Інформація для населення

Обережно, трихінельоз!

Друк
PDF

14052018.jpgВ Україні з 1985 року реєструються випадки захворювання серед людей на трихінельоз. За останні 5 років зареєстровано 25 випадків захворювання, в тому числі спалах у 2016 році з 14 ураженими у Дніпропетровській області.

У всіх випадках захворюваність пов’язана з вживанням свинини. Ветеринарно-санітарнаекспертиза м’яса не проводилася.

Що ж цеза хвороба - трихінельоз?

Трихінельоз – це гостре або хронічне захворювання тварин і людей, яке характеризується значними функціональними змінами в органах і системах організму.

Трихінельоз розповсюджений у всіх географічних регіонах, в тому числі в багатьох областях України. Резервуаром збудника інвазії - свійські та дикі тварини (свині, кабани, ведмеді, коні, собаки, щури,миші та інші м’ясоїдні тварини).

Трихінели дрібні круглі гельмінти, не більші від 2 до 5 мм. Живуть дорослі гельмінти в стінці кишечника людини до 2- х місяців, народжують личинок, які проникають у кров’яне русло і розносяться по всьому організму, осідаючи в м'язах. Кожна личинка згортається спіралькою, покривається оболонкою з вапна і може залишатися живою роками.

Людина заражається трихінельозом від хворих домашніх свиней через м'ясо та сало з прорістю, а також вживаючи м'ясо диких кабанів, борсуків, принесених з полювання мисливцями.

Перші ознаки захворювання з’являються після вживання зараженого м’яса через 5 - 45 днів.

Детальніше...

Щодо випадків захворювання на ботулізм

Друк
PDF

рибка2018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України інформує, що з початку 2018 року в області зареєстровано 5 випадків захворювання на ботулізм.

Мешканці м.Сміла, м.Шпола та с.Моринці Звенигородського району захворіли після вживання домашньої тушонки та м’ясного домашнього паштету без термічної обробки. Консерви вочевидь були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

На початку травня поточного року захворіли 2 мешканці мм.Черкаси та  Золотоноша, які вживали в’ялену річкову рибу власного виготовлення, виловлену весною поточного року, що й призвело до тяжкого захворювання.

В 3-х випадках діагноз «ботулізм» підтверджено лабораторно: в крові потерпілих виявлено ботулотоксини типу В та Е.

Ще раз звертаємо увагу, що для попередження захворювання слід дотримуватись технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та овочевих консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням.

Також радимо втриматись від уживання в’яленої та копченої риби, виловленої навесні, яка пережила зимову задуху та скоріше за все заражена збудником ботулізму, не купувати її на стихійних ринках та у випадкових осіб.

При перших ознаках захворювання негайно звертайтесь за медичною допомогою до лікувального закладу!

Як вберегтися від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у весняно-літній період

Друк
PDF

сайт_гкі.jpgНаступила тепла пора року, мешканці області в очікуванні вихідних та відпусток, більшість з яких планується провести, відпочиваючи на природі, біля водойм тощо. В цю пору року особливо зростає кількість кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань.

Причиною зараження кишковими інфекціями найчастіше стає наша неуважність до власного здоров’я: не миються руки, особливо під час відпочинку на природі чи після роботи на городі, п’ється сира вода з колодязів, купуються у невстановлених місцях молоко і молочні вироби, м'ясо,  пиріжки,  торти, тістечка, не дотримується технологічний процес приготування та зберігання їжі ,особливо в домашніх умовах.

Для того, щоб відпочинок не призвів до будь яких розладів травлення, харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись основних простих правил:

Детальніше...

Всесвітній день боротьби з малярією - 25 квітня!

Друк
PDF

242420181.jpg«Готовність перемогти малярію» - тема цього року визначена ВООЗ до Всесвітнього дня боротьби з малярією. Обрана тема не тільки ставить мету - звільнення світу від цієї хвороби та нагадує про успіхи досягнуті в ліквідації одного ізнайстаріших недуг людства, а також попереджує про тривожні тенденції, що після періоду безпрецедентних успіхів у приборканні хвороби прогрес зупинився. Нинішніх заходів недостатньо для досягнення етапів, передбачених Глобальною технічною стратегією ВООЗ по боротьбі з малярією на 2016-2030 рр. У країнах, де триває передача інфекції, все частіше реєструють значне зростання числа хворих на малярію. Якщо не вжити невідкладних заходів, то завоювання в боротьбі з малярією опиняться під загрозою. У цей Всесвітній день боротьби з малярією ВООЗ продовжує закликати застосувати дієвіші методи, що дозволяють попереджати, розпізнавати і лікувати малярію.

Малярія завжди була і є однією з найнебезпечніших інфекційних хвороб людини. Вона приводила до занепаду великі країни, знищувала народи, вирішувала результати війн. До відомих жертв, що найбільш ймовірно померли від малярії, належать: Олександр Македонський, Чингісхан, принаймні 5 римських пап, імператор Священної Римської імперії Карл V, Христофор Колумб, лорд Байронта багато інших.

Детальніше...

Про результати селекторної наради МОЗ України з проблем захворюваності на кір

Друк
PDF

кір20042018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, що 20 квітня 2018 року Міністерством охорони здоров’я України з метою оперативного узгодження заходів реагування на спалах кору, що триває в Україні та підготовки до проведення Всесвітнього тижня імунізації проведено селекторну нараду з регіонами під головуванням заступника міністра.

У нараді прийняли участь провідні спеціалісти Управління охорони здоров’я Черкаської обласної держадміністрації та Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Під час наради була розглянута епідемічна ситуація щодо кору в Україні, забезпечення вакцинами, зміни до Календаря щеплень.

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 15-й тиждень 2018 року на кір захворіли 843 людини: 473 дорослих і 370 дітей.Всього впродовж 15-ти тижнів 2018 року на кір захворіли 10682 людей – 4076 дорослих і 6606 дітей.

З початку року від ускладнень кору померло восьмеро людей: шестеро дітей і двоє дорослих.

Детальніше...

Чорнобильська катастрофа, ліквідація її наслідків, реальність сьогодення

Друк
PDF

20042018.jpgМайже 32 роки минуло від того часу коли трапилася радіаційна аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС і стала однією з найбільших катастроф в історії людства.

До ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС було залучено велику кількість людей різного фаху, і в тім числі медичних працівників. Від санепідслужби області були направлені фахівці в смт. Поліське Київської області (районний центр), що розташований на півночі Київщини над річкою Уж (притока Прип”яті), яке через високе радіоактивне забруднення опинилося у зоні відчуження.

Працівники санепідслужби: Нікітюк М.О, Зінченко А.К. (Черкаська облСЕС), Скуцький В.І. (Катеринопільська райСЕС),Нестерко В.О., Пархоменко М.У., Біда А.І.( Придніпровська райСЕС), Панченко Т.В., Аракелян Ж.П.(Соснівська райСЕС), Сергеєва Г.В., Турченко С.М., Лесняк Н.І., Коняєва Л.П., Жарськая Є.Н. (Черкаська міськСЕС), Змієв В.О. (Камянська райСЕС), Неймет А.А. (Чорнобаївська райСЕС) працювали там з 18.05 до 18.06.1987 року.

Безпосередню участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, як військові, брали : Бондаренко Ю.Г.- завідувач токсикологічною лабораторією облСЕС, Узлій М.Г. (дезінфектор Черкаської райСЕС), Лисенко В.І. (дезінфектор Христинівської райСЕС), Кузьменко В.С.(водій Смілянської райСЕС).

Детальніше...

НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ЧАТУЮТЬ В ПРИРОДІ

Друк
PDF

042018оні.jpgУ І кварталі поточного року групою спостереження за природно вогнищевими та трансмісивними інфекціями 19.042018оні.jpgДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» на території області проведений моніторинг щодо циркуляції збудників природно-вогнищевих інфекцій в об’єктах довкілля. З цією метою проведено відбір проб води відкритих водойм, облік чисельності та відлов дрібних ссавців та збір пелеток хижих птахів.

За результатами досліджень доставлених проб збудник туляремії у воді відкритих водойм не виділений. Близько 4% пелеток хижих птахів мали антиген туляремії у високих титрах, що свідчить про нещодавній перебіг епізоотії туляремії серед мишоподібних гризунів, зокрема з територій міст Сміла, Золотоноша, Кам’янка, Чигирин.

При дослідженні крові дрібних ссавців виявлені антитіла до збудників ієрсиніозу, псевдотуберкульозу у 8,2% тварин (Черкаський, Чигиринський райони). При бактеріологічному дослідженні матеріалу від гризунів виділено 3 культури ієрсиній у Черкаському районі.

У весняну пору, після настання теплих і погожих днів, активізуються іксодові кліщі. Багаторічні дослідження, що проводились фахівцями лабораторії особливо небезпечних інфекцій Центру, свідчать, що від 10 до 25% кліщів є носіями збудника такої небезпечної інфекції як хвороба Лайма.

Враховуючи отримані результати, епідпрогноз на весну-літо є несприятливим, не виключені випадки інфікування людей збудниками туляремії, ієрсиніозу, псевдотуберкульозу та хвороби Лайма На особливу небезпеку наражаються мисливці, рибалки, а також працівники сільського господарства та лісництва. Не виключено і зараження людей під час відпочинку на природі та роботі на присадибних ділянках.

Детальніше...

ОБЕРЕЖНО – ЛЕПТОСПІРОЗ!

Друк
PDF

080218оні.pngВ теплу пору року кожен прагне до якнайтіснішого спілкування з природою. Благотворний вплив такого спілкування на організм людини – незаперечний. Проте, необачне поводження в природі може призвести до зворотних наслідків. Тут нас підстерігають небезпечні інфекції, про які хотілося б нагадати з метою застереження.

Лептоспіроз – тяжке інфекційне захворювання, віднесене до особливо небезпечних. Наша область з 1989 по 1998 рік була однією з неблагополучних по Україні щодо цієї інфекції (зареєстровано 870 випадків захворювання).

З 2000 року в області спостерігається зниження захворюваності. За останні 10 років (з 2007 по 2016 роки) в області зареєстровано 140 випадків захворювання, з них 26 з летальним наслідком. У 2017 році вперше захворювання на лептоспіроз не реєструвалися,що пояснюється засухою в регіоні.

Більшість випадків лептоспірозу пов’язані з купанням та ловлею риби в непроточних водоймах, ставках. Практично у всіх таких біотопах мешкають водяні щурі, ондатри, а в прибережній зоні - сірі щури, полівки, хатні та польові миші.

Детальніше...

Яку небезпеку несуть квіти та вінки, виготовлені з полімерних матеріалів

Друк
PDF

штучні_квіти.jpgВ  поминальні дні популярним товаром на ринках є квіти та вінки з полімерних матеріалів. Штучні квіти універсальні, як в плані виготовлення, так і в плані застосування.

Штучні квіти виготовляються – із паперу і тканини, з пластику та полімерної глини, ниток і мотузки, тисьми і мережива,  газет, осіннього листя – матеріали для штучних квітів можна перераховувати дуже довго.

Щорічно в області проходить понад 20 тис. поховань. В середньому на одне поховання використовують 5 – 10 штучних вінків та квітів, а на цвинтар надходить близько 200 тис. виробів з полімерів, без врахування поминальних днів. З  поминальними днями можливо припустити, що на цвинтарі надходить більше двох  мільйонів виробів з пластику, зокрема одноразовий посуд, пакувальні матеріали тощо.

Пластикові квіти та інші прикраси на кладовищах поступово псуються від погодних умов та викидаються. Немає жодної гарантії, що вони потраплять на сміттєпереробні  заводи, яких практично немає, та не завдадуть шкоди природі   і здоров’ю людини. Жодної гарантії, що їх випадково не спалять разом зі сміттям на кладовищі, тоді з димом у повітря потраплять шкідливі речовини горіння пластику, які можуть негативно впливати на стан здоров'я людей.

Детальніше...

Як запобігти шкідливому впливу ранніх овочів

Друк
PDF

нітрати13042018.jpgПісля зими хочеться свіжих овочів та зелені: томатів, огірків, цибулі – перо, кропу, петрушки, капусти та інших ранніх овочів, що є зараз в торговій мережі та на базарах.

Ранні овочі не тільки відрізняються за смаковими якостями, а і за хімічним складом. У битві за високий урожай ранніх овочів господарники та приватні особи для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують доступні азотміські добрива та стимулюючі речовини. Чим більше застосовують таких речовин, тим більш небезпечним стає продукт для здоров’я людини.

Основним шкідливим чинником в ранніх овочах є нітрати.

Нітрати - неорганічні водорозчинні солі азотної кислоти. Вони характеризуються досить широким спектром токсичної дії, яка полягає в тому, що частково відновлюються до нітритів (більш токсичних) і при надходженні в кров викликають метгемоглобінемію, за рахунок пригнічення активності ферментних систем, які беруть участь у процесах тканинного дихання. Крім того встановлено, що з нітратів в присутності амінів можуть утворюватись N-нітрозаміни, які проявляють канцерогенну активність. При вживанні високих доз нітратів з харчовими продуктами, а також питною водою, через 4 – 6 годин проявляються характерні симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкіряних покровів та слизових оболонок, діарея. Це часто супроводжується загальною слабкістю, головокружінням, запамороченням, болями у потиличній частині, тахікардією. Перша допомога при отруєнні нітратами – ретельне промивання шлунку, вживання активованого вугілля, сольових проносних речовин, свіже повітря, у складних випадках негайна госпіталізація.

Детальніше...

шаблоны joomla 2.5 здесь
темы Wordpress
music-xpert.
Интересные мини игры.