grib08 

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

З початку року в області зареєстровано 9 випадків отруєнь дикорослими грибами з 14 потерпілими, з них 9 дітей.

Так, 21.10.2022 р. зареєстровано нові випадки отруєння дикорослими грибами у м.Черкаси та в смт.Маньківка Черкаської області.

У м.Черкаси потрапила до лікувального стаціонару 16-річна дівчинка, що 20.10.2022 року поласувала грибними котлетами з грибів їжовиків, що їх разом з мамою назбирала у лісі у Чигиринському районі.

Перші симптоми отруєння (діарея, біль у животі, підвищення температури) з’явились вже ввечері того ж дня.

Швидкою медичною допомогою госпіталізована до комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради» у стані середньої важкості до приймально-діагностичного відділення лікарні, де наразі перебуває на лікуванні.

Також отруївся грибами 81-річний пенсіонер з смт.Маньківка, який ввечері 19.10.2022 року вживав гриби опеньки, відварені, смажені, серед яких, вірогідно, була бліда поганка. Наступного дня з симптомами отруєння (запаморочення, діарея, слабкість) госпіталізований до комунального некомерційного підприємства «Маньківська багатопрофільна лікарня» до відділення реанімації.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» застерігає:

  • вживання дикорослих грибів чи страв з них може бути небезпечним для здоров’я та навіть життя!
  • ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів .

За наявності симптомів отруєння: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), судоми, марення, поява галюцинацій, негайно звертайтесь до свого сімейного лікаря або до служб екстреної медичної допомоги.

Не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для життя, адже за згаяний час ви можете заплатити власним життям!