Інформація для населення

zv

У межах відзначення Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом фахівці Черкаського обласного центр контролю та профілактики хвороб за сприяння голови Звенигородської міської ради провели зустріч у форматі «круглого столу». Під час бесіди присутні обговорили актуальні питання профілактики неінфекційних захворювань, зокрема цукрового діабету. До зустрічі долучилися представники міської громади: керівники відділів освіти та охорони здоров’я Звенигородської міської ради, педагоги та медичні працівники міста.

Детальніше...

voda tita 

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за період із 13 до 17 листопада 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано і досліджено 138 проб питної води за мікробіологічними показниками та 92 проби – за санітарно-хімічними.

Із них встановленим нормативам не відповідали 1 проба (0,7%) за мікробіологічними показниками (ентерококи) та 2 проби (2,2%) – за санітарно-хімічними (загальна жорсткість, залізо загальне) на водогоні Городищенської територіальної громади.

Детальніше...

 ditina-z-gribami

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

Станом на 17 листопада 2023 року в області зареєстровано 7 випадків отруєнь дикорослими грибами з 11 потерпілими, з них 5 дітей.

У Черкаській області зареєстровано черговий випадок отруєння дикорослими грибами.

Детальніше...

 post6 diabetes day vagit-01

Діабет під час вагітності, або гестаційний діабет розвивається в другому і третьому триместрі вагітності. Гормональні зміни в організмі матері, накладені на її генетичну схильність до розвитку діабету, призводять до тимчасової інсулінорезистентності, тобто втраті клітинами тіла чутливості до цього гормону.

Схильність до гестаційного діабету зумовлена передусім генетично – коли на початку неоліту голод був щоденною реальністю, така особливість жінки підвищувала шанси вижити і її, і дитини. Половина європейок і майже три чверті азійок мають цю генетичну рису, що нині стала більше шкідливою, ніж корисною. Але в житті гестаційний діабет проявляється лише в 3-4% вагітних – переважно, на тлі супутніх факторів ризику (надлишкова маса тіла до вагітності, зокрема).

Детальніше...

post1 antybiotics-02

З 18 до 24 листопада відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до протимікробних препаратів.

Що таке стійкість до антибіотиків, або антибіотикорезистентність?

З кожним неправильним використанням антимікробного препарату якісь із бактерій виживають. Вони розмножуються далі, і нове покоління цих бактерій вже неможливо знищити цим антибіотиком.

Детальніше...

post2 diabetes day

У понад пів мільйона українців діагностували цукровий діабет у 2023 році. МОЗ нагадує, що кожен українець має право на низку безоплатних послуг, які забезпечує держава в межах Програми медичних гарантій.

Програма медичних гарантій покриває обстеження на виявлення ризику захворіти на цукровий діабет, постановку самого діагнозу, а в разі потреби – призначені ліки. Для цього пацієнту потрібно звернутись до сімейного лікаря у лікарні, що має договір з НСЗУ Національна служба здоров'я України.

Детальніше...

 niz3 sait

В Україні неінфекційні захворювання (НІЗ) залишаються основною причиною захворюваності та передчасної смертності. Про це йшлося на Національному форумі з неінфекційних захворювань, який проходив у Києві 14-15 листопада. Захід організовано Україно-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я» за підтримки Міністерства охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я.

Форум зібрав різні національні й міжнародні зацікавлені сторони, щоб підкреслити важливість боротьби з неінфекційними захворюваннями та побудови діалогу про те, як зберегти НІЗ у центрі уваги плану відновлення України.

Черкащину на Форумі з неінфекційних захворювань представляли головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач та начальниця управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Антоніна Уманець.

Детальніше...

 man-refusing-cigarettes-offered-by-his-female-colleague

У межах Міжнародного дня відмови від куріння фахівцями Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з працівниками центрів первинної  медико-санітарної допомоги провели анонімне опитування залежності курців населення області від тютюну.

В опитуванні взяли участь 403 особи, з них чоловіків – 149, жінок – 254.

За результатами опитування встановлено, що серед жінок, які палять, низький рівень залежності (0-5 балів) мають 220 осіб (86,6 %), високий (6-7 балів)-17 (6,7%), дуже високий (8-14 балів) також 17 осіб (6,7%).

Детальніше...

bl1

Переживати за близьку людину під час війни – це нормально! Але важливо розуміти, що ви також є частиною підтримки для партнера/партнерки і варто потурбуватись про власний ресурс, щоб ваше спілкування не було тотальною мукою для вас обох.

Детальніше...

 post6 diabetes day-01

Їжа, для людей з діагнозом цукровий діабет – це не тільки про поживність, а й про допомогу організму справлятись з захворюванням та контролем рівня цукру в крові.

Важливо зрозуміти, що харчування при цукровому діабеті – це система та звичка, а не тимчасове рішення. Тож шукайте свої плюси та улюблені рецепти, щоб ви харчувались смачно і корисно.

Окрім того, що важливо ЧИМ харчується людина, важливою є ще й регулярність прийому їжі – при цукровому діабеті 2 типу найкраще харчуватися тричі на день приблизно в один і той самий час.

Детальніше...

kurinnya tshz

Кожного третього четверга листопада – Міжнародний день відмови від куріння. Цей день – це не лише нагадування про шкоду куріння, але і справжня мотивація для тих, хто хоче зробити перший крок у напрямку здорового та бездимного життя.

Переваги для здоров’я. Ніколи не пізно кинути курити. Відмова від куріння корисна для здоров’я в будь-якому віці. Уже протягом 1 року після відмови ризик розвитку ішемічної хвороби серця знижується вдвічі, порівняно з курцями, а від 5 до 15 років ризик інсульту скорочується до рівня тих, хто ніколи не курив. Більше про користь на нашій інфографіці.

Детальніше...

post4 diabetes day 

Цукровий діабет має три основних типи: перший, другий, і діабет під час вагітності (гестаційний). Про останній ми розповімо окремим дописом.

За всіма типами діабету стоїть порушення регуляції рівня глюкози в крові, але причини, розвиток і наслідки різняться. Рівень глюкози в крові – дуже важливий показник, що не має відхилятися від норми надто сильно і надто тривало. Аби м’язи та жирова тканина поглинали та використовували глюкозу, потрібен сигнал від інсуліну. Без нього глюкози в крові стає забагато, і це шкодить буквально всьому організму.

У разі діабету обох типів важливо контролювати діабет та стани, які можуть його супроводжувати: високий артеріальний тиск та рівень холестерину, що суттєво підвищують ризик серцево-судинних захворювань, в тому числі інфаркт та інсульт. Також важливо намагатись не допустити розвитку ускладнень діабету: погіршення або втрати зору (ретинопатії), ниркової недостатності (нефропатії), порушення чутливості (синдрому діабетичних "шкарпеток/ рукавичок", діабетичної стопи), що можуть розвинутись в результаті порушення мікроциркуляції та ушкодження нервових закінчень.

Детальніше...

talne terc1 sait 

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом фахівці Тальнівського відділення Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» завітали до Тальнівського міського територіального центру соціального обслуговування.

У відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання перебувають 47 підопічних. Усім їм працівники терцентру провели черговий скринінг із використанням глюкометра для визначення рівня цукру у крові.

Фахівці Черкаського обласного ЦКПХ в ході візиту прочитали лекцію та провели бесіди щодо профілактики цукрового діабету, здорового способу життя, раціонального та збалансованого харчування, шкідливого впливу на здоров’я тютюнокуріння, вживання алкоголю тощо. Усім присутнім були надані інформаційні матеріали з рекомендаціями щодо запобігання цукровому діабету.

Детальніше...

produkty

Чарівних продуктів, які цілком знімають якесь питання зі здоров’ям чи красою, не існує. Є більш і менш корисні харчі, є досить шкідливі, та миттєвого й помітного ефекту жодні з них не мають. Наша задача – у переважній більшості життєвих ситуацій обирати якнайздоровішу опцію. Пропонуємо вам перелік харчів, багатих на потрібні для серця поживні речовини, та їхні оптимальні способи приготування.

Детальніше...