m Інформація для населення

Інформація для населення

Рекомендації «Як себе захистити від вірусних інфекцій»

Друк
PDF

Основні профілактичні індивідуальні заходи

До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:

- гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;

- гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;

Детальніше...

Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип

Друк
PDF

Відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за даними спільного бюлетеню Всесвітньої організації охорони здоров'я та Європейського Центру по контролю за хворобами за 7-й тиждень 2020 року в Білорусі, Словаччині та Угорщині інтенсивність грипу знаходилася на низькому рівні. Польща, Молдова та Росія повідомили про середній рівень інтенсивності, а Румунія - про високий.

Захворюваність на грип та ГРВІ перевищила епідемічний поріг на 19,34% та знаходиться на низькому рівні інтенсивності.

Детальніше...

Новий коронавірус із Китаю. Рекомендації Міністерства охорони здоров’я України.

Друк
PDF

_27022020.jpgЗа останню добу кількість хворих на хворобу, спричинену новим коронавірусом, збільшилась у Китаї на 388 осіб, в Південній Кореї ‑ на 284, Італії ‑ на 132 та Ірані ‑ на 44 особи. Станом на 27.02.2020 всього у світі зареєстровано 81164 хворих, з яких померло 2801 особа та виписано з лікарень 32872 особи.

Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» отримано від Міністерства охорони здоров’я України алгоритми дій лікарів закладів охорони здоров’я та лікарів-епідеміологів у разі звернення або виявлення особи, яка відповідає визначенню ймовірного, підозрілого або підтвердженого випадку захворювання на нову коронавірусну інфекцію.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я населенню за наявності симптомів гострого вірусного захворювання та перебування протягом останніх 14 днів у Китайській Народній Республіці, Південній Кореї, Італії, Ірані та інших країнах, де реєструються захворювання на нову коронавірусну інфекцію або мали контакт з хворими, рекомендується звернутися за медичною допомогою (тільки після консультації телефоном) якнайшвидше або викликати бригаду швидкої медичної допомоги, не займатися самолікуванням та повідомити медичним працівникам про поїздку до країн, де реєструвалися випадки захворювань на нову коронавірусну інфекцію.

Всесвітня організація охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України рекомендують дезінфікувати поверхні, з якими контактували люди, що мали ознаки захворювання за допомогою хлоровмісних або спиртовмісних засобів, уникати тісного контакту з людьми, прикривати рот і ніс під час кашлю та чиханню одноразовою серветкою та мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісним антисептиком.

Рекомендації для населення при наявності симптомів гострого вірусного захворювання

Друк
PDF

Рекомендації для населення при наявності гострого вірусного захворювання та перебування у Китайській Народній Республіці

Новий коронавірус із Китаю. Які симптоми, як вберегтися від можливого зараження.

Друк
PDF

.jpgУ грудні 2019 року в 12-мільйонному Ухані, одному із найбільш густонаселених міст центрального Китаю, зафіксували спалах пневмонії, яку викликав невідомий збудник. Тепер він потрапив до Таїланду, Японії, Південної Кореї та США. Вже на початку січня китайські дослідники виявилиновий коронавірус, який і спричинив незрозумілу хворобу. Станом на 22 січня зареєстровано 448 лабораторно підтверджених випадків захворювання, 17 померли. Виявилося, що випадки захворювання пов’язані з торговцями уханського ринку, які продавали живу рибу, тварин та птахів.

Коронавірус — це назва цілого «сімейства» вірусів, які отримали свою назву від специфічної форми. Раніше його асоціювали переважно із захворюваннями тварин. Та з’ясувалось, що коронавірус може вражати і людей. Здебільшого він викликає хвороби дихальних шляхів різної тяжкості. Переважно коронавірус передається від тварин до людей. Але китайські вчені кажуть, що новий вірус може передаватися і від людини до людини. Вірус підступний тим, що спершу коронавірус може мати кишкову форму, а потім перетворитися на респіраторну. Симптоми вірусу на перший погляд, подібні до застуди, грипу або — у більш важких випадках — запалення легень. Це висока температура, утруднення дихання, ураження дихальних шляхів та легень. Вважається, що інкубаційний період вірусу, тобто зараження до появи симптомів, становить близько двох тижнів. Однозначно, більше шансів захворіти має той, хто нещодавно був в Ухані або контактували з хворими. Аби заразитися, достатньо перебувати з хворим в одній кімнаті без належних засобів індивідуального захисту — рукавичок, респіратора.

На основі наявних доказів та інформації Всесвітня організація охорони здоров’ярозробила перелік рекомендацій для населення щодо профілактики зараження коронавірусом. У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:

- уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;

- мийте руки з милом після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження;

- уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що, можливо, проживають на території зооринку;

- не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;

- уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на ґрунті або частинами предметів магазину чи зооринку;

- уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м'ясо, м'ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.

Рекомендації для груп ризику.Група професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) повинні дотримуватися таких правил:

- дотримуйтеся особистої гігієни;

- використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;

- уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте засоби індивідуального захисту;

- мийте та дезінфікуйте засоби індивідуального захисту щоденно або використовуйте одноразові;

- мийте та дезінфікуйте спорядження щоденно;

- зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки на роботі у спеціально відведеному місці для попередження можливого інфікування через них інших осіб;

- дотримуйтеся правил безпечного поховання або знищення мертвих тварин;

- інформуйте відповідні інстанції про будь-які нетипові захворювання у тварин.

Збудник нового коронавірусу та механізм передачі недостатньо вивчені, тому доцільно нагадати населенню про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ:

- уникати тісного контакту з людьми, що страждають на гострі респіраторні інфекції;

- часто мийте руки, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;

- уникати тісного контакту з хворими тваринами на фермах або у дикій природі;

- люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

У разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендовано звернутися до лікаря та повідомити про подорож.

Отруєння опеньками в Умані

Друк
PDF

.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 21.12.2019 р. зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами мешканки м. Умань внаслідок вживання грибів опеньок, заморожених, смажених, зібраних восени у лісі в Уманському районі.

Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, багаторазова блювота) з’явились вже на ранок наступного дня. Постраждала самостійно звернулась до Уманської центральної районної лікарні та госпіталізована до реанімації у важкому стані. Після проведеної дезінтоксикаційної терапії 23.12.2019 року хвора переведена до терапевтичного відділення лікарні, де наразі перебуває на лікуванні.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

Що треба знати про ботулізм

Друк
PDF

В області щорічно ускладнюється ситуація із захворюваністю на ботулізм.

Усі випадки захворювань найчастіше пов’язані із вживанням в їжу в’яленої або копченої риби, м’ясних та рибних консервів, паштетів, виготовлених в домашніх умовах з порушенням технології.

Найбільшу кількість захворювань на ботулізм реєструють у травні-червні, дещо менший підйом спостерігають в осінньо-зимовий період року.

Ботулізм – це небезпечне харчове отруєння, викликане Clostridiumbotulinum, протікає з ураженням нервової системи. Збудник захворювання – бацила ботулізму у вигляді спор дуже поширений у зовнішньому середовищі .

Детальніше...

Про обласний семінар з епіднагляду за дифтерією

Друк
PDF

.jpgВ Державній установі «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» 12.12.2019 року відбувся обласний семінар за участю лікарів-епідеміологів, помічників лікаря-епідеміолога, лікарів-бактеріологів, лаборантів.

На семінарі обговорені питання пов’язані з епіднаглядом, бактеріологічною діагностикою дифтерії. Алгоритм дій при відстеженні контактних з хворим на дифтерію. Епідеміологічні аспекти захворювань, яких можна запобігти шляхом імунопрофілактики. Пост-контактна імунопрофілактика. Дії під час спалахів. Чутливість мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів, нагляд за антимікробною резистентністю.

Розглянуті актуальні питання моніторингу (спостереження) за особливо небезпечними інфекціями, паразитозами.

Приділена значна увага щодо підготовки річних звітів за 2019 рік.

На адресу відокремлених відділів, відділень обласного лабораторного центру надіслані презентації доповідей.

Про результати лабораторного моніторингу за впливом підприємств ПрАТ « Миронівський хлібопродукт» на

Друк
PDF

_птах.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень, затвердженого Черкаською обласною державною адміністрацією 10.01.2019. та на виконання протоколу від 26.09.2019 №1 засідання робочої групи Черкаської обласної державної адміністрації з питань екологічної діяльності приватного акціонерного товариства (далі - ПрАТ) «Миронівський хлібопродукт», ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та дочірнього підприємства (далі – ДП) «Перемога Нова», Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснюються лабораторні дослідження атмосферного повітря, питної води, води водойм та ґрунтів.

На ПрАТ «Миронівська птахофабрика» с. Степанці, Канівського району за період 2018-2019 років проведено 1998 лабораторних досліджень атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони виробничих об’єктів, послідосховища та станції біологічної очистки на вміст оксидів азоту, ангідриду сірчистого, пилу, аміаку, сірководню, формальдегіду, перевищень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин не виявлено.

Детальніше...

Епідситуація захворюваності на кір в області

Друк
PDF

За результатами щотижневого моніторингу захворюваності на кір в області з лабораторним супроводом, що здійснюється Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» з початку 2019 року станом на 05.12.19 зареєстровано 746 випадків кору, інтенсивний показник на 100 тис. населення – 61,3.

Захворювання реєструвались на 24 адміністративних територіях, зокрема: м.Черкаси – 187 випадків, у Канівському районі – 82, Чигиринському – 61, м.Умань – 53, К–Шевченківському районі – 49, Кам’янському– 42, Маньківському – 40,Золотоніському– 39, Черкаському – 34, м.Сміла–27, Смілянському районі – 21, Городищенському– 19, Монастирищенському – 16, Жашківському –15, Христинівському–13, Лисянському –11,Уманському – 10, Драбівському – 9, Чорнобаївському–6, Тальнівському-4 ,Звенигородському, Катеринопільському– по 3випадки, у Шполянському районі – 2 випадки, м. Ватутіне –1 випадок.

Детальніше...

Про відміну діагнозу «отруєння грибами» у Звенигородці

Друк
PDF

image001.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що фахівцями Звенигородської центральної районної лікарні раніше встановлене отруєння грибами двох мешканок м. Звенигородка відмінено, а діагноз змінено на «аліментарний гастрит».

Хворі після надання допомоги виписані з лікувального закладу 30.11.2019 року у задовільному стані.

Отруєння грибами у Звенигородці

Друк
PDF

_29112019.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

З початку року зареєстровано вже 10 випадків отруєнь грибами з 13 потерпілими, з них 4 дітей віком до 17 років.

Так, 27.11.2019 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами двох 16-річних студенток Державного навчального закладу «Звенигородський центр підготовки і перепідготовки робітників» внаслідок вживання консервованих лисичок домашнього приготування, зібраних восени в лісі біля с. Пединівка Звенигородського району.

Детальніше...

Обережно, ботулізм!

Друк
PDF

04112019.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує про випадок ботулізму в області.

В області зареєстровано вже сьомий з початку року випадок захворювання на ботулізм.

Мешканець с. Синиця Христинівського району вживав виготовлену власноруч домашню тушонку, залишки якої тривалий час зберігалися в холодильнику.

Через декілька днів після вживання з’явилися нудота, багаторазова блювота, запаморочення, біль у животі.

Хворий звернувся за медичною допомогою та 30.10.2019 року госпіталізований до інфекційного відділення Христинівської центральної районної лікарні у стані середньої важкості.

Бактеріологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводиться дослідження крові на ботулотоксин.        

Звертаємо увагу на необхідність дотримання головних вимог технології при приготуванні консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!

Обережно! Отруєння грибами

Друк
PDF

грибочки.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 31.10.2019 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами мешканки с. Гудзівка Звенигородського району внаслідок вживання грибів опеньок, відварених, смажених, зібраних у лісі біля села.

Перші симптоми отруєння (слабкість, запаморочення, шум у вухах) з’явились вже за годину після вживання грибів. Постраждала доставлена бригадою швидкої медичної допомоги до Звенигородської центральної районної лікарні та госпіталізована до терапевтичного відділення у стані середньої важкості.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

Застерігаємо, збирайте лише ті гриби, які знаєте. Гриби, навіть їстівні, несуть небезпеку, вони не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити!

Грибні страви досить важкі для травлення, викликають тяжкість у шлунку, панкреатит. Тому не рекомендуємо вживати смажені гриби дітям до 5-7 років, літнім людям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози.

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

шаблоны joomla 2.5 здесь
темы Wordpress
music-xpert.
Интересные мини игры.