Інформація для населення

insult 

Інсульт – це гостре порушення кровообігу в судинах головного мозку у вигляді ішемії (зменшення кровопостачання) або крововиливу з пошкодженням його речовини. Наразі, це захворювання досить поширене і має високу летальність. Крім того, реабілітація після інсульту потребує багато часу та дороговартісних препаратів і часто буває малоефективною.

Тому саме профілактиці виникнення передумов цієї недуги потрібно приділяти особливу увагу.

Основними доступними заходами профілактики інсульту є:

– Контроль стану артеріального тиску. Його підвищення може викликати розрив дрібних судин (особливо змінених) і призвести до виникнення геморагічного інсульту. Важливо не лише контролювати, але і своєчасно стабілізувати його;

Детальніше...

insult 

Інсульт - це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження тканини головного мозку. Найчастіше він є ускладненням гіпертонічної хвороби й розвивається на тлі різкого підвищення артеріального тиску.

В Україні люди недостатньо обізнані із симптоматикою інсульту, його профілактикою. Також існує стереотип, що інсульт - це завжди крововилив. Центр громадського здоров’я пояснює, чому це не так.

Розрізняють ішемічний та геморагічний інсульти.

Ішемічний виникає в результаті закупорювання кровоносної судини, що постачає кров до мозку. Перешкода кровотоку в кровоносній судині може спричинити утворення тромбу, це називається церебральним тромбозом. Основною причиною церебральних тромбозів є жирові відкладення в судинах й артеріях (атеросклероз).

Кровоносні судини також можуть бути заблоковані тромбом, який утворився в іншій частині тіла, зазвичай у серці або великих артеріях верхньої частини грудної клітки та шиї. Іноді частина тромбу відривається, потрапляє в кров і подорожує кровоносними судинами мозку, поки не досягне судин, які занадто малі, щоб пропустити його. Це називається церебральною емболією. Основною причиною такого типу тромбу є нерегулярне серцебиття, відоме як фібриляція передсердь (ФП).

Ішемічні інсульти спричиняють близько 85% всіх випадків хвороби.

Геморагічний інсульт настає тоді, коли ослаблена кровоносна судина розривається, і кров виливається в мозок. Кров накопичується і створює тиск на навколишні тканини мозку. Ці кровотечі можуть бути спричинені аневризмою або артеріовенозною мальформацією (АВМ).

Детальніше...

vitanyadn 

Шановні колеги!
24 серпня – День Незалежності України –
особливе свято кожного українця.

Другий рік поспіль ми відмічаємо це свято в умовах
повномасштабного вторгнення росії на нашу землю. Цей день стане
нагадуванням усьому світу, як дорого коштує людська свобода.

Україну не знищили війни, багатовіковий духовний геноцид,
голодомори та репресії. Тож впевнений, що ми здобудемо перемогу й
цього разу та дотримуватимемося обраного власного курсу розвитку.

Бажаю, щоб з кожним роком це свято додавало всім нам наснаги та
впевненості у власних силах, у досягненні цілей на благо нашої країни.

 Нехай серця наповнюються гордістю за нашу державу, а плідна праця
буде надійною запорукою щасливого майбутнього!

З повагою
Генеральний директор
ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»,

Головний державний санітарний лікар

 

 

Володимир ПАПАЧ

 

papachzmi 

На Черкащині триває всеукраїнська наздоганяюча кампанія з імунізації проти кору.

Як повідомив головний державний санітарний лікар області, мета кампанії незмінна – довакцинувати проти кору всіх дітей, які з різних причин пропустили щеплення. Нині в регіоні діють 306 пунктів щеплень, 14 центрів масової вакцинації, працюють 14 мобільних бригад.

– У межах кампанії ми запланували провести понад 7600 щеплень, – повідомив Володимир Папач. – Процес триває. Наразі загальний відсоток вакцинованих людей недостатній для формування колективного імунітету. І цього можна і потрібно досягти через вакцинацію. Це єдиний захист від недуги.

За інформацією пресслужби ОДА. Детальніше за посиланням.

hepatyt 

Вірусні гепатити – захворювання, яке все ще оповите багатьма міфами, упередженнями та браком достовірної інформації. Центр громадського здоров’я спільно із соціальним проєктом «Твій сімейний лікар» розповідає про популярні міфи, що втратили актуальність, або й зовсім неправдиві.

Міф 1 «Лікування від вірусного гепатиту С – неефективне»

Поговоримо спершу про ліки проти гепатиту C. Чи дійсно лікування проти вірусного гепатиту C неефективне, а побічні реакції такі важкі для організму, що не варто й починати терапію?

Детальніше...

krov 

Але здавати кров треба відповідально. Навіть якщо ви не маєте протипоказів (https://www.donor.ua/pages/4), є певні обмеження, які виникають після щеплення окремими вакцинами (https://www.donor.ua/pages/4, https://www.donor.ua/pages/5). Розберемо детально.

Ви можете здавати кров одразу після вакцинації від таких хвороб як: грип, COVID-19, правець, дифтерія та кашлюк, вірус папіломи людини, менінгококова інфекція, пневмококова інфекція, поліомієліт (якщо це укол, некраплі), кліщовий енцефаліт, черевний тиф, чума, холера. Також, після профілактичного щеплення від гепатиту А чи сказу.

Детальніше...

 konak tr

У Києві відбувся триденний тренінг для фахівців центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України із нагляду на основі подій, цифровізації даних епіднагляду та роботи з електронними даними.

Захід проходив у межах реалізації проєкту «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики».

Активну участь у тренінгу взяла завідувачка відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Марина Конакбаєва.

Детальніше...

anemiya 

У 2021 році 1,92 мільярда людей жили з анемією, найбільше від якої страждали жінки та діти до 5 років. Для України проблема теж виявилась актуальною – у той же час від 13% до 16% українців мали анемію, тобто більше однієї десятої частини населення. Про це йдеться в нещодавньому дослідженні в The Lancet Haematology.

Автори встановили, що понад 66% всіх випадків становила залізодефіцитна анемія, причиною якої стала нестача мікроелементу заліза у харчуванні.

Залізо відіграє важливу роль у функціонуванні нашого організму. Воно є компонентом гемоглобіну, білка червоних кров’яних тілець, які переносять кисень по всьому тілу. Залізо також необхідне для фізичного росту, неврологічного розвитку, функціонування клітин і синтезу деяких гормонів.

Детальніше...

 rotavirus

При випадковому ковтанні брудної води у водоймах можна заразитися різними інфекціями. Найчастіше таке трапляється у дітей, які довго плавають і пірнають. Однією з інфекцій є ротавірус, він передається через фекалії людей, які можуть бути у воді.

Симптоми ротавірусу:

 часте блювання

 сильна водяниста діарея

Детальніше...

zmiya 

Літні прогулянки та відпочинок на природі можуть збільшити ризик укусів різних комах, а також змій. Застосовуйте прості поради для першої допомоги та полегшення симптомів.

Укуси більшості комах не несуть небезпеки, а просто викликають свербіж і набряк, які зазвичай зникають протягом кількох днів.

Детальніше...

 papach v

В області з початку року не було зареєстровано групових випадків або спалахів гострих кишкових інфекцій чи харчових отруєнь. Хоча такі спалахи на території України реєструються. Водночас епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій на Черкащині не стійка та має тенденцію до погіршення. Про це під час брифінгу в медіацентрі Черкаської ОВА повідомив Генеральний директор Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб, головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

«З початку року в області зареєстровано 1035 випадків гострих кишкових інфекцій. Відповідно інтенсивний показник на 100 тисяч населення на 34% вищий від аналогічного за минулий рік і на 40% перевищує середньодержавний показник. Переважна більшість захворілих, понад 50% – це діти», – зазначив Володимир Папач.

Найвищі показники захворюваності на гострі кишкові інфекції в області реєструються у місті Черкаси, Катеринопільській, Кам’янській територіальних громадах.

Як пояснив головний державний санітарний лікар області, у більшості випадків захворювання на ГКІ пов’язані з порушенням правил особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання, приготування та споживання харчових продуктів у домашніх умовах тощо.

Детальніше...

 grubu pols

9 серпня 2023 року зареєстрували випадок отруєння дикорослими грибами з чотирма потерпілими у селі Полствин Черкаського району Черкаської області. Про це інформує Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Дві подружні пари увечері 7 серпня вживали невідомі смажені гриби.

Перші симптоми отруєння ( нудота, багаторазова блювота, діарея) з’явилися вночі.

Детальніше...

 uman perd hasudamu1 sait

Традиційно на Черкащині у вересні проходить відзначення іудейського нового року Рош га-Шана. Незважаючи на рекомендації паломникам максимально утриматися від відвідин Умані, враховуючи війну, регулярні масовані обстріли нашої країни та можливі провокації з боку росії, частина вірян, як і торік, усе ж таки наважаться приїхати.

У зв’язку з цим на Черкащині проводяться відповідні організаційно-практичні заходи щодо активізації роботи органів державної влади та місцевого самоврядування.

8 серпня під головуванням начальника Черкаської ОВА Ігоря Табурця у місті Умань провели засідання спецкомісії за участі заступника Надзвичайного і Повноважного Посла Держави Ізраїль в Україні пані Лірон Фінкельштейн.

У засіданні взяв участь Генеральний директор Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

Детальніше...

 botulizm

Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, які викликають кишкові інфекції. Одну з найбільших загроз може становити ботулізм. Ботулізм виникає через токсин, який вражає нерви організму, утруднює дихання та може призвести до паралічу м’язів і навіть смерті.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Детальніше...