Інформація для населення

shho-prygotuvaty-na-novyj-rik

В Україні на Новий рік та Різдво люди традиційно готують багато різних страв. Але свято може бути зіпсовано, якщо не приділити достатньої уваги продуктам, які вживати під час застілля.

Одним з негативних наслідків необачності може стати отруєння чи захворювання на гострі кишкові інфекції.

Важливо під час підготовки до свята пам'ятати про небезпеку страв, які неправильно зберігалися або приготовлені з не зовсім свіжих продуктів.

Детальніше...

truvog

Усі ми час від часу відчуваємо тривожність. Зазвичай хвилювання через певні події чи буденні клопоти триває недовго — від кількох хвилин до кількох днів. Але для деяких тривожність — це не просто напружений день чи занепокоєння.

Як наслідок тривалого стресу вона може тривати протягом тижнів, місяців і навіть років. Може переростати у тривожний розлад і заважати людині жити повноцінним життям.

Пам’ятаймо про це та поважаймо одне одного.

Детальніше...

 11

У холодну пору року наш організм потребує особливої ​​уваги. Світловий день скорочується, виникає нестача вітаміну D, а це призводить до зниження працездатності, постійної втоми, сонливості тощо.

Щоб уникнути впливу кліматичних умов і відчувати себе взимку бадьорими та здоровими, слід дотримуватися п’ятьох важливих правил правильного харчування взимку:

Калорійність продуктів

Калорійність продуктів повинна бути вищою, ніж в літній час. Якщо влітку ми вважаємо за краще легкі салати, гарніри та гарячі страви, то в зимовий час все навпаки. Однак це не означає, що потрібно наїстися жирної їжі, приготовленій на соняшниковій олії.

Детальніше...

    covid

Кількість захворювань на ці респіраторно-вірусні інфекції під час епідсезону, який починається в Україні в жовтні та закінчується навесні, прогнозовано збільшується. Так, з початку жовтня понад 1,5 млн українців перехворіли на ГРВІ, грип та COVID-19. З 4 по 10 грудня захворіло 155 539 українців, 4 652 – госпіталізовані. Виявлено 10 869 випадків COVID-19, 2 083 пацієнти потребували стаціонарної медичної допомоги.

Перші симптоми: яка різниця між застудою та грипом?

Респіраторну вірусну інфекцію (застуду – Ред.) часто називають «грипом», хоча різниця між ними є суттєвою – як за динамікою розвитку хвороби, так і за її ускладненнями. Грип починається раптово.

Детальніше...

grup moz 

Вірус грипу уражає передусім верхні дихальні шляхи та легені, і на додачу – безпосередньо серцевий м’яз та внутрішню поверхню кровоносних судин. Це показали нещодавні дослідження в Університеті штату Огайо (США). Саме тому найпоширенішими ускладненнями грипу є запалення легенів (пневмонія), серцева недостатність і тромбози.

Найбільше ризикують мати важкий перебіг і навіть летальне завершення грипу такі категорії людей:

Детальніше...

photo 2023-12-22 12-14-07

За минулий тиждень у регіоні на ГРВІ та COVID-19 захворіли понад 5 600 людей. Із них 2 919 – діти. Про це повідомив головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як він зауважив, найвищі показники захворюваності зафіксовані в Черкаському та Звенигородському районах:

«Найефективнішим засобом профілактики грипу і COVID-19 залишається вакцинація, – наголосив Володимир Папач. – Наразі в обласних закладах охорони здоров’я функціонує 88 пунктів щеплення. Діють 14 центрів вакцинації, працює мобільна бригада, задіяно 2 вакцинобуси Черкаського обласного ЦКПХ. Щеплення проти COVID-19 безоплатні».

Детальніше...

 img 0106

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб 19 грудня відвідав Звенигородський район із профілактичною акцією «Вакцинуй важливого себе!» – проти COVID-19, правця та дифтерії.

Цього разу фахівці обласного Центру спільно з колегами Звенигородського районного відділу відвідали п’ять пунктів щеплень – у селах Озірна, Водяники, Рижанівка, Чижівка, Шубині Стави.

Детальніше...

412362839 794290252725193 3149480688885410323 n

Історичне рішення. Парламент ухвалив законопроєкт № 7457 про використання в медицині ліків на основі канабісу!

«За» проголосували 248 народних депутатів.

Дякуємо від імені лікарської спільноти за прийняте рішення, адже медичний канабіс – це ліки для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей з розсіяним склерозом, пацієнтів, що отримують паліативну допомогу, тощо.

Детальніше...

 zar

14 грудня вакцинальний автобус Черкаськогообласного центру контролю та профілактики хвороб вирушив до Корсунь-Шевченківського району. Виїзд організували для того, щоб жителі сільських громад могли пройти медичний огляд та щепитися від COVID-19, правця і дифтерії.

Для проведення виїзного вакцинально-профілактичного заходу «Здоров’я понад усе» фахівці Черкаського обласного ЦКПХ об’єднали свої зусилля з колегами Корсунь-Шевченківського відділення Центру та працівниками Корсунь-Шевченківського ЦПМСД.

Першим пунктом, куди прибув вакцинобус, стало село Заріччя. Місцеві жителі для отримання щеплень прийшли до медичного пункту тимчасового базування.

Детальніше...

ruh aktyvnist-ditej 

Багато людей веде малорухливий спосіб життя: офісна сидяча робота, дозвілля перед телевізором, з відеоіграми тощо. Все це негативно позначається на здоров'ї. Низька рухова активність провокує  виникнення захворювань, які підвищують ризик інсульту, а саме: ожиріння, артеріальна гіпертензія, високий рівень холестерину, цукровий діабет 2 типу. Запам'ятайте, що профілактувати інсульт набагато легше, ніж його лікувати, тож саме час додати більше руху до свого життя. Розповідаємо, як це зробити.

Детальніше...

410025695 887190676281762 6905747773837061464 n

Холодна пора року послаблює наш імунітет, а отже і стійкість організму до гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ)

Одне з таких — COVID-19, що може мати серйозні наслідки для здоров’я. Це гостре респіраторне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом від інфікованої людини.

Детальніше...

409683534 787971993357019 2862983197129499182 n

Прохолодна погода змушує нас діставати обігрівачі та різні гаджети, що допоможуть нам зберігати тепло. Разом із цим зростають ризики отруєння чадним газом.

Оксид вуглецю (CO) — це токсичний газ, який утворюється, якщо горіння відбувається в умовах браку кисню. Його називають чадним газом. Підступність чадного газу в тому, що він не має кольору, запаху чи смаку, але він може бути смертельним для людини.

Детальніше...

photo 2023-12-15 16-32-02

У межах загальнонаціональної інформаційної кампанії «Шануйся, піклуйся, вакцинуйся» 13 грудня відбувся профілактично-вакцинальний захід «Здоров’я понад усе», який організував Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Цього разу акцію проводили спільно з колегами Золотоніського районного відділу Центру, працівниками Золотоніського міського ЦПМСД на базі МПТБ у селі Вільхи Новодмитрівської територіальної громади.

Детальніше...

gol tr  gol 1 

У листопаді-грудні 2023 року завідувачкою відділу моніторингу та реагування на небезпеки Черкаського обласного ЦКПХ Аліною Голоюх і завідувачем лабораторії радіологічних досліджень та інших фізичних факторів відділу лабораторних досліджень Центру Леонідом Мукомелом були проведені навчання щодо практичного відпрацювання організації та здійснення індивідуального дозиметричного контролю.

Навчання проводилися для медичних працівників семи закладів охорони здоров’я області, які уклали з Національною службою здоров’я України договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій за пакетом «Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях». Загалом, у навчаннях взяли участь близько 300 медичних працівників.

Детальніше...