Інформація для населення

holovna monastyryshche

До Дня фізичної культури і спорту України, який відзначали 9 вересня, фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» провели акції з профілактики хвороб для жителів громад області.

Активну участь у заходах взяли спеціалісти відокремлених структурних підрозділів обласного ЦКПХ спільно з медичними працівниками ЦПМСД.

Детальніше...

holoyukh 

Завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» Аліна Голоюх взяла участь у тренінгу «Основи біологічного захисту та готовності до реагування на біологічні загрози», який відбувся у Львові.

Серед учасників заходу – USAID, ЦГЗ, Pact (міжнародна некомерційна організація) , Swiss TPH (Швейцарський інститут тропічного і громадського здоров'я), обласні центри контролю та профілактики хвороб та інші.

Детальніше...

 elektronky

Вдихання парів електронних сигарет може заважати роботі імунних клітин, оскільки нове дослідження свідчить, що навіть помірна дія диму пригнічує активність клітин. Такого висновку дійшли науковці з університету Бірмінгема, повідомляє Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Як йдеться у дослідженні щодо вживання вейпів, витяги з якого публікує Medical Хpress, вдихання диму електронних сигарет може пошкодити нейтрофіли – першу лінію захисту імунної системи людини. Отримані дані є важливими, оскільки попередні дослідження показали, що пошкодження нейтрофілів, спричинене вживанням тютюну, може призвести до довгострокового пошкодження легень.

Детальніше...

insylt tshz 

Знання факторів ризику інсульту, серед яких вживання алкоголю, – один з кроків до запобігання ймовірності виникнення цього захворювання.

Вживання алкогольних напоїв щорічно призводить до 3 мільйонів смертей у всьому світі, тобто унаслідок цього помирає одна людина кожні 10 секунд; сприяє виникненню широкого переліку неінфекційних захворювань.

Крім того, вживання алкоголю причинно пов’язують із сімома типами раку (колоректальний рак, рак печінки та стравоходу є найбільшим фактором тягаря), а також захворюваннями органів травлення, (найчастіше - цироз печінки і панкреатит), захворюваннями серця та серцево-судинними катастрофами (інфаркт, інсульт) та неврологічними й психічними розладами.

Детальніше...

handra 

Сезонний афективний розлад (далі – САР) – це різновид депресивного розладу, загострення якого щороку стається у певний сезон. Він частіше загострюється восени і досягає свого піка в грудні-лютому, але буває й навпаки – депресивні епізоди трапляються лише влітку, коли світловий день найдовший.

САР офіційно визнано підтипом великого депресивного розладу. Основна різниця з просто поганим настроєм у тому, що сезонний афективний розлад відчутно псує звичний хід життя, бо заважає людині працювати, радіти тим речам, які раніше приносили задоволення, пригнічує бажання зустрічатись із друзями та взагалі виходити з дому, щось робити. І з цього стану досить важко вибратись самотужки.

Детальніше...

papach nar2

8 вересня під головуванням генерального директора Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Володимира Папача відбулася ZOOM-нарада серед фахівців Центру.

Участь в роботі ZOOM-наради взяли керівники Черкаського обласного ЦКПХ та його відокремлені структурні підрозділи.

Детальніше...

ruhanka 

8 вересня – Всесвітній день фізичної терапії, що проходить під гаслом –«Рух за здоров’я».

«Рух – це життя», казав давньогрецький науковець і філософ Арістотель у IV ст. до н.е.

У тому, що фізична активність впливає на здоров’я, немає ніяких сумнівів.

Гіподинамія – це порушення функцій організму, яке виникає через обмеження рухової активності. Вона є наслідком звільнення людини від фізичної праці та особливо впливає на серцево-судинну систему: слабшає сила скорочень серця, зменшується працездатність, знижується тонус судин.

Детальніше...

 kir

В Україні зареєстровано кілька випадків кору – небезпечного та високозаразного інфекційного захворювання.

Кір може призвести до серйозних ускладнень: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, а також до інвалідності та смерті.

Інфекція є надзвичайно заразною – з 10 невакцинованих та без імунітету осіб, які контактували з хворим на кір, 9 також захворіють. Тому в зоні ризику всі невакциновані діти та дорослі.

Детальніше...

 salmoneloz1 sait

У межах щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», в області з травня по серпень 2023 року зареєстровано 91 випадок спорадичних захворювань на сальмонельоз. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 7,9. Порівняно з попереднім роком захворюваність на сальмонельози серед черкащан зросла на 83%.

У спектрі виділених від хворих сальмонел, як і в попередні роки, домінуючою на території області залишається S.Enteritidis, загальна питома вага якої складає 85,7%. Питома вага захворювань сальмонельозом, викликаних цим збудником, у громадах області варіювала від 50% – у Золотоніській громаді до 100% – у Ватутінській, Тальнівській, Вознесенській, Іркліївській, Бабанській, Ладижинській, Маньківській, Паланській, Уманській територіальних громадах тощо.

Детальніше...

kir plan 

Інколи буває так, що батьки не знають, чи має дитина щеплення проти кору. Або мають сумніви щодо цього. Це поширена ситуація, а особливо зараз, коли багато людей втратили медичні документи через агресію росії. Розповідаємо, як перевірити, чи має ваша дитина захист від цієї небезпечної хвороби.  

Крок перший – зверніться до сімейного лікаря чи педіатра, щоб перевірити, чи є запис про щеплення в медичних документах.

Детальніше...

 zahalne

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» спільно з керівником та фахівцями Чорнобаївського відділення Золотоніського районного відділу Центру, колегами КНП «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської селищної ради» за підтримки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, продовжує проведення виїзних профілактично-вакцинальних кампаній.

5 вересня на спеціальному автобусі команда обласного Центру відвідала село Хрестителеве Золотоніського району.

Акція відбулася за участю лікарів Черкаського обласний ЦКПХ Ірини Шуляренко, Світлани Нікітюк, Марини Конакбаєвої та Анатолія Ілляшенка. За день виїзної вакцинації на базі Хрестителівської лікарської амбулаторії було щеплено від правця, дифтерії та ковіда 77 жителів.

Детальніше...

insult kurinna 

Вживання тютюну – один з основних факторів ризику виникнення інсульту. Навіть у малих дозах тютюн негативно впливає на здоров’я. Тож фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадують про основні способи подолання залежності від тютюнокуріння.

Детальніше...

shkola ditu 

Міністерство охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки, Дитячим фондом ООН UNICEF, Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) опублікували спільну заяву щодо рутинних щеплень до початку нового навчального року 2023-2024.

У спільній заяві зазначено, що новий навчальний рік розпочався з дотриманням усіх безпекових умов. У школах облаштовані укриття; в областях, де цього вимагає безпекова ситуація,заклади освіти розпочали віддалене навчання. Усі державні органи разом із міжнародними партнерами посилено працювали, щоб забезпечити безпечне навчання у приміщеннях, де воно проходитиме; щоб діти могли підготуватись до навчального року, пройти медогляд і отримати усі обовʼязкові щеплення задля уникнення спалахів інфекційних хвороб під час навчання у колективах.

Детальніше...

legionerivprichiniurazhennyalegen 

За офіційними даними у Республіці Польща, у місті Жешуві та у Жешувському повіті, станом на 25 серпня цього року було зареєстровано 113 підтверджених випадків легіонельозу, із них сім летальних (4 чоловіка і 3 жінки віком від 64 до 95 років).

Нині вже підтверджено понад 150 випадків зараження небезпечною хворобою у зазначеному регіоні. Кількість смертей виросла до 19. Інформація про ідентифіковане джерело цього спалаху відсутня, запобіжні заходи контролю були впроваджені для зниження ризику зараження з можливих джерел навколишнього середовища. Ризик зараження обмежено географічно навколо джерела спалаху. Тривають епідеміологічні та екологічні дослідження для визначення джерела спалаху та контролю розповсюдження.

Щодо епідемічної ситуації з легіонельозу в Україні, то з 2017 по 2022 рік зареєстровано 2 випадки цього захворювання, а саме: по 1 випадку у 2017 році та у 2019 році. У Черкаській області більше ніж за 30 років випадків легіонельозу не зафіксовано.

Детальніше...