son

Сон нам життєво необхідний. Під час нормального і здорового сну в нашому організмі відбуваються унікальні відновні процеси, без яких нам ніяк не можна відчути бадьорість і компенсувати повноту наших сил.

Ідея відзначати День сну не нова. Європейські країни давно оцінили важливість і користь заходів, присвячених Міжнародному дню сну, який щороку відзначається у ту п’ятницю березня, що передує весняному рівноденню.

За даними медичної статистики, у світі від тих чи інших порушень сну страждає вже понад 50% всього населення, за останні 100 років загальний час нічного сну зменшився на 20%.

Найбільш поширений розлад сну – безсоння, більш коректна і наукова назва інсомнія. Від цієї хвороби страждає 11-35% дорослого населення різних країн світу. Серед основних причин безсоння відзначаються миттєвий або перманентний стрес та неврози, якими наповнені наші будні.

Частіше від безсоння страждають люди після 50 років і жінки. Юристи та працівники сфери освіти, культури і мистецтва потенційно перебувають у групі ризику до прояву цього захворювання.

Найчастіше безсоння підстерігає своїх жертв восени, це пов’язано зі зменшенням світлового дня, і навесні, коли загострюються різні розлади нервової системи і настрою. За статистикою від безсоння частіше страждають люди з низькими споживчими можливостями.

Інсомнія спричинює зниження концентрації уваги, дратівливість і погіршення настрою, впливає на зниження імунітету в цілому.

Стара істина говорить: сон – це найкращі ліки. І результати дослідження, проведеного групою американських вчених зі Стенфордського Університету, ще раз підтвердили справедливість цієї народної істини. Спокійний нічний сон є необхідною умовою для того, щоб імунний захист організму проявляв свої здібності найкращим чином.

Рекомендації для покращення сну:

- дотримуйтеся режиму дня, лягайте спати в один час, навіть у вихідні;

- додайте у свій раціон більше овочів і риби, а також зменшіть споживання цукру;

- практикуйте вправи для розслаблення, помірні фізичні навантаження, вправи на розтягнення;

- не пийте надто багато рідини перед сном;

- не пийте каву чи кофеїновмісні напої щонайменше за 6 годин до сну;

- відмовтеся від куріння та вживання алкоголю, особливо перед сном;

- на вечерю вибирайте легку їжу з невеликим вмістом вуглеводів;

- не вживайте гостру чи важку їжу щонайменше за 4 години перед сном;

- підтримуйте вагу в нормі;

- прогуляйтеся на свіжому повітрі перед сном;

- за годину до сну: вимкніть телевізор, комп’ютер чи інші ґаджети; прийміть ванну з ароматичними оліями, прочитайте книжку;

- провітріть спальну кімнату, підтримуйте комфортну температуру;

- виберіть ліжко зі зручним матрацом та подушками;

- зменшіть освітлення, закрийте штори;

- забезпечте тишу і спокій;

- намагайтеся не спати вдень, якщо вам важко спати вночі. Якщо без денного сну ніяк, його тривалість не має перевищувати 45 хвилин.

son inform

Зверніть увагу!

 Якщо розлади сну тривають понад 3 тижні, то варто звернутися за консультацією до лікаря.