grib07

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

18.10.2022 р. зареєстровано новий випадок отруєння дітей дикорослими грибами в Уманському районі Черкаської області.

Двоє братів (8 та 12 років) 17.10.2022 року вживали відварені і замариновані гриби рядовки сірі, що їх консервувала мати. Вірогідно, серед грибів була бліда поганка, яка спричинила отруєння.

Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, багаторазова блювота, біль у животі, запаморочення, підвищення температури) з’явились вже за півгодини після вживання грибів.

Батьки постраждалих хлопчиків 17.10.2022 року о 18.00 год. звернулись до швидкої медичної допомоги, яка доставила дітей до комунального некомерційного підприємства «Маньківська багатопрофільна лікарня» Маньківської селищної ради, госпіталізовані у стані середньої важкості до дитячого відділення, потім 12-річний хлопчик переведений до реанімації у зв’язку з погіршенням стану.

19.10.2022 року діти направлені для подальшого лікування до комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради»

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» настійно радить:

  • не давайте гриби дітям до 5-7 років, адже дитячий організм не в змозі переробляти хітин, що міститься в грибах;
  • не збирайте та не вживайте в їжу незнайомі або сумнівні гриби;
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • вдома ще раз перевірте зібрані гриби, всі сумнівні викиньте.

Гриби не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити!!!