунікаційна кампанія, яка стартувала в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Мета кампанії – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров'я, дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан.

«На тлі щоденних тривожних новин, ракетних атак, людського горя й біди питати в себе «Ти як?» наче не на часі. Але насправді психологічний добробут та розуміння того, що відбувається в нашому внутрішньому світі, на часі як ніколи», – зазначила дружина Президента.

Детальніше...

tz5p1s

22-26 травня з нагоди Всеукраїнського тижня громадського здоров’я під гаслом #ПрофілактикаРятуєЖиття фахівці відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели комунікаційний захід спільно з медичними працівниками КНП «П'ятий Черкаський міський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Захід, присвячений темі профілактики захворювань, відбувся за ініціативи Головного державного санітарного лікаря Черкаської області Володимира Папача та за підтримки й особистої участі директора КНП «П'ятий Черкаський міський центр ПМСД» Миколи Тарасова.

Детальніше...

zven23 

У вівторок23 травня 2023 року у приміщенні Звенигородської РДА відбулася зустріч представників обласної військової адміністрації, обласного центру зайнятості, центру соціальних служб, Черкаського МВК на чолі з першим заступником голови ОВА Наталією Кравченко з головами об’єднаних територіальних громад Звенигородського району.

У зазначеній нараді взяла участь заступник генерального директора ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» Наталія Видра. Предметом зустрічі було обговорення створення на теренах Черкащини дієвої програми підтримки захисників суверенітету нашої держави, військовослужбовців, ветеранів бойових дій та членів їх сімей, створення належних умов реабілітації та психологічної адаптації постраждалим внаслідок війни воїнам та родинам загиблих, а також надання їм фінансової допомоги.

Детальніше...

shitgelphc 

Щорічно 25 травня у всіх країнах відзначається Всесвітній день щитоподібної залози (World Thyroid Day). Його головне завдання – підвищення рівня інформованості суспільства про можливі захворювання залози, їх діагностику, заходи профілактики і способи лікування.

Щитоподібна залоза – найважливіший елемент ендокринної системи, що виробляє гормони, необхідні для здійснення фізіологічних функцій організму. Ця маленька залоза контролює всі обмінні процеси, від диференціації клітин до терморегуляції та швидкості мислення і сприйняття.

Детальніше...

 meningokok

Захворювання почалося гостро з підвищення температури тіла до понад 38,5 град., головного болю, блювоти, болю в м’язах. Дитина госпіталізована до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня». В зв’язку з проведеним лікуванням, відмічається позитивна динаміка.

Фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» оперативно розпочато епідрозслідування. Організовано протиепідемічні заходи з локалізації та ліквідації вогнища інфекції. На сьогодні встановлено 22 контактна особа (по домашньому вогнищу, дошкільному навчальному закладі). У зазначених осіб проведено забір матеріалу з носоглотки на менінгококову інфекцію. Встановлено медичний нагляд. Наразі епідрозслідування триває.

У Черкаській області захворювання менінгококовою інфекцією реєструються щорічно. Епідемічна картина є нестабільною. За 4 місяці поточного року в області зареєстровано 5 випадків захворювань на менінгококову інфекцію, що на 4 випадки більше, ніж за аналогічний період минулого року. Всі захворілі - діти. Один випадок в Звенигородському районі закінчився летально.

Детальніше...

shizs 

Він спрямований на покращення обізнаності про розлади психічного здоров’я та забезпечення кращого лікування та реабілітації для людей, які страждають на це захворювання.

Шизофренія–один з найсерйозніших розладів психічного здоров’я, який впливає на повсякденне життя людини.

На цю хворобу страждає 1 % населення світу, тобто приблизно 75 млн осіб. При цьому недуга зустрічається у 10 % людей, родичів яких поставлений той самий діагноз.

До цього захворювання приблизно однаково схильні і чоловіки, і жінки, і найчастіше воно наздоганяє людину в молодому віці. Чоловіки, як правило, захворіють у віці від 20 до 28 років, а жінки – від 26 до 32 років. Крім того, найчастіше недуга виявляється у міських жителів.

Детальніше...

trlv3s 

16-18 травня 2023 року у місті Львів відбувся тренінг «Удосконалення навичок проведення епідеміологічних розслідувань спалахів інфекційних хвороб». Від ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» взяли участь в.о. завідувача відділу моніторингу та реагування на небезпеки Аліна Голоюх та лікар-епідеміолог Жашківського відділення Уманського міськрайонного відділу Дарина Марущак.

Детальніше...

 xoleravibrion

З метою недопущення виникнення та розповсюдження холери ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснює моніторинг за циркуляцією збудника холери в об’єктах довкілля. З 1 червня буде обстежуватися на наявність збудника холери вода відкритих водоймищ у стаціонарних точках, які визначені на основі епідеміологічного обґрунтування.

Обов’язковому бактеріологічному дослідженню підлягає вода відкритих водоймищ у зонах санітарної охорони водозабору для централізованого водопостачання та в місцях масового рекреаційного водокористування. Обстежуються також на холеру хворі з тяжкими формами гострих кишкових інфекцій, особи з дисфункцією кишкового тракту, які поступають у психоневрологічні лікувальні заклади, а також громадяни України, які захворіли на гострі кишкові інфекції після повернення з країн, де зареєстровані захворювання на холеру.

Детальніше...

 korusni zvuchku

22 травня стартує Європейський тиждень громадського здоров’я. Розпочинаємо цей тиждень із теми корисних звичок.

Здоровий спосіб життя, про який кожен і кожна з нас чули принаймні раз, формується з дотримання низки корисних звичок. Проте ці звички дуже непросто зробити щоденною рутиною. Водночас погані звички міцно вкорінюються, і розлучатися з ними вкрай непросто. Та всі масштабні зміни в житті починаються з маленьких кроків. І саме маленькі здорові трансформації у вашому розпорядку дня дозволять згодом прийти до сформованих корисних звичок.

Згідно з дослідженням, проведеним у 2021 році, може знадобитися в середньому 59 днів, щоб нова звичка стала автоматичною. Але кількість часу, необхідного для її формування, може різнитися, тому успіх не завжди приходить за 2 місяці. Інше дослідження, проведене у 2012 році, показало, що для зміни звичної поведінки потрібно приблизно 10 тижнів.

Може здатися, що повномасштабна війна – не час для турботи про себе. Але насправді немає кращого часу, щоби приділити увагу своєму здоров’ю, ніж зараз, адже нам ще відбудовувати країну!

Тож які корисні звички варто обрати для повсякдення? З чого починати шлях до здорового способу життя? Розповідаємо, як досягти великих змін завдяки маленьким щоденним крокам.

Детальніше...

 narada1805f1sait

18 травня в ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» під головуванням Генерального директора Володимира Папача відбулася нарада керівників відокремлених структурних підрозділів з актуальних питань громадського здоров’я, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення області.

Володимир Папач окреслив основні пріоритети в роботі Центру на літній період з урахуванням санітарно-епідемічної ситуації, звернув увагу на виконання регіонального плану дій щодо готовності та реагування на спалах кору, проведення профілактичних заходів щодо недопущення ускладнень із поліомієліту, необхідність тісної співпраці з органами влади, місцевого самоврядування, активної комунікації з керівниками територіальних громад та населенням тощо.

Завідувачі відділів ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» у своїх виступах висвітлили основні питання щодо організації заходів з імунопрофілактики, зокрема поліомієліту, кору, COVID-19, впровадження рекомендацій ВООЗ щодо охоплення щепленням літніх людей сільської місцевості, аналіз інфекційної захворюваності, епіднагляду за гострим в’ялим паралічем, питання статистичної звітності, організації інфекційного контролю тощо.

Детальніше...