1 червня в Україні відзначається Міжнародний день захисту дітей

Друк
PDF

1 червня в Україні відзначається Міжнародний день захисту дітей, який також називають День дітей або Дитячий день. День запроваджений з метою привернення уваги до проблем дотримання прав і охорони здоров'я дитини.

В 2022 році цей день має особливе значення, тому що повномасштабна російська війна проти України заточила проблеми збереження життя і здоров’я дітей. Зруйнована інфраструктура, масова міграція, відсутність води, незадовільні умови проживання, харчування, неможливість дотримання санітарно-гігієнічних вимог, відсутність медичної допомоги  створюють загрозу виникнення інфекційних хвороб серед дітей та їх батьків. В цей час захист дітей набуває особливого значення.

Права дітей в нашій країні захищені нормами Законів України “Про охорону дитинства”, “Про попередження насильства у сім’ї”, “Про освіту”, Конвенцією про права дитини. Кожна дитина в Україні має право на захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може нести небезпеку для здоров’я, бути перешкодою в здобутті дитиною освіти чи завдавати шкоди її здоров’ю, фізичному, розумовому, духовному, моральному та соціальному розвитку.

Право дитини на здоровий спосіб життя та запобігання інфекційним хворобам – пріоритетні напрямки сучасного суспільства, і наша держава докладає певних зусиль для подолання перешкод в цьому напрямку.

Найдієвішим способом боротьби за дитяче здоров’я є імунопрофілактика.

Щеплення від туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліта, кору, визнані обов’язковими згідно ст. 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та ст. 12 Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Обов’язок – це сукупність моральних зобов'язань людини перед іншими. Тому соціальні обов'язки повинен виконувати індивід у силу суспільної необхідності. Проблема обов'язку є проблемою співвідношення особистого і суспільного інтересу.

Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо ‑ профілактичних програм. На Державному рівні виконується обов’язок забезпечення доступності до безкоштовних імунобіологічних препаратів. В свою чергу батьки зобов’язані піклуватися про захист дітей від хвороб, у тому числі вакцинкерованих.

Щеплення виправдовує інтереси всього суспільства і є обов'язком. Батьки та піклувальники в наш час повинні проявляти більше свідомості і поваги до вимог сучасного соціуму та проводити імунопрофілактику своїм дітям вчасно у повному обсязі, згідно Календаря щеплень.