gepatit 

28 липня відзначається Всесвітній День боротьби з гепатитом.  Ця дата - нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання, як гепатит, була обрана в честь народженого в цей день професора, лауреата Нобелівської премії за 1976 рік Баруха Самуеля Блумберга, який відкрив світу вірус гепатиту В і розробив проти нього вакцину.

Гепатит - це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Існує п’ять основних вірусів гепатиту — типи A, B, C, D і E. Кожен із цих типів може мати серйозні наслідки для здоров’я. 

Вірусні гепатити уражують сотні мільйонів людей у ​​всьому світі. За оцінками ВООЗ, щорічно реєструється 1,4 мільйона випадків захворювання на гепатит А. Більше 240 мільйонів людей мають хронічну інфекцію гепатиту В, а від його наслідків щорічно помирає близько 780 тисяч чоловік. Хронічною інфекцією гепатиту С хворіє 130-150 мільйонів людей
у світі, а від пов’язаних з гепатитом С хвороб печінки щороку помирають 350 - 500 тисяч чоловік.

Згідно з офіційною статистикою в Україні частота інфікування дорослого населення вірусом гепатиту В складає 2,2% (близько 1 млн. осіб). Вірусом гепатиту С інфіковано 3% мешканців країни (близько1,2 млн. осіб).

Всі вірусні гепатити поділяються на дві групи – з ентеральним та парентеральним механізмом зараження.

До першої групи належать гепатити А і Е, заразитися якими можна при вживанні інфікованої вірусом води, продуктів харчування та через брудні руки.

До другої групи належать гепатити B, C, D, які передаються статевим, трансплацентарним (від матері плоду), побутовим (через прилади для гоління, зубні щітки, мочалки) шляхами, при лікувально-діагностичних маніпуляціях забрудненим медичним інструментарієм (ін’єкції, операції, трансфузії крові), проведенні нестерильним інструментом процедури манікюру, татуажу, пірсингу, а також при використанні однієї голки різними людьми при вживанні ін’єкційних наркотиків.

Захворювання супроводжуються  інтоксикацією та переважно ураженням печінки, нерідко жовтяницею.

Інкубаційний період при гепатитах може тривати від 2-6 тижнів, як при гепатиті А, до 2-4 і навіть 6 місяців при гепатитах В, С.

На початку захворювання симптоми гепатиту нагадують симптоми застуди: підвищення температури тіла (до 38-39С), головний біль, загальна слабкість, біль у м’язах. Через кілька днів з’являються тяжкість та/або біль у правому підребер’ї, нудота, блювота, темнішає сеча (набуває кольору пива) і знебарвлюється кал. Жовте забарвлення склер, слизової оболонки рота, а в подальшому – шкіри свідчать про перехід хвороби в жовтяничний період. Зазвичай після появи жовтяниці стан хворих поліпшується. Так протікають гострі форми вірусних гепатитів.

Найбільшу небезпеку становить хронічний перебіг гепатитів, який характерний для гепатитів B, C та D.

Імовірність того, що вірусний гепатит В стане хронічним, залежить від віку, в якому людина на нього захворіла. Так, хронічні інфекції у дітей першого року життя розвиваються в 80-90%, до 6 років – у 30-50%, у дорослих в 10% випадків. Серед дорослих, інфікованих в дитинстві, 15-25% вмирають від пов’язаних з гепатитом В раку або цирозу печінки.

Вірусний гепатит С довгий час може залишатися нерозпізнаним, внаслідок чого, приблизно у 55-85% перехворілих, розвивається хронічний гепатит. У осіб з хронічною інфекцією гепатиту С ризик розвитку цирозу печінки становить 15-30% в межах 20 років.

Більшість людей з хронічною інфекцією гепатитів B і C не знають, що є носіями і можуть передавати віруси іншим, не усвідомлюючи це.

За даними ВООЗ, за допомогою сучасних противірусних препаратів прямої дії можливо вилікувати понад 95% людей з вірусом гепатиту С, проте доступ до діагностики та лікування залишається низьким. Вакцини проти вірусу гепатиту С не існує.

Гепатит D виникає за приєднання до вірусу гепатиту В неповноцінного вірусу дельта-антигену, який не здатен самостійно викликати інфекцію, проте в поєднанні з гепатитом В різко ускладнює перебіг захворювання, дає блискавичні форми, що призводять до смерті хворого протягом декількох днів. Відносним фактором ризику гепатиту D є вживання ін'єкційних наркотиків. Єдиним ефективним засобом захисту від інфекції вірусу Dє вакцина проти гепатиту B.

Гепатит Е не так поширений як гепатит А, однак протікає набагато важче. Інфекція дуже небезпечна для вагітних жінок. Вагітні з гепатитом Е, особливо на II і III триместрі, схильні до підвищеного ризику розвитку гострої печінкової недостатності, загибелі плоду і летального результату. При зараженні гепатитом Е в третьому триместрі вагітності летальність може досягати 20-25%.

Щоб уберегтися від зараження гепатитами, необхідно дотримуватися таких правил:

  • Не вживати некип’ячену воду, завжди мити фрукти і овочі, а також мити руки після відвідування туалету і перед їжею. Так можна запобігти зараженню гепатитами А і Е. Від гепатиту А існує безпечна і ефективна вакцина.

Для запобігання зараження гепатитами В, С і D необхідно уникати контакту з біологічними рідинами інших людей, в першу чергу з кров’ю:

  • Переривання передачі вірусу гепатиту В у побуті забезпечують санітарно-гігієнічні заходи: індивідуалізація всіх предметів особистої гігієни і роздільне їх зберігання (прилади для гоління, зубні щітки, мочалки, гребінці та ін.), попередження мікротравм тощо;
  • Найчастіше гепатити В і С передаються статевим шляхом, тому слід уникати випадкових статевих зв’язків, використовувати бар’єрні контрацептивні засоби;
  • Татуювання або пірсинг та медичні процедури повинні проводитися тільки стерильним обладнанням;
  • Найбільш дієвим засобом профілактики вірусного гепатиту В є вакцинація. Після введення масової імунізації від гепатиту В захворюваність на гострі форми гепатиту в світі скоротилася в 10 разів. Введення вакцини спричиняє появу специфічних антитіл, які забезпечують захист проти цього захворювання. Курс вакцинації проти гепатиту В складається із трьох щеплень.

За даними ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за 6 місяців 2022 року в області відмічається:

  • зниження захворюваності на гострий гепатит А на 1 випадок (зареєстровано 4 випадки, показник захворюваності – 0,34 на 100 тис. населення проти 5 та 0,43 відповідно за 6 місяців 2021 року).
  • зростання захворюваності на гострий гепатиту В на 2  випадки (зареєстровано 10 випадків, показник – 0,85 на 100 тис. населення проти 8 та 0,68 відповідно за 6 місяців 2021 року).
  • зниження захворюваності на гострий гепатит С на 2 випадки (зареєстровано 3 випадки, показник - 0,26 на 100 тис. населення проти 5 та 0,43 відповідно за 6 місяців 2021 року);
  • вперше виявлено 38 випадків хронічного гепатиту С, показник 3,2 на 100 тис. населення  (6 місяців 2021 року – 3,4) та хронічного гепатиту В – 10 випадків, показник захворюваності становить 0,85 на 100 тис. населення (6 місяців 2021 року – 0,51).