Інформація для населення

 nikityk komentar

За результатами крайніх досліджень проб води із Дніпра, пляж "Митницький", що у Черкасах, не придатний для купання. У воді на цьому пляжі виявили холероподібний вібріон, який може викликати захворювання на гострі кишкові інфекції, розповіла Суспільному Черкаси Світлана Нікітюк, завідувачка відділу епіднагляду Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

За словами Світлани Нікітюк, культури НАГ-вібріонів І групи Хейберга також виявлені у воді в місці організованого відпочинку в селі Червона Слобода по вулиці Берегова.

Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ України поінформував керівників органів місцевого самоврядування і балансоутримувачів пляжів та надав рекомендації щодо попередження населення про небезпеку купання на вказаних пляжах, у місцях організованого відпочинку та встановлення відповідних попереджувальних знаків.

Детальніше...

papiloma 

Вірус папіломи людини – захворювання, що поширюється статевим шляхом, та може викликати розвиток раку шийки матки у жінок, генітальні бородавки, рак ануса та прямої кишки, рак горла як у жінок, так і у чоловіків.

Два типи ВПЛ (16 та 18) спричиняють 70% випадків раку і передракових уражень шийки матки.

Більшість людей, інфікованих вірусами папіломи людини, навіть не здогадуватися про це, адже інфекція може не проявлятися, доки не призведе до ракової пухлини.

Кому і коли варто робити щеплення?

Детальніше...

sokyrka

5 липня 2023 року у Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України вперше відбувся захід безперервного професійного розвитку для медичних працівників у форматі онлайн-семінару на тему: «Інфекційний контроль за туберкульозом у закладах охорони здоров’я».

Захід організований з метою підвищення рівня професійних компетентностей працівників закладів охорони здоров’я, набуття знань та практичних навичок з питань впровадження заходів інфекційного контролю за туберкульозом у закладах охорони здоров’я, організації проведення епідеміологічного нагляду, основних вимог безпеки під час надання медичної допомоги пацієнтам з туберкульозом.

Детальніше...

radiatsia 

① По-перше, необхідно терміново захистити органи дихання. Для цього підійде будь-яка підручна тканина, складена у кілька шарів, або захисна маска. Це допоможе частково зменшити потрапляння радіоактивного пилу в організм.

② Необхідно якомога швидше зайти у приміщення. Ідеальний варіант – великі будівлі з товстими стінами та мінімальною кількістю вікон.

③ Перед входом у приміщення, за можливості, обережно зніміть верхній шар одягу – це допоможе усунути значну частину радіоактивного забруднення.

④ Переконайтеся, що у приміщенні щільно зачинені вікна та двері, закриті вентиляційні отвори.

⑤ Обовʼязково прийміть душ або обітріть тіло вологими серветками. Радіаційне забруднення також осідає на волоссі, тому за можливості необхідно помити голову.

Детальніше...

 zaes

Фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 4 липня взяли участь у спільних навчаннях щодо реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з радіаційними загрозами.

Навчання відбулися у Черкасах за участю представників ОВА, органів державної та місцевої влади з усіх районів, служб цивільного захисту та інших причетних структур.

Головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач доповів про результати моніторингу радіаційної ситуації, організацію дозиметричного контролю, радіологічних досліджень об’єктів середовища життєдіяльності (питної води, харчових продуктів тощо), а також про готовність Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб до роботи у разі виникнення надзвичайної ситуації.

Детальніше...

hepatyt 

Гепатит А — вірусне захворювання печінки, яке часто називають хворобою брудних рук. Ця інфекція також відома як “хвороба Боткіна”. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

Найбільш уразливі до гепатиту А – діти. Однак захворіти може кожен. Одужання іноді триває кілька місяців. Крім ураження печінки, в окремих випадках гепатит А може спричиняти ураження нирок, підшлункової залози, перебігати з болями в суглобах та навіть призвести до смерті.

Наразі не існує спеціального лікування проти вірусного гепатиту А. Найкращий спосіб запобігти хворобі – зробити щеплення.

Щеплення від гепатиту А рекомендовані дітям і дорослим, особливо тим, хто планує відвідати країни Африки, Азії та Південної Америки.

Детальніше...

tryvozhna valiza 

У разі вибуху на ЗАЕС жителі потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до можливої евакуації. Як підготуватися до евакуації та що покласти у «тривожну валізу»?

Якщо органи влади офіційно повідомили про радіаційну аварію, залишайтеся у приміщенні або дістаньтеся до приміщення якомога швидше. Слідкуйте за подальшими повідомленнями та дотримуйтеся інструкцій від влади.

Детальніше...

radio 2 

У вісімнадцятирічного жителя Уманщини зареєстрували випадок правця. Як ми інформували раніше, юнак отримав травму під час розпилювання дров, хворого шпиталізували. Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів, необхідних лабораторних досліджень.

За яких умов можливе інфікування правцем та чи є на Черкащині вакцини проти збудника інфекційної хвороби – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Ірина Шуляренко, завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ».

«Інфікуватися правцем можливо через утворені рани, особливо колоті, які мають глибоке проникнення, порізи, опіки, обмороження, укуси тварин, потрапляння скалок під шкіру, бойові поранення, що несуть небезпеку для людини», – пояснила лікарка-епідеміологиня у прямому ефірі.

Детальніше...

 anons kurinnya

Куріння кальянів у приміщеннях кафе, барів і ресторанів заборонено!

Заборона вживання тютюнові вироби, зокрема кальяни, у закладах ресторанного господарства існує з 2012 року в Україні. Але громадяни досі наражаються на вторинний дим від кальяну оскільки деякі споживачі вважають це розвагою.

За даними громадського моніторингу закладів ресторанного господарства, проведеного наприкінці 2022 року, 80% кафе, барів і ресторанів України дотримуються заборони куріння в приміщеннях, проте 20% закладів допускають куріння в приміщеннях. Близько 90% порушень припадає саме на вживання кальянів. Заклади, що пропонують відвідувачам кальян, оминули Закон і дозволяють курити у своїх приміщеннях нелегально. Згідно з дослідженням близько половини населення України віком від 15 років обізнані про шкоду вживання кальяну. А трошки більше ніж 40% дорослих українців погоджуються з тим, що пасивне куріння кальяну може викликати серйозні захворювання.

Одна з причин широкого поширення куріння кальянів — недостатній рівень обізнаності про шкоду кальяну та відсутність усвідомлення реальної загрози такого дозвілля. Тютюнова індустрія докладає значних зусиль і вводить в оману споживачів, які недооцінюють справжні ризики вдихання ароматизованого кальянного диму.

Детальніше...

holovna spilne 

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує організовувати виїзні вакцинації. Цього разу спільно з керівниками та фахівцями Уманського і Жашківського відділень Уманського міськрайонного відділу Центру та колегами з ЦПМСД відвідали три населені пункти Уманщини – смт Бабанка, села Ладижинка та Соколівка.

Такі виїзди стали можливими завдяки отриманню Центром спеціального автобуса від ВООЗ, ЮНІСЕФ, за підтримки МОЗ.

Акції відбулися 27 та 29 червня за участю лікарів ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ» Алли Балабан та Оксани Ілляшенко. За два дні виїзної вакцинації у трьох селах Уманського району було щеплено від правця, дифтерії та ковіда 244 жителі.

Детальніше...

speka grad 

Коли стовпчик термометра сягає +30°С, у людей погіршується самопочуття, знижується працездатність, з'являється апатія ізагострюються хронічні хвороби. 

Щоб зберегти бадьорість та гарне самопочуття у спеку, фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України рекомендують:

- Не забувайте підтримувати водний баланс і не чекайте на відчуття спраги – пити треба постійно та маленькими порціями. Але не варто пити рідини, що містять кофеїн, алкоголь або велику кількість цукру, адже це призводить до втрати ще більшої кількості рідини. 

- Уникайте гарячої та жирної їжі: вона створює додаткове теплове навантаження для тіла.

Детальніше...

znevodnenna div 

Відсутність доступу до чистої води та умов для дотримання гігієни можуть призвести до розвитку кишкових інфекцій, наприклад, таких як холера, ентеровірусна інфекція, сальмонельоз чи дизентерія. Ці інфекції можуть спричиняти критичне зневоднення організму через втрату рідини внаслідок блювання і рясної діареї. А це – дуже небезпечно.

Сильне зневоднення – це тяжкий хворобливий стан організму, що виникає внаслідок браку рідини, необхідної для звичайної життєдіяльності усіх систем і органів, який може розвинутись протягом кількох годин, нагадують у Міністерстві охорони здоров’я.

Симптоми серйозного зневоднення у дорослих:

  • погіршення загального самопочуття,
  • спрага, сухість у роті, головний біль,
  • сонливість, млявість, короткочасна втрата свідомості,
  • прискорене серцебиття та дихання,
  • задишка та різка слабкість, запаморочення,
  • темно-жовтий колір сечі, зменшення її кількості,
  • втрата пружності шкіри,
  • западання очей, посиніння губ та вушних раковин,
  • судоми мʼязів.

Детальніше...

leksia nikityk 

Працівники та підопічні територіального центру надання соціальних послуг прослухали лекцію 23 червня від Світлани Нікітюк, завідувачки відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

У терцентрі тимчасово проживають внутрішньо переміщені особи з обмеженими можливостями з Донецької, Харківської, Луганської областей.

Фахівчиня Черкаського обласного ЦКПХ ознайомила присутніх із темою лекції «Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, дотримання правил особистої гігієни в теплий період року».

Детальніше...

holera 

Мережею масово шириться фейк щодо спалахів холери в областях, які постраждали від підтоплення внаслідок руйнування росіянами Каховської ГЕС. Відповідні повідомлення також розсилаються користувачам через месенджери.

МОЗ заявляє, що ця інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО. На сьогодні в Україні на території Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської та Одеської областей не зареєстровано жодного підтвердженого випадку холери. У разі виявлення підозр або випадків захворювання Міністерство охорони здоров'я повідомить про це на офіційному сайті відомства та сторінках у соціальних мережах.

Наразі медзаклади в постраждалих через руйнування Каховської ГЕС областях готові до реагування на спалахи гострих кишкових інфекцій, у тому числі і випадків холери. Лікарні забезпечені тестами (швидкими та ПЛР) для діагностики та спеціальними наборами для лікування у разі випадків холери.

«Центри контролю та профілактики хвороб щоденно проводять моніторинг води — питної та з поверхневих водойм — й оперативно інформують органи місцевого самоврядування про зміну у показниках якості та безпечності води, розподіляють таблетки для знезараження питної води серед населення, у тому числі через органи самоврядування у громадах. Крім того, фахівці ЦКПХ інформують населення щодо небезпеки та заборони купання, особливо на Одещині. Наразі лабораторні дослідження питної води та води з поверхневих водойм здійснюються всіма відповідними відомствами і службами. Тому закликаю громадян не довіряти “фейкам” з соціальних мереж, а отримувати інформацію з офіційних джерел МОЗ», — наголосив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Детальніше...