Інформація для населення

sayt

Цього тижня фахівці відділу епідеміологічого нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб до Всесвітнього дня серця відвідали дошкільні навчальні заклади міста Черкаси №18 «Вербиченька», №30 «Вербиченька» та Черкаську санаторну школу.

Детальніше...

 den serca moz

Наше серце працює щодня, щогодини, щохвилини – без вихідних, кава-пауз та відпусток. Але, як правило, ми починаємо турбуватись про нього лише тоді, коли щось вже трапилось.

У Всесвітній день серця, який відзначають 29 вересня, перевір головний «двигун» організму, якщо у тебе:

- діабет;

- гіпертонія або колись підвищувався тиск;

Детальніше...

pirola

У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу, відомого під назвою «Pirola», як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни. Новий варіант вірусу (BA.2.86) вперше був зафіксований в Ізраїлі, потім зʼявився в США, Данії та Великобританії.

Найпоширеніші симптоми: нежить, головний біль, втома, чхання та біль у горлі та рідше – подразнення очей і висипи. Наразі у світі зареєстровано майже 100 тисяч нових випадків захворювання, викликаних новим варіантом коронавірусної інфекції (зокрема, у Великій Британії, США, Південній Африці, Швеції, Франції, Португалії, Канаді, Таїланді, Швейцарії та Австралії). В Україні випадків захворювання, викликаних новим штамом, не зареєстровано.

Детальніше...

 den ser5

Напередодні Всесвітнього дня серця у медіацентрі Черкаської ОВА відбувся брифінг з актуальних питань запобігання захворюваності населення на серцево-судинні хвороби, у якому взяли участь в.о генерального директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Видра та головний лікар Черкаського обласного кардіологічного центру Світлана Журба.

Рівень смертності людей у світі від  серцево-судинних захворювань неухильно збільшується. За останні 30 років він зріс більш як на 6 мільйонів. Про це під час брифінгу повідомила в.о генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Наталія Видра.

«На жаль, саме хвороби серця і кровоносних судин останні десятиріччя є основною причиною смертності та інвалідизації населення як у нашій області, так і в державі та у всьому світі», – зазначила вона.

Детальніше...

skaz ukus 

Починаючи з 2007 року, 28 вересня у світі відзначається День боротьби зі сказом. Саме цього дня у 1895 році помер Луї Пастер, який винайшов для людства вакцину проти сказу, тим самим врятувавши від неминучої смерті мільйони покусаних скаженими тваринами.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що завдають найбільшого соціально-економічного збитку. На сьогодні сказ реєструється у майже 115 країнах світу.

Детальніше...

kardyolohyia

Починаючи з 2000 року, за ініціативи Всесвітньої федерації серця, Всесвітьої організація охорони здоров’я і ЮНЕСКО щороку 29 вересня,  відзначається Всесвітній день серця  під девізом «Серце – для життя!». Цей захід присвячений здоров’ю серця, оскільки саме серцево-судинні захворювання є найбільш поширеною причиною смертності у світі.

У цей день лікарі-кардіологи, медичні працівники та громадські організації прагнуть привернути увагу до проблем захворювання серця, проводять заходи, спрямовані на підвищення рівня обізнаності населення у питаннях профілактики серцево-судинних хвороб.

Детальніше...

konakb fedor  sait 

У межах реалізації проєкту «Епідеміологічний нагляд та відповідь на загрозу пташиного та пандемічного грипу з боку національних органів охорони здоров’я поза межами США» у вересні в Києві був проведений захід «Щорічна національна зустріч по грипу на початку епідемічного сезону».

Активну участь у заході та взаємодії між учасниками і фасилітаторами взяли завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Марина Конакбаєва та завідувачка вірусологічної лабораторії Наталія Федорченко.

Під час заходу учасники оновили знання щодо епіднагляду за грипом у нашій країні, проаналізували минулий сезон захворювання та озвучили прогнози на 2023-2024 роки. Крім того, епідеміологи та вірусологи ознайомилися з електронною системою епіднагляду за грипом.

Детальніше...

unisef kir

Специфічного лікування від кору немає. Єдиний надійний захист від цієї небезпечної хвороби — вакцинація. Тож у ЮНІСЕФ розповіли про вакцини, якими проводять щеплення від кору.

Які вакцини захищають від кору?

Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Вакцини КПК містять живі атенуйовані (штучно ослаблені) віруси кору, паротиту і краснухи.

Детальніше...

zastavka

У межах реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я, для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики», 7-8 вересня у Києві та 20-22 вересня 2023 року в Одесі Центром громадського здоров’я було проведено захід: «Тренінг для регіональних фахівців в галузі громадського здоров’я щодо впровадження епіднагляду за смертністю та використання засобів візуалізації та даних нагляду за смертністю».

Детальніше...

antudepresant sait 

Якщо сильно болить зуб, уже немає бажання «перечекати, що само мине», й ми йдемо до стоматолога. Приймання антибіотика за призначенням лікаря після видалення зуба – також не викликає заперечень. Справлятися з можливою інфекцією самостійно чи перетерпіти гарячку вольовим зусиллям пацієнти не хочуть – і правильно роблять. Та коли йдеться про психічне здоров’я й антидепресанти – теж хвороби та ліки – починаються складнощі. Хтось вперто не хоче йти до лікаря, хтось чинить спротив ідеї «пити препарати, що діють на мозок». Тож розберімося, хто і коли може призначити антидепресанти, чому інколи без них не впоратися, і чому їх пити – не страшно.

Почнімо з того, що таке психічний розлад. Це допоможе зрозуміти потребу в ліках і фаховій допомозі.

Детальніше...

ss zahv 

Гіпертонічна, ішемічна хвороби серця та їх ускладнення – інфаркт міокарда, цереброваскулярні хвороби, зокрема інсульти є основними причинами смертності та інвалідності населення в усьому світі.

Рівень захворюваності на серцево-судинні хвороби, або хвороби системи кровообігу, продовжує зростати протягом останнього десятиліття майже у всіх країнах із середнім і низьким рівнем доходу. Зокрема, цей показник почав рости і в деяких країнах із високим рівнем доходу, де раніше він знижувався.

Виявлення випадків серцево-судинних захворювань майже подвоїлося з 271 мільйона в 1990 році до 523 мільйонів у 2022 році, а рівень смертності людей від серцево-судинних захворювань неухильно збільшувався з 12,1 мільйона в 1990 році до 18,6 мільйона у 2022 році.

Детальніше...

holovna uman

На свято Рош-ха-Шана, починаючи з 1988 року, до Умані приїздять представники брацлавської гілки хасидизму, щоб пошанувати пам'ять цадика Рабі Нахмана. Він писав «Завдяки вірі життя в цьому світі прекрасне. Сила, віра роблять світ похожим на квітучий сад» (Лікутей Могарон 1,155).

Цього року до міста на святкування 5874 іудейського нового року, яке проводилося з 15 по 17 вересня, приїхало понад 35300 тисяч паломників з інших країн світу. Найбільша кількість людей прибула з Ізраїлю, також прибули прочани з Великої Британії, США, Канади, Польщі, Франції та інших.

Паломництво хасидів до Умані минуло без ускладнень санепідситуації в регіоні. Не в останню чергу цьому сприяла низка заходів, проведених Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час підготовки до паломництва хасидів на час святкування Рош га-Шана в Умані у 2023 році.

Детальніше...

 hribi

Після рясних дощів в теплий період року традиційно багато жителів Черкащини відправляються у ліс на «тихе полювання» по гриби. Гриби доволі специфічний продукт, який містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовин (фосфор). Проте, клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Ліси Черкащини багаті на сироїжки, маслюки, опеньки, лисички та інші гриби. Але поміж їстівними трапляються й отруйні, які на них дещо схожі. Потрапивши в організм вони можуть викликати тяжкі харчові отруєння і навіть смерть. Слід зазначити, що при захворюваннях печінки, шлунку, нирок, а також людям похилого віку і дітям до 12 років взагалі доцільно утримуватися від вживання грибів.

Детальніше...

 svitlo

З настанням холодів зростає ризик атак ворога на критичну інфраструктуру, а з ними — і загроза віялових відключень електроенергії та блекаутів.

Тож підготували перелік справ, які не лише допоможуть легше пережити можливі відключення електроенергії, але й ще є корисними для психічного та фізичного здоров’я.

Детальніше...