Резистентність до антибіотиків

Друк
PDF

 post 3 800

Адаптація організмів — це еволюція, а мікроби адаптуються й еволюціонують швидко. Тож антибіотики стають усе менш ефективними, а мікроби — більш стійкими. Це і є антибіотикорезистентність. А нових антибіотиків вчені винаходять з кожним десятиліттям все менше.

Бактерії навчаються самі та навчають інших бактерій, навіть інших видів — ось у кого б людству повчитися взаємовиручці! Безвідповідальне використання людьми антимікробних препаратів прискорює ріст резистентності. Тут людство програло велику битву — антибіотики незабаром можуть зовсім припинити працювати.

ВООЗ називає стійкість до антибіотиків однією з головних проблем для глобальної охорони здоров’я. Від захворювань, що спричинені стійкими до антибіотиків бактеріями, щороку помирає 700 тисяч людей. Якщо продовжити безвідповідально поводитися з цими препаратами, незабаром ми залишимося з бактеріями сам на сам.

Зупинити резистентність ми вже не можемо — тут без варіантів. Єдине, що в наших силах — уповільнити її розвиток і дати вченим час розробити нові препарати для боротьби з бактеріями.

Для цього потрібно пам’ятати одну просту річ: призначати антибіотики — це справа лікаря!

Більше про це на сайті #ЦГЗ:  https://antibiotics.expert.phc.org.ua/