Інформація для населення

speka porady

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку високі температури негативно впливають на здоров’я багатьох людей, та особливо небезпечна спека для людей похилого віку, немовлят, людей з хронічними захворюваннями та тих, хто працює на вулиці. Надмірне тепло може спровокувати виснаження організму та тепловий удар, загострити існуючі серцево-судинні, респіраторні та ниркові захворювання тощо. Синоптики попереджають, що до України повертається спекотна погода, тож розповідаємо, як запобігти негативному впливу спеки при дотриманні простих правил від ВООЗ. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України.

Зберігайте прохолоду

Під час спекотної погоди важливо зберігати прохолоду, щоб уникнути негативного впливу спеки на здоров’я.

Тримайтесь подалі від спеки

Уникайте виходу на вулицю та виконання напруженої роботи в найспекотніший час доби. Перебувайте в тіні, не залишайте дітей і тварин у припаркованому транспорті, а за необхідності та можливості проводьте 2–3 години на день в прохолодному місці.

Тримайте прохолоду у домі

Використовуйте нічне повітря, щоб охолодити свій дім. Зменшіть теплове навантаження всередині квартири чи будинку протягом дня, використовуючи штори чи жалюзі та вимкнувши якомога більше електроприладів.

Тримайте тіло прохолодним, вживайте достатньо води

Використовуйте легкий і вільний одяг і легку постільну білизну, приймайте прохолодний душ або ванну і регулярно пийте воду. Уникайте солодких, алкогольних напоїв або напоїв з кофеїном.

Детальніше...

kaliy yodyd 

При аваріях на ядерних об’єктах може виділятися радіоактивний йод (I-131). При надходженні в організм він вибірково накопичується в щитоподібній залозі і спричиняє її опромінення й ураження. Єдиний препарат для ефективного запобігання радіаційному ураженню щитоподібної залози містить калій йодид (КЙ).

Коли людина приймає потрібну кількість йодиду калію в потрібний час, це може допомогти заблокувати щитоподібну залозу від поглинання І-131: вона поглинає KЙ, і не має місця для І-131.

Однак, калій йодид корисний лише в окремих ситуаціях в конкретних дозах і для певних груп людей. Тож приймати його «про всяк випадок» – не можна! Він може зашкодити здоров’ю. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з МОЗ України.

Детальніше...

denhy3

Зростаюча статистика захворювання на COVID-19, збільшення ризиків інфікування збудниками правцю та дифтерії, інших інфекційних захворювань актуалізують необхідність охоплення профілактичними щепленнями якомога ширших верств населення. ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» спільно з закладами охорони здоров’я, за підтримки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, продовжує проведення виїзних вакцинувань.

Детальніше...

trening1

За ініціативи Європейського регіонального бюро ВООЗ у Києві з 13 по 15 червня відбувся семінар для фахівців центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України «Заходи популяризації здорового способу життя для дітей шкільного віку та їхніх сімей: здорове харчування та боротьба з тютюном».

Викладачі семінару ознайомили присутніх фахівців із пілотним проєктом Львівського ОЦКПХ: «Кожна школа – здорова школа».

Детальніше...

 alt

 

Не поспішати і отримувати задоволення від кожного моменту в житті закликали італійці і вперше відзначили День неквапливості у 2007 році.

Італійська асоціація «Мистецтво повільно жити», що проголосила гаслом Дня «Не поспішай і насолодися моментом», розробила 14 заповідей відмови від поспіху, яких слід дотримуватися:

Детальніше...

papach  red sait 

Черкаські пляжі безпечні для купання. Такого висновку дійшли спеціалісти Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України після крайніх досліджень води та піску. Про це Суспільному Черкаси розказав Генеральний директор Центру Володимир Папач.

За словами головного державного санітарного лікаря області Володимира Папача, нині на Черкащині діють шість пляжів. П'ять – у Черкасах і один – у Ватутіному. Крім того, наявні ще 28 місць організованого відпочинку на воді.

Від початку пляжного сезону фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб дослідили 64 проби за санітарно-хімічними і мікробіологічними показниками. У семи з них були виявлені відхилення за мікробіологічними показниками. Відтак, утриматися від відпочинку на воді головний державний санітарний лікар області радить уманчанам (на Осташівському ставі), а також смілянам і жашківчанам.

Нагадаємо, наразі в Черкасах для відпочивальників діє п'ять пляжів: три комунальні та два приватні.

Старт цьогорічного пляжного сезону затримала заборона купання. У пробах води на початку літа виявили кишкову паличку. Проте останні дослідження цю заборону скасували.

Детальніше...

autistic-pride-day-18th-june-autistic-pride-day-design-element-isolated-white-background 513639-997 

Щороку 18 червня відзначається День гордості за досягнення людей з аутизмом (Autistic Pride Day). Цей день об’єднує людей із синдромом Аспергера й іншими розладами аутичного спектра та має на меті розширити можливості всіх людей з аутизмом, одночасно кидаючи виклик суспільним стереотипам про аутизм.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, аутизм зустрічається приблизно в 1 дитини зі 100.

Для людей з аутизмом Всесвітній день гордості за аутизм може стати чудовим приводом подолати свої обмеження. Він допомагає побачити, наскільки їх підтримують і люблять.

Люди з аутизмом, або як їх ще називають «Люди дощу», можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому. Рівні розумової діяльності варіюють у надзвичайно широких межах – від важкого порушення функцій до чудових невербальних когнітивних навичок. Такі люди проявляють здібності – іноді просто геніальні – до малювання, музики, конструювання, математики тощо.

«Люди дощу» часто наражаються на дискримінацію, вони можуть бути несправедливо обділені увагою як у сфері медичного обслуговування, так і у сфері освіти, в можливостях брати участь у житті місцевих громад. Тому їм дуже потрібна наша підтримка і розуміння. Аутизм неможливо вилікувати, проте з часом можна адаптувати таку людину до соціального життя.

Детальніше...

 donor

Переливання крові дозволяє щороку рятувати мільйони людей. А, здавши кров навіть один раз, ви можете врятувати три життя. Про підготовку до процедури донації крові, про користь для здоров’я та найпоширеніші міфи про донорство розповідаємо разом із найбільшою платформою для донорів в Україні ДонорUA.

Користь для здоров’я

Окрім того, що, здавши кров один раз, можна врятувати три життя, ви ще й отримуєте користь для власного здоров’я. Щоб подивитись перелік медичних закладів, де можна здати кров, натисніть тут.

- Вже одна донація стимулює роботу серця, печінки та селезінки.

- Регулярне донорство знижує ризик розвитку тромбозів та онкологічних захворювань.

- Системні донори загалом менше хворіють і довше живуть, що може бути пов’язано як із користю від самих донацій, так і з тим, що такі люди ведуть здоровіший спосіб життя.

- Донорську кров перевіряють на ВІЛ, сифіліс і гепатити, а перед її здачею у людини перевіряють рівень гемоглобіну та деякі інші показники крові. Тож донорство — гарний спосіб до певної міри контролювати стан свого здоров’я.

- Так званий ефект warm glow, коли людина відчуває радість від зробленої доброї справи — теж про здоров’я, зокрема ментальне.

Детальніше...

 pravec

У Черкаській області зареєстровано випадок правця у 18-річного жителя Уманського району. При проведенні епідрозслідування встановлено, що юнак отримав травму під час розпилювання дров.

Хворий госпіталізований, йому надається кваліфікована медична допомога. Відомо, що він щеплений із порушенням Календаря профілактичних щеплень.

Фахівцями ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ» проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів, необхідних лабораторних досліджень.

Детальніше...

gki1 

З настанням теплого періоду року гострі кишкові інфекції (ГКІ) займають перші щаблі у структурі інфекційної захворюваності населення. Ця група включає десятки нозологічних форм і характеризується різноманітністю клінічних проявів, головний із яких – діарея.

Збудниками кишкових інфекцій є віруси, бактерії, найпростіші. Всі вони найбільш пристосовані до проживання у довкіллі. Характерна літньо-осіння сезонність цих захворювань зумовлена активізацією шляхів передачі, а постійне зростання температури навколишнього середовища сприяє розмноженню і накопиченню збудників у харчових продуктах,  питній воді та воді водойм.

Наразі внаслідок ведення у нашій державі військових дій, з огляду на масштабні підтоплення та осушення великих територій, що відбуваються унаслідок руйнування Каховської ГЕС, значну міграцію населення з постраждалих регіонів існують високі ризики виникнення і розповсюдження  масових захворювань на  гострі кишкові інфекції.

Як відбувається зараження кишковими інфекціями?

Детальніше...

maruna k 

У місті Київ відбувся триденний «Тренінг для фахівців центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України з проведення синдромного та лабораторного епіднагляду, їх практичного застосування».

Захід провели експерти Центру громадського здоров’я у межах реалізації проєкту «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики».

Державну установу «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на тренінгу представляла завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Марина Конакбаєва. Фахівчиня взяла активну участь у груповій роботі та взаємодії між учасниками і фасилітаторами заходу.

Доповідачі ознайомили учасників із синдромним епіднаглядом, принципами виділення синдромів, основними характеристиками синдромної системи епіднагляду (з набуттям навичок із розбробки плану аналізу зібраних даних) та інструментами систем моніторингу.

Детальніше...

 zolsankrs

У зв’язку з весняним водопіллям та підтопленням прирічкових населених пунктів окремих територій Черкаської області ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ» організувала проведення профілактичних заходів щодо недопущення виникнення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації в області.

Такі профілактичні заходи проводяться на виконання рішення Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 17.04.2023 № 7 «Про вжиття заходів щодо безаварійного пропуску паводкових та повеневих вод на території області у 2023 році», доручень Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України».

Зокрема, фахівцями Центру забезпечено лабораторний моніторинг якості питної води джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання у населених пунктах, які постраждали від підтоплення. Так, з початку водопілля досліджено 4 проби питної води джерел централізованого водопостачання (водогони у с. Хмільна Канівської територіальної громади та с. Ліпляве Ліплявської територіальної громади). З них одна проба не відповідала гігієнічним вимогам за окремими санітарно-хімічними показниками.

Також досліджено 116 проб питної води джерел нецентралізованого водопостачання (громадських та індивідуальних криниць). З них 25 проб (22%) не відповідали гігієнічним вимогам за мікробіологічними показниками та 35 проб (30%) за окремими санітарно-хімічними показниками.

Детальніше...

 scopeaf

Всесвітній тиждень серцевого ритму триває протягом семи днів, з вівторка першого повного тижня червня. Ініціатором його запровадження у 2002 році став Альянс аритмії. Він об’єднує лікарів, благодійні організації, політиків та людей, які страждають від захворювань серця та судинної системи. Мета Альянсу – розповідавати людям, чому важливо вміти вимірювати пульс та регулярно це робити, сприяти поліпшенню діагностики, лікування і якості життя тих, хто страждає на аритмію

Так, за приблизними підрахунками лише в Україні нараховується майже 1,5 млн. людей з діагнозом “миготлива аритмія”. У світі серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смерті. Від них щорічно гине понад 17 млн. людей.

Серце – це найважливіший орган кожної людини. Індикатором його роботи є пульс. У стані спокою в дорослої людини частота має складати 60-90 ударів за хвилину.

Аритмія - це зміна ритму і частоти серцевих скорочень. Аритмії можуть бути різних видів. Основними формами є: прискорення скорочень серця (тахікардія), їх сповільнення (брадикардія)

Аритмія, сповільнене або прискорене серцебиття може свідчити про збій в роботі організму.

Симптомами аритмії являються нерівномірна робота серця, зокрема підвищене чи знижене серцебиття, часте відчуття втоми, дискомфорт та біль у грудях, задуха, відчуття потемніння в очах, втрата свідомості, серцебиття та ін.

Детальніше...

 denpuxgolmoz

Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку вперше був відзначений в 2000 році Німецькою асоціацією медичної допомоги при пухлинах головного мозку.

Мета цього дня – підвищення обізнаності громадськості про дане захворювання.

Пухлини головного мозку можуть виникнути у людей будь-якого віку і становлять близько 9% від загальної кількості всіх новоутворень. За даними Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC) відомо, що діти віком до 15 років і люди старші 65 років становлять більшість із зареєстрованих випадків. В Україні захворюваність на злоякісні новоутворення головного мозку становить 5,4 випадки на 100 тис. населення. Зокрема, у чоловіків — 6,1 на 100 тис. населення, у жінок – 4,8 на 100 тис. населення. Показник захворюваності переважає у чоловіків (згідно даних пресслужби Центру громадського здоров’я України).

Детальніше...