sluh zberegtu 

31 травня у світі відзначається День «Збережи свій слух». Наш слух є життєво важливим, тому його потрібно берегти.

Втрата слуху може бути викликана безліччю причин, як внутрішніх, так і зовнішніх. Деяких із них цілком можна уникнути. День «Збережи свій слух» – це можливість дізнатися, що ви можете зробити, щоб уникнути втрати слуху, і попрактикуватися в цьому.

Чому слухати музику в навушниках – це небезпечно

Шум – один із найбільш поширених несприятливих фізичних факторів навколишнього середовища.

Рівень шуму вимірюється в децибелах (дБ): чим більша цифра, тим сильніший шум. Будь-який звук понад 80 дБ може бути шкідливим, особливо якщо ви стикаєтесь із ним протягом тривалого часу.

Щоб зрозуміти, наскільки це голосно:

– шепіт – 30 дБ,

– розмова – 60 дБ,

– мотоцикл – 90 дБ,

– прослуховування музики на повну гучність через навушники – від 100 до 110 дБ (це одна з найбільших небезпек для вашого слуху).

Рекомендації для збереження слуху

Є кілька простих речей, які ви можете зробити, щоб гучні звуки не пошкодили ваш слух незалежно від того, скільки вам років:

- слухайте музику на рівні не більше як 60% від максимальної гучності – деякі пристрої мають налаштування, за допомогою яких можна автоматично обмежити гучність, збільшуйте гучність настільки, щоб ви могли комфортно чути свою музику;

- не користуйтеся навушниками понад одну годину за раз – робіть перерву щонайменше 5 хвилин щогодини;

- під час гучних занять на концертах чи спортивних заходах відійдіть від джерел гучних звуків (наприклад, колонок);

- дайте слуху близько 18 годин, щоб відновитись після впливу сильного шуму;

- не використовуйте ватні палички для чищення вух (чистити вуха потрібно м’яким рушником чи ватним диском, найкраще це робити після купання, можна також скористатися спеціальними краплями для розм’якшення вушної сірки).

Якщо вид вашої діяльності пов’язаний із постійним шумом, використовуйте індивідуальні засоби захисту органів слуху з відповідним рівнем захисту.

Уникайте негативного впливу гучних звуків і шуму від обладнання на робочих місцях.

Щоб зберегти слух здоровим та радість від звуків, необхідно регулярно перевіряти слух у спеціаліста, лікаря-сурдолога.

Не чекайте, поки буде надто пізно. Почніть захищати свій слух зараз!

Довідково

Приводом до відзначення Дня «Збережи свій слух» стала подія, що відбулася 31 травня 1976 року. Цього дня музична група «The Who» грала на спортивній арені Charlton Athletic Grounds в Англії і потрапила до Книги рекордів Гіннеса як найгучніша рок-група з тих, що до того коли-небудь існували. Їх музичне виконання тоді затягнуло на 76 000 ват і 120 децибел!