Інформація для населення

cancer-screening

За даними КНП «Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради» у 2023 році взято на облік 4 323 хворих з вперше встановленим діагнозом на онкозахворювання, з них у 106 випадках хвороба виявлена при проведенні профоглядів, 1 054 випадки раку IV (останньої) стадії, 2 434 особи з летальними наслідками.

Враховуючи високі показники на онкологічні захворювання в області Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб пропонує жителям області проходити своєчасні профілактичні скринінгові обстеження.

Детальніше...

 teb

У зв’язку з ускладненням епідеміологічної ситуації з грипу та ГРВІ відбулося позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської обласної військової адміністрації.

У своєму виступі генеральний директор ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ», головний державний санітарний лікар області Володимир Папач поінформував членів комісії про стан захворюваності на грип та ГРВІ в області, розвиток епідситуації.

Детальніше...

 bryfing

Четвертого лютого відзначали Всесвітній день боротьби проти раку, а нині в Україні, на Черкащині зокрема, триває інформаційно-просвітницький тиждень з питань запобігання цієї недуги. За даними ВООЗ, у 2022 році було зареєстровано близько 20 млн. нових випадків захворювань на рак та 9,7 млн. – летальних. Рак займає друге місце після серцево-судинних захворювань серед основних причин смерті людей. Про це розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Детальніше...

 kalendar

Коли мова йде про онкозахворювання, кожен з нас може зробити дві речі:

  • приділяти увагу профілактиці;
  • прислухатись до змін в організмі та слідкувати за здоров’ям, щоб виявити хворобу на ранніх стадіях.

Детальніше...

 vakczyna

У Черкаську область надійшло 340 доз інактивованої вакцини вірусу грипу/Ваксігрип тетра спліт виробництва Санофі, Франція для профілактики грипу.

Вакцина призначена для щеплення вразливих груп населення, зокрема людей з онкологічними захворюваннями та медичних працівників.

Щепитися безоплатно людям з означених груп ризику можна в таких закладах:

Детальніше...

 chyh 01

У межах інформаційно-роз’яснювального тижня боротьби проти раку з 4 по 11 лютого та відповідно до регіонального Плану заходів до Всесвітнього дня боротьби проти раку фахівці Чигиринського відділення Черкаського міськрайонного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно з медиками КНП «Чигиринський ЦПМСД Чигиринської міської ради» провели зустріч з мешканцями села Тіньки Чигиринської територіальної громади в амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Детальніше...

 onko

Рак – одна з основних медичних проблем людства і науковці всього світу працюють над збільшенням ефективності лікування та пошуком нових підходів до нього. Операції, променева терапія та медикаментозне лікування – це не все, чого потребують люди з онкологічними хворобами. Важливий цілісний підхід у піклуванні про пацієнтів і пацієнток.

Детальніше...

 dop 07.02 - 1

Коли ви бачите на упаковці сигарет попередження «Куріння збільшує ризик безпліддя», знайте, що це не просто слова. Це реальність, яка чекає на тих, хто продовжує курити.

Детальніше...

 uman 5.02 -1

Вакцинальний автобус продовжує курсувати громадами Черкащини. 5 лютого спеціальний автобус вирушив до трьох населених пунктів Тальнівської ОТГ. Там фахівці Тальнівського відділення Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб за підтримки Уманського відділу організували профілактично-вакцинальну акцію.

Детальніше...

 ozhyrinnya

Науковці з’ясували, що подолання соціальної ізоляції та самотності у людей з ожирінням може знизити ризик смертності. Результати відповідного дослідження були опубліковані у журналі JAMA Network.

У ВООЗ зазначають, що всупереч думці, що склалася, що ізоляція і самотність – це доля передусім літніх людей у країнах з високим рівнем доходу, з ними та їхніми негативними наслідками для здоров'я та благополуччя стикаються представники всіх вікових груп у всьому світі. Так, із соціальною ізоляцією стикається кожна четверта людина похилого віку у світі, і цей показник загалом однаковий у всіх регіонах. За даними досліджень, самотність відчувають 5-15% підлітків. При цьому реальні цифри, найімовірніше, набагато вищі.

Детальніше...

dut harch  sait 

Ріст і розвиток організму дитини неможливий без забезпечення повноцінного харчування. Харчування дитини істотно впливає не лише на стан органів та систем, характер перебігу метаболічних реакцій організму, а й на стан психічних процесів – пам’ять, увагу, визначає рівень працездатності та показники успішності.

Неповноцінне харчування призводить до багатьох хвороб. Зростає ризик ендокринних захворювань, розладів травної системи, порушення обміну речовин, спостерігається виразна тенденція до виникнення ожиріння, патології системи кровообігу, онкологічних захворювань.

Для того, щоб харчування було «правильним», а дитина росла здоровою, фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб радять дотримуватись трьох принципів здорового харчування:

Детальніше...

 sport-rak

Рак – це не вирок! Його можна лікувати або запобігти, володіючи інформацією про хворобу.

У межах інформаційно-роз’яснювального тижня профілактики раку фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб звертають увагу населення на рекомендації для уникнення хвороби, умови раннього виявлення та лікування цього захворювання.

Детальніше...

 20240130 122231

У Черкаській області внаслідок захворювання на лептоспіроз помер чоловік. За результатами епідрозслідування виявлено сліди життєдіяльності мишей у підсобних приміщеннях домоволодіння, де він подрібнював зерно млином. Хворого госпіталізували в інфекційне відділення Уманської лікарні. Діагноз медики підтвердили лабораторно. Врятувати чоловіка не вдалося.

Як проявляється лептоспіроз та які протиепідемічні заходи проводять в області, щоб уберегтися від цієї хвороби, – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Лідія Грищенко, лікарка-епідеміологиня санітарно-карантинного відділення Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Детальніше...

 kashel dutuna

Якщо кашель не є симптомом серйозного захворювання і не супроводжується гарячкою, то відкладати вакцинацію не потрібно – щеплення можна зробити дитині з ознаками легкого ГРВІ, це безпечно і не вплине на формування захисту. Однак рішення про щеплення в разі ознак ГРВІ приймають не батьки, а саме лікар.

Детальніше...