Інформація для населення

insulty

Інсульт подекуди вважають ризиком старшого віку, але це не так. Адже 10-15% інсультів у розвинених країнах стаються в людей від 17 до 50 років, а в Україні цей показник ще гірший. Інфаркти та інсульти в Україні «молодшають» – про це заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на Всеукраїнському з’їзді серцево-судинних хірургів у Києві. Чому так і що можна вдіяти, аби запобігти інсультам та їхнім наслідкам?

Детальніше...

uskladnennya

Кір це важке інфекційне захворювання, яке загрожує не лише дітям, а всім хто не має імунітету до нього. Імунітет до кору можна здобути або після перенесеної хвороби, або ж - після вакцинації. Імунітет краще здобути через вакцинацію, аніж в результаті перенесеної хвороби. Після кору завжди настає так звана імунна амнезія, тобто “втрата пам’яті” імунітету, його ослаблення до різних збудників хвороб.

Детальніше...

psyhosomatyka 

За результатами американського дослідження, смертність серед людей, які вважали, що стрес у їхньому житті призведе до якоїсь величезної проблеми, – інфарктів, смертей тощо – була на 43% вища, ніж серед тих, хто не говорив про фатальність стресу. Крім того, статистика підтверджує, що люди, які переживають депресію, мають на 42 % вищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а люди з розладами сну – високий ризик розвитку діабету 2-го типу, ожиріння та інших метаболічних захворювань. Ті, у кого спостерігається генералізований тривожний розлад, мають підвищені рівні кортизолу, що може призвести до зниження імунітету та збільшення ризику захворювання на інфекційні хвороби.

Детальніше...

 bor4442

У Києві з нагоди Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом відбулась конференція за участю представників Всесвітньої організації охорони здоров'я, Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту, Центру з контролю та профілактики захворювань в США, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Міністерства охорони здоров'я, Центру громадського здоров'я, клубної організації Rotary International.

Активну участь у заході, взаємодії між учасниками і фасилітаторами взяли завідувачка відділу епіднагляду (спотереження) та профілактики інфекційних захворювань Марина Конакбаєва та завідувачка вірусологічною лабораторією Наталія Федорченко Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Детальніше...

den ins

У межах Всесвітнього тижня профілактики інсульту, який триває з 28 жовтня по 3 листопада, 27 жовтня фахівці відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворюваньЧеркаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Нікітюк та Алла Балабан спільно з медперсоналом КНП «П'ятий Черкаський міський ЦПМСД» провели просвітницько-скринінгову акцію щодо цього небезпечного недугу.

У наметі в сквері «Юність» у центрі Черкас медичні працівники проводили вимірювання артеріального тиску всім охочим, знайомили з ознаками інсульту, простими правилами зниження ризику розвитку інсульту. За потреби, спрямовували людей на консультацію до сімейного лікаря, кардіолога, оскільки зволікати із проблемами щодо підвищеного артеріального тиску небезпечно, цей симптом несе в собі загрозу виникнення серцево-судинних хвороб і може викликати інсульт.

Детальніше...

 hryshchenlo skaz

Які існують стадії захворювання у людей на сказ та як запобігти хворобі – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Лідія Грищенко, лікарка-епідеміологиня санітарно-карантинного відділу ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ».

Сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Детальніше...

 insult den

29 жовтня в Україні і світі відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом.

У світі щороку в понад 15 мільйонів людей розвивається інсульт, з них близько  5 млн. помирає,  третина – стає інвалідами,  а ще третина  – одужує.  Крім того, інсульт вбиває близько половини тих, хто його переніс, протягом наступних п’яти років.

За офіційною статистикою, в Україні цереброваскулярні захворювання  на другому місці серед причин смертності  після серцево-судинних захворювань. За цим показником наша країна лишається одним із європейських лідерів.

Щороку  в  Україні стається 100-110 тисяч інсультів (у 2022 році – 97 тисяч випадків інсульту,  понад третина з них — у людей працездатного віку), 30–40% хворих на інсульт помирають упродовж перших 30 днів і до 50% — протягом року від початку захворювання; 20-40% хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги (12,5% первинної інвалідності) і лише близько 10% повертаються до повноцінного життя.

Слід зазначити, що  інсульту можна запобігти у 80% випадків. Зокрема, змінивши на краще свій спосіб життя, можна значно знизити ризик інсульту.

Детальніше...

s-gepatatita 

За інформацією МОЗ, на Вінниччині серед 100 осіб, шпиталізованих із підозрою на гепатит А, вже підтверджено відповідний діагноз у 81 пацієнта, з яких 15 дітей. Ще 19 пацієнтів перебувають у лікарні з підозрою на інфікування та очікують підтвердження діагнозу. Постраждалі отримують необхідну медичну допомогу. Спеціалісти Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) продовжують епідеміологічне розслідування щодо причин спалаху та поширення гепатиту А.

Наразі причини, з якими можна повʼязати випадки захворювання –– не встановлено. Відомо, що усі пацієнти проживають у різних мікрорайонах міста Вінниці та населених пунктах області.

Фахівці ЦКПХ продовжують вірусологічні, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження питної води та навколишнього середовища у районі спалахів.

Детальніше...

golouh tr st 

Завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Аліна Голоюх успішно завершила базовий рівень освітньої програми «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна».

Освітня міжнародна програма з польової епідеміології «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна» (ІЕС) забезпечує підготовку кадрів у системі громадського здоров’я України для роботи над пріоритетними питаннями громадського здоров’я та розробки інтервенцій, що базуються на результатах доказових наукових досліджень.

Детальніше...

sertsevo sudynnykh zakhvoriuvann 

Серцево-судинні захворювання – це передусім наслідок способу життя: що більше шкідливого ми практикуємо, то більше ризикуємо пережити інфаркт чи розвинути ішемічну хворобу серця. Вік і спадковість також мають вплив на ризик розвитку хвороб серця і судин, але він значно менший за вплив способу життя, та й вдіяти з віком і генами ми нічого не можемо. Інша річ – фактори ризику, що піддаються впливу. Зосередьмося на них.

Детальніше...

 antubiot rezust

Застуда – це загальновживана назва гострих респіраторних захворювань, викликаних різноманітними вірусами. І саме через ці віруси у нас закладає ніс та з’являються шмарклі, болить горло та починається кашель.

Проти найнебезпечніших із них – грипу та коронавірусу SARS-CoV-2 – є вакцини. Вакцин проти решти вірусів не існує, рівно як і ліків. Усі «диво-препарати» для «зміцнення імунітету» та «прискорення одужання» жодним чином не допоможуть ні запобігти застуді, ні лікувати її.

Не допомагають проти застуд і антибіотики. Антибіотики руйнують клітинні стінки бактерій або блокують їхню здатність розмножуватися. Віруси – неклітинні організми, і в антибіотиків немає жодних механізмів впливу на них.

Детальніше...

radio shularenko

Щороку наприкінці вересня та на початку жовтня з настанням осінніх холодів, зростає кількість захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції.

Які види грипу фіксуються в області та наскільки активно черкащани вакцинуються проти цієї хвороби – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Ірина Шуляренко, завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ».

Детальніше...

verh 

18 жовтня спеціальний автобус вирушив до двох населених пунктів Уманського району – смт Верхнячка та місто Христинівка. Тут фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з колегами Уманського міськрайонного відділу та працівниками ЦПМСД Христинівського району організували профілактично-вакцинальну акцію.

До заходу активно долучилися і дорослі, і діти.

«Сьогодні дорослим проводилися щеплення від COVID-19, правця і дифтерії, діткам – від поліомієліту, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця і кашлюка. Вакцинальний автобус, який підвозить жителів віддалених сіл для проведення щеплення на базі амбулаторії, дозволяє забезпечити населення ефективним захистом від інфекційних захворювань», – зазначила завідувачка відділу імунопрофілактики Черкаського обласного Центру контролю та профілактики хвороб Ірина Шуляренко.

Детальніше...

day polio 

Найбільшою цінністю будь-якого суспільства є здоров’я людини. Щорічно у світі 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, щоб привернути увагу світової спільноти до необхідності профілактики захворювання.

Поліомієліт – гостра високонтагіозна інфекція, яку спричиняють віруси поліомієліту серотипів 1, 2, 3, що характеризується ураженням нервової системи з розвитком парезів та паралічів, із можливою наступною
інвалідністю.

Детальніше...