Візит фахівців офісу ВООЗ

Друк
PDF

alt

З 03 по 06 жовтня з метою посилення епіднагляду за поліомієлітом та ентеровірусними інфекціями на Черкащині перебували фахівці офісу ВООЗ та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Під час візиту консультанти ВООЗ ознайомились з роботою ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ України» та Уманським районним відділом Уманського відділення щодо організації та здійснення епідеміологічного нагляду за гострими в’ялими паралічами, лабораторно-інструментального моніторингу об’єктів навколишнього середовища для визначення інтенсивності циркуляції ентеровірусів проведення вірусологічних обстежень.

alt

Фахівці ВООЗ та ЦГЗ МОЗ України відвідали лікувально - профілактичні заклади міст Черкаси та Умані, що здійснюють нагляд за ГВП, кабінети щеплень.

В рамках візиту 05.10 у м. Черкаси консультанти ВООЗ, спільно з фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ України» проведено тренінг з підвищення кваліфікації Ініціативи з викоринення поліомієліту та епідеміологічного нагляду за гострими в’ялими паралічами для сімейних лікарів, педіатрів, неврологів і епідеміологів.

alt

Довідково!

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке спричинює поліовірус. Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС, з виникненням парезів і в’ялих паралічів, іноді може закінчуватися смертю хворого.

Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років

Протікати захворювання може як в дуже легкій формі, так і у вкрай важкій. Відновлення функцій м’язів може тривати кілька місяців або років. Але в багатьох випадках повністю одужати від поліомієліту неможливо. Близько 5% хворих помирають, в основному, від порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є вакцинація.

Якщо 90—95% людей у країні має імунітет проти інфекційної хвороби, вона не поширюється, навіть якщо збудник завозиться з-за кордону.

В Україні вакцинація проти поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у державних поліклініках безкоштовно відповідно до календаря щеплень.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:

  • у 2 місяці: 1 доза
  • у 4 місяці: 2 доза
  • у 6 місяців: 3 доза
  • у 18 місяців: 4 доза
  • у 6 років: 5 доза
  • у 14 років: 6 доза

Вакцини, які наразі використовують державні й приватні клініки, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.