Інформація для населення

inter

Жителі області хворіють як на ГРВІ, так і COVID, про який майже забули. Серед захворілих переважна більшість – діти. За даними медиків ситуація поки не критична, але зі зниженням температури – хворих побільшає. Усім, хто перебуває у групі ризику, необхідно зробити всі щеплення. Завдяки вчасній вакцинації лікування мине без тяжких ускладнень.

Детальніше...

photo 2023-11-28 11-00-04

ГРВІ є найбільш поширеною хворобою людства і вражає людей у всіх країнах. В Україні від ГРВІ щорічно страждає 10 – 14 млн осіб та становить близько 75 – 90% інфекційної захворюваності у країні.

Холодна погода сприяє поширенню вірусів, тому гострі респіраторні вірусні інфекції мають сезонний характер.

Які симптоми притаманні ГРВІ?

Вирізняють: раптове занедужання, головний біль, ломота у м’язах та суглобах, підвищена температура; біль у горлі, кашель, нежить тощо.

Детальніше...

alkomoz 

Що більше алкоголю людина вживає, то більший її ризик інсульту. Йдеться і про регулярний вжиток алкоголю, і про нерегулярні, але значні його дози – безпечної дози алкоголю не існує.

Детальніше...

ant

ГРВІ та грип не лікуються антибіотиками, вони не полегшать ваш стан і жодним чином не наблизять вас до одужання. Вони можуть навіть зашкодити, бо мають низку побічних ефектів і вбивають корисні бактерії в кишківнику, які допомагають травленню, а також нашій імунній системі ефективно боротися з інфекціями. Крім того, вживання антибіотиків при ГРВІ – це внесок у розвиток антибіотикорезистентності!

Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при застудах та інших вірусних інфекціях.

Детальніше...

b2ap3 large dsc 4459 

23 листопада під головуванням начальника Черкаської ОВА Ігоря Табурця відбулася нарада з питань реформування системи шкільного харчування. До наради долучилися керівники районних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, органів управління освітою, охорони здоров’я та інші.

Участь у нараді взяв генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

У своєму виступі Володимир Папач розповів про вплив харчування на здоров’я дітей та важливість впровадження принципів здорового харчування у закладах загальної середньої освіти.

Детальніше...

ogirinnya 

У рамках Європейської ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я з епіднагляду за ожирінням у дітей (COSI) у листопаді поточного року вперше в Україні стартувало дослідження стосовно дитячого ожиріння. Дослідження проводитиметься серед учнів 1-2 класів у всіх регіонах України, крім окупованих територій та зон активних бойових дій.

Дослідження передбачає опитування, зважування та вимірювання зросту серед учнів 1-2 класів, щоб визначити індекс маси тіла, а також опитування їхніх батьків та представників навчальних закладів. Так, дослідження допоможе отримати дані про режим харчування та фізичну активність дітей у школі та вдома, про вплив повномасштабної військової агресії рф на зміни у харчових звичках та фізичну активність дітей.

Результати очікуються навесні 2024 року.

Детальніше...

idk1 

Завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Аліна Голоюх та завідувач лабораторії радіологічних досліджень та інших фізичних факторів відділу лабораторних досліджень Центру Леонід Мукомел провели навчання щодо практичного відпрацювання організації та здійснення індивідуального дозиметричного контролю у закладах охорони здоров’я Черкащини, які уклали з Національною службою здоров’я України договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій за пакетом «Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях».

Детальніше...

post7 diabetes day new-01

Інсулінорезистентність – це дедалі гірша відповідь клітин на дію гормону інсуліну. 

Така нечутливість до інсуліну стає на заваді належного розподілу глюкози по тканинах. Як наслідок, у прагненні нормалізувати рівень глюкози крові інсуліну виробляється ще більше. Спроможність підшлункової це робити тим часом може погіршуватися.

Детальніше...

 antybioticsprobiotics

Антибіотики не розрізняють «добрі» та «погані» бактерії; вони просто атакують їх усі. Це може вплинути на баланс мікробіоти в кишковому тракті, і як наслідок – до діареї.

Звісно, в цей момент кожен прагне підтримати організм та відновити мікрофлору, щоб не допустити небажаних наслідків і часто звертається до пробіотиків, але це не надто ефективна стратегія.

Детальніше...

e recept 

Е-рецепт – це не просто зручно, його використання є важливим кроком у боротьбі з нераціональним вживанням антибіотиків, яке своєю чергою призводить до антибіотикорезистентності.

Антибіотикорезистентність – одна з головних проблем сучасності. Це процес, внаслідок якого протимікробні препарати стають все менш ефективними, а інфекціям все складніше та навіть неможливо протидіяти.

Уявіть, що буде з людством, якщо ліки перестануть діяти…

Е-рецепт дозволяє в динаміці спостерігати рівень споживання антибіотиків, прогнозувати та запобігати кризам на основі аналізу тенденцій та за потреби обмежувати застосування того чи іншого антибіотика в ситуаціях, де це становить громадську загрозу.

Детальніше...

did vakc  sait

Черкаський обласний ЦКПХ інформує, що нині на Черкащині зростає захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, включно із COVID-19, та впродовж більш ніж місяця перевищує епідпоріг. Фахівці Центру акцентують: єдиний ефективний захист від вірусів та ускладнень – повний курс щеплення.

Детальніше...

post7 diabetes day vakcun-01 

У 2022-2023 роках близько мільйону українців поставили діагноз “цукровий діабет”. Ця хвороба негативно впливає на роботу імунної системи, і вона гірше захищає від інфекційних збудників.

Внаслідок цього люди з цукровим діабетом як першого, так і другого типів можуть мати тяжкий перебіг звичайних інфекцій, як-от грип, хворіти довше, мають вищі ризики отримати ускладнення та померти.

Тому для них життєво важливо захиститися від тих хвороб, від яких існують вакцини.

Які щеплення потрібно робити людям із діабетом обох типів?

Детальніше...

covid1 sait 

На Черкащині за попередній тиждень на COVID-19 захворіли 644 особи. В Україні минулого тижня зареєстрували 10 287 випадків захворювання на COVID-19. 54 летальні випадки серед людей старше 30 років. З початку епідсезону захворюваність на COVID-19 зростає, тому Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України посилює інформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням щодо важливості вакцинації.

Детальніше...

post1 antibiotics

Для того, щоб лікування інфекційної хвороби було успішним, важливо дотримуватися таких принципів:

  1.  Антибіотики не призначають при застуді та вірусних інфекціях, таких як грип і коронавірусна хвороба. Адже антибіотики не діють на віруси. Водночас ці захворювання можуть ускладнюватися бактеріальними інфекціями. У такому випадку антибіотик вам призначить лікар.
  2.  Не всі бактеріальні інфекції потребують застосування антибіотиків. Деякі можуть минути самі по собі, як-от отит чи фарингіт. Однак це не означає, що не потрібно звертатися до лікаря, – лише лікар може визначити, чи необхідно приймати антибіотик у вашому випадку.
  3.  Дуже важливо правильно підібрати антибіотик. Він має діяти на ті збудники, які спричинили вашу конкретну хворобу. Вам не завжди потрібний найсильніший чи найновіший антибіотик, чи антибіотик із найширшим спектром дії.

Детальніше...