Інформація для населення

chem-opasen-poliomielit-5-6

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, відзначається з 2012 року з ініціативи міжнародної неурядової нерелігійної та неполітичної благодійної організації Rotary International, під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я. Дата цього міжнародного дня була обрана не випадково – 24 жовтня 1914 року народився Джонас Солк, американський епідеміолог і вірусолог, який розробив першу вакцину проти поліомієліту – дитячого спинномозкового паралічу.

Поліомієліт є високозаразною вірусною інфекційною хворобою. Вірус вражає нервову систему і може призвести до паралічу або навіть смерті протягом кількох годин.

Детальніше...

2

Щороку у світі з 23 по 29 жовтня проводять Тиждень профілактики отруєнь свинцем. За даними ВООЗ свинець є одним з найбільш глобальних і небезпечних забруднювачів навколишнього середовища, оскільки цей метал має достатньо широку сферу застосування в різних галузях господарства та побуті, а також великі обсяги виробництва та світової торгівлі, що зумовлює закономірне надходження свинцю в об’єкти довкілля, де він поширюється на значні відстані від джерел забруднення. Слід зазначити, що світове виробництво свинцю невпинно зростає та складає на сьогодні приблизно 3 мільйони тонн на рік.

Детальніше...

394569216 758223426331876 4792693529327029622 n 

Жовтень — місяць обізнаності про рак молочної залози, коли по всьому світу розповідають про запобігання цьому захворюванню, його виявлення, лікування та історії тих, хто його подолав. Рак молочної залози, виявлений на ранньому етапі, виліковний в 95% випадків. Тож всім жінкам варто вчасно проходить обстеження та зменшувати так звані поведінкові фактори ризику раку.

Рак молочної залози загрожує і жінкам, і чоловікам, проте в жінок він зустрічається значно частіше. Так, 2021 року в Україні зареєстрували понад 14 тисяч випадків раку молочної залози в жінок і 114 випадків серед чоловіків.

Детальніше...

 yododefitsit3

Йододефіцит – розлад здоров’я, пов’язаний із дефіцитом йоду. Йод – це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози. Він не виробляється організмом, а надходить з продуктами харчування та водою. Синтезовані щитоподібною залозою гормони регулюють метаболізм людського тіла, енергетичний та тепловий обмін, впливають на роботу серцево-судинної, репродуктивної,  нервової та інших систем, опорно-рухового апарату.

Детальніше...

eris

«Еріс» — це варіант штаму коронавірусу SARS-CoV-2 «Омікрон», який викликає захворювання COVID-19. Наразі на території України циркулює близько 14 різних штамів вірусу довкола «Омікрону». У кожній області спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб відбирають зразки, щоб досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають. Секвенування дозволяє відстежувати наявні штами та характер мутацій, які виникають, — для вживання оперативних заходів в разі збільшення випадків захворюваності восени і взимку.

У період з 2 по 8 жовтня зареєстровано 5 186 випадків захворювання на COVID-19, 18 — летальних, серед людей старше 30 років.

Детальніше...

 img 20231017 102133 005

«Ми прийшли, щоб здоров’я набратися» – із таким позитивним настроєм приходили жителі села Антипівка Золотоніського району до місцевого медичного пункту, де відбувалася профілактично-вакцинальна акція «Здоров’я понад усе».

Спільний виїзд в МПТБ села Антипівка Новодмитрівської громади 12 жовтня організували фахівці Золотоніського районного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб і працівники Золотоніського міського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Детальніше...

simeynyy

Якщо у вас мурахи по шкірі від слів «психолог», «психіатр» або «психотерапевт», не ігноруйте тривожні сигнали організму, ви можете звернутися до свого сімейного лікаря.

Чим саме може допомогти сімейний лікар та де шукати фахівця, якщо ваш не має відповідної кваліфікації, розповіла голова Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Наталя Гусак.

Так, підтримку можуть надавати усі медпрацівники, які пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP (Mental Health Gap Action Programme). Її мета – покращити доступ до послуг з ментального здоров’я через залучення неспеціалізованих кадрів. Наразі сертифікат mhGAP вже отримали 45 000 фахівців.

Детальніше...

molochna zaloza

Рак молочної залози — злоякісна пухлина залозистої тканини молочної залози. Це найчастіша форма раку у жінок. Кількість випадків раку молочної залози щорічно зростає, кожного року понад півмільйона жінок у всьому світі помирає через цю недугу. Проте, хворіють на рак грудей і чоловіки.

Раннє діагностування, тобто на 1-2 стадії захворювання збільшує шанси на повне одужання значно меншими силами. Проте коли хвороба перебуває на 3 або 4 стадії, то лікування більш агресивне, процес набагато довший. Кожній четвертій жінці рак грудей діагностують уже на ІІІ–ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується.

Детальніше...

obmezhennya

Вакцинація захищає дитину від кору. Деякі діти не можуть бути вакциновані через наявні у них медичні протипоказання. Для їх безпечного відвідування шкіл, дитсадків, дитячих таборів, спортивних секцій та інших колективів, інші діти, у яких немає протипоказань, мають бути вакциновані за календарем щеплень.

Якщо батьки відмовляються вакцинувати дитину, у якої відсутні протипоказання до вакцинації, то вона може реалізовувати своє право на навчання дистанційно чи за індивідуальною формою навчання (наприклад, сімейною).

Детальніше...

yeholnikova 

Через стрімке скорочення вільних територій кладовищ у Черкасах визначили землю під новий цвинтар. Водночас до повномасштабного вторгнення депутати міськради вирішували, чи потрібен місту крематорій, нині це питання досі на паузі.

Про санітарні вимоги до таких споруд розповіла Суспільному Черкаси завідувачка відділу лабораторних досліджень обласного центру контролю та профілактики хвороб Ніна Єгольнікова.

Детальніше...

br zh oda

Розпочався епідсезон захворювань на грип та ГРВІ. Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб з 2 жовтня 2023 року здійснює щотижневий моніторинг захворюваності на ці інфекції.

В області з 2 по 16 жовтня зареєстрували 10 430 випадків захворювання на грип та ГРВІ, що майже на 8% менше в порівняні з аналогічним періодом минулого року, коли було зареєстровано – 11 252 тисяч випадків. Захворіли 6858 дітей (65,7%) віком до 17 років. Про це під час брифінгу в медіацентрі Черкаської ОВА повідомив Генеральний директор Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб, головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

Детальніше...

 9755

16 жовтня в Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб під головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря області Володимира Папача відбулася нарада з керівниками відокремлених структурних підрозділів щодо актуальних питань діяльності Центру.

9792

Нарада розпочалася з урочистостей. До установи завітали перша заступниця голови Черкаської обласної державної адміністрації Наталія Кравченко та перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко, щоб привітати фахівців обласного ЦКПХ, які працюють у галузі профілактичної медицини, з професійним святом. З нагоди Дня працівника державної санітарно-епідеміологічної служби України та 100-річчя її заснування посадовці відзначили працівників Почесними грамотами Черкаської обласної військової адміністрації та обласної ради. Також грамоти Центру контролю та профілактики хвороб фахівцям вручив Володимир Папач.

Детальніше...

vitamin d

Осінньо-зимовий період зі зменшенням кількості сонця – час, коли варто особливо ретельно дбати про профілактику нестачі вітаміну D. 

Вітамін D:

– Забезпечує щільність кісток, розвиток м’язів.

– Допомагає регулювати баланс кальцію, магнію і фосфору.

Детальніше...

 pram efir3  sait

В Україні розпочався епідсезон захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції 2023/2024. Про ситуацію в Черкаській області із захворюваністю на ГРВІ, враховуючи грип та COVID-19, розповів у телемарафоні «Єдині новини» для Суспільного Черкаси головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

З 1 жовтня Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб розпочав щотижневий моніторинг захворюваності на ГРВІ.

«Упродовж першого тижня жовтня в області зареєстровано 5 103 випадки захворювань на грип та ГРВІ, що на 17% менше від показника за аналогічний період минулого року. 66% захворілих – це діти віком від 5 до 14 років. Відповідно 34% – це дорослі. 195 осіб впродовж першого тижня були шпиталізовані, а це майже 4% від загальної кількості захворілих. 65% з цієї кількості – діти», – розповів Володимир Папач.

Детальніше...