В Україні змінили змішані схеми вакцинації від COVID-19

Друк
PDF

За даними Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГІ) використання змішаних схем вакцинації проти СOVID-19 дають надійний захист від коронавірусної інфекції. Рекомендовано використовувати наступні змішані схеми вакцинації:

– Якщо первинна вакцинація була проведена з застосуванням інактивованих вірусних вакцин проти СOVID-19 (Коронавак), для наступних доз можна розглянути введення вакцин на векторній платформі (Астра Зенека) або мРНК вакцин (Комірнаті, Модерна), що схвалені ВООЗ для екстреного застосування.

– Якщо первинна вакцинація була проведена з застосуванням вакцин проти СOVID-19 на векторній платформі (Астра Зенека) для наступних доз можна розглянути введення м-РНК вакцин проти СOVID-19 (Комірнаті, Модерна), що схвалені ВООЗ.

– Якщо первинна вакцинація була проведена з застосуванням м-РНК вакцин проти СOVID-19 (Комірнаті,Модерна), для наступних доз можна розглянути введення вакцин проти СOVID-19 на векторній основі (Астра Зенека), що схвалені ВООЗ для екстреного застосування.

При застосуванні змішаної схеми вакцинації проти СOVID-19 для первинної вакцинації необхідно дотримуватися мінімального інтервалу між введенням доз вакцин у 28 днів.

Подовження інтервалу між введеннями доз вакцини проти СOVID-19 до 8-12 тижнів може сприяти вищій імуногенності та, можливо, вищій ефективності вакцин проти СOVID-19.