Інформація для населення

 man-refusing-cigarettes-offered-by-his-female-colleague

У межах Міжнародного дня відмови від куріння фахівцями Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з працівниками центрів первинної  медико-санітарної допомоги провели анонімне опитування залежності курців населення області від тютюну.

В опитуванні взяли участь 403 особи, з них чоловіків – 149, жінок – 254.

За результатами опитування встановлено, що серед жінок, які палять, низький рівень залежності (0-5 балів) мають 220 осіб (86,6 %), високий (6-7 балів)-17 (6,7%), дуже високий (8-14 балів) також 17 осіб (6,7%).

Детальніше...

bl1

Переживати за близьку людину під час війни – це нормально! Але важливо розуміти, що ви також є частиною підтримки для партнера/партнерки і варто потурбуватись про власний ресурс, щоб ваше спілкування не було тотальною мукою для вас обох.

Детальніше...

 post6 diabetes day-01

Їжа, для людей з діагнозом цукровий діабет – це не тільки про поживність, а й про допомогу організму справлятись з захворюванням та контролем рівня цукру в крові.

Важливо зрозуміти, що харчування при цукровому діабеті – це система та звичка, а не тимчасове рішення. Тож шукайте свої плюси та улюблені рецепти, щоб ви харчувались смачно і корисно.

Окрім того, що важливо ЧИМ харчується людина, важливою є ще й регулярність прийому їжі – при цукровому діабеті 2 типу найкраще харчуватися тричі на день приблизно в один і той самий час.

Детальніше...

kurinnya tshz

Кожного третього четверга листопада – Міжнародний день відмови від куріння. Цей день – це не лише нагадування про шкоду куріння, але і справжня мотивація для тих, хто хоче зробити перший крок у напрямку здорового та бездимного життя.

Переваги для здоров’я. Ніколи не пізно кинути курити. Відмова від куріння корисна для здоров’я в будь-якому віці. Уже протягом 1 року після відмови ризик розвитку ішемічної хвороби серця знижується вдвічі, порівняно з курцями, а від 5 до 15 років ризик інсульту скорочується до рівня тих, хто ніколи не курив. Більше про користь на нашій інфографіці.

Детальніше...

post4 diabetes day 

Цукровий діабет має три основних типи: перший, другий, і діабет під час вагітності (гестаційний). Про останній ми розповімо окремим дописом.

За всіма типами діабету стоїть порушення регуляції рівня глюкози в крові, але причини, розвиток і наслідки різняться. Рівень глюкози в крові – дуже важливий показник, що не має відхилятися від норми надто сильно і надто тривало. Аби м’язи та жирова тканина поглинали та використовували глюкозу, потрібен сигнал від інсуліну. Без нього глюкози в крові стає забагато, і це шкодить буквально всьому організму.

У разі діабету обох типів важливо контролювати діабет та стани, які можуть його супроводжувати: високий артеріальний тиск та рівень холестерину, що суттєво підвищують ризик серцево-судинних захворювань, в тому числі інфаркт та інсульт. Також важливо намагатись не допустити розвитку ускладнень діабету: погіршення або втрати зору (ретинопатії), ниркової недостатності (нефропатії), порушення чутливості (синдрому діабетичних "шкарпеток/ рукавичок", діабетичної стопи), що можуть розвинутись в результаті порушення мікроциркуляції та ушкодження нервових закінчень.

Детальніше...

talne terc1 sait 

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом фахівці Тальнівського відділення Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» завітали до Тальнівського міського територіального центру соціального обслуговування.

У відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання перебувають 47 підопічних. Усім їм працівники терцентру провели черговий скринінг із використанням глюкометра для визначення рівня цукру у крові.

Фахівці Черкаського обласного ЦКПХ в ході візиту прочитали лекцію та провели бесіди щодо профілактики цукрового діабету, здорового способу життя, раціонального та збалансованого харчування, шкідливого впливу на здоров’я тютюнокуріння, вживання алкоголю тощо. Усім присутнім були надані інформаційні матеріали з рекомендаціями щодо запобігання цукровому діабету.

Детальніше...

produkty

Чарівних продуктів, які цілком знімають якесь питання зі здоров’ям чи красою, не існує. Є більш і менш корисні харчі, є досить шкідливі, та миттєвого й помітного ефекту жодні з них не мають. Наша задача – у переважній більшості життєвих ситуацій обирати якнайздоровішу опцію. Пропонуємо вам перелік харчів, багатих на потрібні для серця поживні речовини, та їхні оптимальні способи приготування.

Детальніше...

olha miziniva

Про причину спалаху гепатиту А у Вінницькій області та які протиепідемічні заходи проводяться аби уберегтися від цієї хвороби – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Ольга Мізінова, заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Черкаського обласного ЦКПХ.

Ризики захворіти на гепатит А є постійно і окремі його випадки щороку реєструються і на Черкащині.

Детальніше...

post3 ditu diabetes day-01 

Хоча в зоні ризику діагнозу “цукровий діабет 2 типу” переважно люди 45+, захворіти на нього можуть навіть діти.

Втім, у дітей частіше розвивається цукровий діабет 1 типу, який часто називають “дитячим діабетом”. Це аутоімунний стан, коли  імунна система людини атакує і знищує клітини, які виробляють інсулін в підшлунковій залозі.

Як саме зрозуміти, що стан дитини є загрозливим і вимагає уваги та діагностики?

Детальніше...

 urologichni zahvor chol

У продовження теми чоловічого здоров’я говоримо про урологічні захворювання. Ця проблема досить делікатна, але дуже серйозна. Існує хибна думка, що про це незручно говорити, тому багато представників сильної статі соромляться звертатися за допомогою до лікарів. До того ж чоловіки часто не звертають уваги на симптоми патології, списуючи їх на втому, стрес та інші причини. Через те такі хвороби найчастіше виявляють уже на досить занедбаних стадіях, коли вони завдають серйозної шкоди здоров’ю, психіці та життю чоловіка.

Щоб цього не допустити, фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» радять вчасно звертатися до лікарів, а також знати, які урологічні захворювання найчастіше зустрічаються в чоловіків, як їх розпізнати та що при цьому робити.

Детальніше...

 400103704 769587888528763 4611834231546896769 n

Цього року вересень та жовтень тішили теплою погодою, та це не означає, що традиційний сезон застуд нас оминув. А з настанням холодів він посилиться. Знизити свої шанси підхопити вірусну інфекцію можна завдяки простим речам:

Детальніше...

diabet

14 листопада увагу всього світу зосереджено на питаннях діагностики та запобігання цукрового діабету, адже це Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну чи організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.

Детальніше...

grubu nikit sait 2 

З початку цього року в Черкаській області зареєстровано шість випадків отруєння дикорослими грибами із десятьма потерпілими, серед яких четверо дітей.  Про це Суспільне Черкаси повідомила завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Нікітюк. Як правильно і які саме варто вживати гриби, щоб не нашкодити собі і своїм рідним, дізнавалася кореспондентка Вікторія Пожар.

Детальніше...

 obshchenie-s-pozhilym-chelovekom

В усьому світі психічне здоров’я людей старшого віку зазвичай отримує мало уваги суспільства та системи охорони здоров’я. І для того є різні причини. У цьому матеріалі ми розповімо про те, як піклуватися про психічний добробут старших людей. Зауважте, що кажемо саме «добробут», а не «здоров’я» – аби людина навіть із симптомами розладів чи хвороб добре почувалася, і її навколишні теж.

Детальніше...