Поліомієліт це хвороба, що відома людям вже багато тисячоліть. Про велику кількість хворих на поліомієліт відомо з документів XVII—XVIII століть. Із середини XIX ст. поліомієліт з'являється у Західній Європі та США з таким перебігом, що в багатьох хворих залишаються наслідки хвороби на все життя. Однією з найбільших епідемій був спалах хвороби в східних штатах США у 1916 році, коли від поліомієліту загинуло 6000 чоловік. У Європі епідемії були зокрема у 1932 році в Німеччині (3700 випадків) та у 1934 році в Данії (4500 випадків). Серед потерпілих від епідемії 1921 року в США був майбутній президент США Франклін Рузвельт, який заснував у 1938 році Національну фундацію з боротьби проти поліомієліту. Останні випадки поліомієліту в Україні були зафіксовані в 2021 році в Рівненській та Закарпатській областях. В обох випадках хворі діти не мали щеплень проти поліомієліту.

Збудник поліомієліту відноситься до групи пікорнавірусів родини ентеровірусів (кишкових вірусів) та існує у вигляді трьох незалежних типів (I, II і III). Він дуже стійкий у зовнішньому середовищі (у воді зберігається до 100 діб, у випорожненнях — до 6 міс), добре переносить замороження, висушення. Не руйнується травним соком та антибіотиками. 

Джерелом інфекції є хвора людина або носій. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, але частіше — за допомогою фекально-орального механізму при потраплянні до організму вірусу через забруднені руки, їжу, побутові контакти, іноді через брудну воду. Захворюваність на поліомієліт переважає у літньо-осінні місяці. Найбільш вразливі до цієї інфекції діти від 6 місяців до 5 років. Вірус вражає спинний та головний мозок та викликає невиліковний параліч, що призводить до інвалідізації. Здебільшого параліч вражає ноги, а 10% паралізованих помирає від задухи в результаті паралічу дихальних м'язів. У 70% випадків поліомієліт протікає безсимптомно, що робить хворобу особливо небезпечною. Інфіковані люди передають хворобу далі, навіть не знаючи про неї.

Під час війни ризик поширення інфекційних захворювань зростає. Це стосується і поліомієліту. Велике скупчення людей, міграційні процеси в країні, погані санітарні умови, відсутність туалетів, забруднена вода, збільшує ризик поширення збудника поліомієліту. Сьогодні специфічного лікування цього захворювання не існує. Єдиний спосіб уберегти себе та своїх дітей від хвороби – це щеплення. Усього необхідно отримати 6 доз вакцини: у 2, 4, 6 та 18 місяців, а потім у 6 та 14 років. Для отримання щеплення необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра в медичний заклад. Всі щеплення проводяться безкоштовно. Вакцини від поліомієліту зареєстровані в Україні і мають відповідні сертифікати якості. Сьогодні Черкаська область забезпечена всіма видами вакцини від поліомієліту в достатній кількості.

Найдорожче, що є в країні – це люди. Найцінніший скарб людини – це її здоров’я. В ці складні військові часи про це не можна забувати. Потурбуйтесь про себе та своїх близьких – вакцинуйтесь.