Інформація для населення

ruba sush 

В області зареєстровано перший цього року випадок захворювання на ботулізм у жительки села Бубнівська Слобідка Золотоніського району. Жінка, у якої виявили ботулізм, вживала рибу – сушену тарань з ікрою, виготовлену в домашніх умовах. Про це інформує Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Детальніше...

434864731 472894568395710 1982731228242954709 n

Чи вживаєте алкоголь для заспокоєння нервів або зняття стресу? Чи виникають думки про алкоголь, коли маєте певні неприємності або ж погано почуваєтеся? Якщо ствердно відповіли бодай на одне із запитань, цей текст буде корисним для вас.

Насправді алкоголь не «знімає стрес» і не заспокоює — він може тільки зняти гальмівний контроль і зменшити відчуття небезпеки. Та коли людина тверезішає, настає ще більша тривожність. Запам’ятайте: алкоголь погіршує вашу здатність долати стресові ситуації і створює нові проблеми.

Детальніше...

434503590 857576943063190 5271061512290725255 n

Поява дитини в родині є, беззаперечно, надзвичайною подією для кожної сімʼї. І часом так лячно зробити щось не так або не врахувати те, що може нести загрозу здоров’ю малюка.

Як мінімізувати ризики й захистити немовля з перших днів життя розповідає команда платформи доказової інформації про здоров’я Бережи себе спільно з сімейною лікаркою та педіатринею Мариною Красніковою.

Детальніше...

img 20240409 112431 696 

У межах Плану заходів Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб щодо підвищення обізнаності населення з питань профілактики, запобігання порушенням та збереження психічного здоров’я в Черкаській області на 2024 рік 9 квітня відбулася робоча зустріч керівництва та колективу Центру із Вікторією Шепіль, регіональною координаторкою Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Під час воркшопу з фахівцями Центру говорили про психологічну підтримку та профілактику професійного вигорання:

Детальніше...

 alkoser

  • Шкідливе вживання алкоголю є причиною більш ніж 200 захворювань і травматичних станів.
  • Смертність, причиною якої є вживання алкоголю, за різними оцінками сягає понад 5% від загальної смертності.
  • Останніми роками спостерігається ріст кількості смертей від алкогольної кардіоміопатії серед молодого населення 20-30 років. Від серцевої недостатності помирає 15% хворих на алкоголізм. Раптова коронарна смерть від алкоголю є причиною 10% смертей серед залежних.

Детальніше...

alerhiya

Весна — час активізації алергічних процесів

Нежить, чхання, сльозотеча — все це типові прояви весняної алергії.

З приходом весни починають «оживати» зелені насадження. У повітря піднімається пилок – головний весняний алерген. І у людей, схильних до алергії, починаються важкі часи.

Детальніше...

img 20240405 115025 597

5 квітня до Всесвітнього дня здоров’я відбулася акція «Потурбуйся про власне здоров’я» біля установи Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.Фахівці Центру говорили з черкащанами про основні фактори, які впливають на стан нашого здоров’я та провели анкетування.

Під час опитування лікарі-профілактики звертали увагу на важливість збереження рухливого способу життя, відмови від шкідливих звичок, здорового харчування та важливості проходження регулярних медичних оглядів. Гостям заходу, які мали низький рівень обізнаності про стан свого здоров'я – рівня холестерину, глюкози, тиску, фахівці Центру рекомендували відвідати сімейного лікаря.

Детальніше...

shcheplennya

Щеплення – складова частина здорового способу життя. За показниками охоплення щепленнями від вакцинокерованих інфекцій можна спрогнозувати появу інфекційних хвороб. Це стосується як поодиноких захворювань, так і спалахів та епідемій.

Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекції або хвороби. До Національного календаря профілактичних щеплень України включена вакцинація від таких інфекцій: туберкульоз, поліомієліт, дифтерія, кашлюк, правець, кір, паротит, краснуха, вірусний гепатит В, гемофільна інфекція типу В.

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб повідомляють, що у Черкаській області охоплення щепленнями за січень-лютий 2024 року складає:

Детальніше...

 kir

Спалахи кору виникають періодично – раз на 5-6 років через низку причин. Значна кількість невакцинованих людей сприяє тому, що ці періодичні спалахи стають великими хвилями. Так, у 2017–2019 роках в Україні на кір захворіло понад 115 тис. осіб.

Детальніше...

photo 2024-04-05 16-04-45 

5 квітня на базі Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб відбулася акція до Всесвітнього дня здоров’я. Під гаслом «Потурбуйся про власне здоров’я» лікарі Центру розгорнули намет, де черкащанам вимірювали артеріальний тиск та визначали індекс маси тіла.

З містянами проводили бесіди про інфекційні та неінфекційні хвороби, про важливість проходження регулярних медоглядів. Також організували скринінгове анкетування стосовно чинників ризику та симптомів, що можуть свідчити про наявність найпоширеніших хвороб.

Детальніше...

serce

У переддень Всесвітнього дня здоров'я фахівці Черкаського обласного центру контролбю та профілактики хвороб інформують, що в Черкаській області має місце від’ємний рівень природного приросту населення, зумовлений низькою народжуваністю та високою загальною смертністю.

Смертність та від’ємний приріст населення пояснюються віковою структурою населення області (значна кількість людей старшого віку, особливо в селах), незадовільною економічною ситуацією та процесами міграції за кордон із початку повномасштабного вторгнення. А також тим, що частина населення області проживає в зоні посиленого радіологічного контролю та негативного впливу факторів навколишнього середовища.

У 2023 році зросла загальна неінфекційна захворюваність населення області на 6,4% проти 2022 року, зокрема зросла первинна захворюваність населення на 11,2%.

Детальніше...

 434415020 901527098681751 3971832048709259263 n

Сила слова допомагає подолати стрес, почуватися краще і вчитися мислити позитивно. Спробуєте?

Навіть якщо наразі не знаєте, що собі сказати, ми зібрали фрази-мотиватори, які стануть в нагоді. Їх можна говорити собі біля дзеркала зранку, шепотіти у складний момент, подумки повторювати під час прогулянки та періодично нагадувати дітям.

Детальніше...

 zdorovya

Щороку, починаючи з 1950 року, 7 квітня люди в усьому світі відзначають Всесвітній день здоров'я, метою якого є підкреслити важливість здоров’я кожної людини і людства в цілому. Саме тоді було засновано Всесвітню організацію охорони здоров'я в межах ООН (ВООЗ). У наш час здоров’я – це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища. Згідно з даними вчених, здоров’я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлене способом життя людини, близько 40% – соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість.

Детальніше...

 skarlatyna

У Черкаській області нестійка епідемічна ситуація із захворюваністю на скарлатину.

Загалом із початку 2024 року на Черкащині було зареєстровано 363 випадки скарлатини (31,4 на 100 тисяч населення). А це на 5,3% перевищує минулорічний показник. Переважна більшість захворілих – це діти до 17 років (98,8%). А найбільш вразливою категорією, як і в минулі роки, є вікова група 5-9 років (60%), зокрема діти, які відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. Поодинокі випадки скарлатини реєструвались майже на всіх адміністративних територіях, у різних групах та класах, що є характерним серед захворювань, які щороку фіксуються на території області. Фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» координують та безпосередньо беруть участь у проведенні епідеміологічного обстеження кластерів скарлатини. В закладах освіти, де є випадки цієї недуги, проводяться посилені протиепідемічні заходи.

Детальніше...