plyash07

Державна установа "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" (далі - Центр) проводить постійні моніторингові дослідження води р. Дніпро в межах акваторії пляжів м. Черкаси, які мають офіційний статус.

За результатами лабораторних досліджень у воді пляжів «Митницький», «Соснівський - 1» та «Казбетський» м. Черкаси, яка була відібрана 04.07.2022, виявлені відхилення від гігієнічних вимог за інтенсивністю запаху - 2 бали ( в нормі - 1 бал).
Крім того, у воді акваторії пляжу «Митницький» виявлено перевищення нормативів за водневим показником (рН) - 9,19 (в нормі водневий показник не повинен виходити за межі 6,5 - 8,5) та числом лактозопозитивної кишкової палички (далі - ЛКП) - 24 000 в дм3 (в нормі у водоймах в межах населених пунктів та у водоймах, які використовуються для купання, спорту і відпочинку населення число ЛКП не повинно бути більше 5000 в дм3 ).

Надмірна кількість ЛКП свідчить про загальну бактеріологічну забрудненість водойми, а потрапляння цих мікроорганізмів у шлунково-кишковий тракт людини може викликати гострі кишкові інфекції, які зокрема небезпечні для дітей.

Про результати лабораторних досліджень поінформовано міського голову м. Черкаси, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та керівника КП «Благоустрій» Черкаської міської ради для вжиття обмежувальних заходів щодо купання на пляжі «Митницький».

Центр відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів довкілля на 2022рік продовжує лабораторний моніторинг води р. Дніпро в межах м. Черкаси.