Третя додаткова доза від СOVID-19… Кому?

Друк
PDF

Вакцинація від СOVID-19 захищає від небезпечної хвороби. Особливо вразливі ті особи, які належать до груп ризику – це люди з хронічними захворюваннями, онкологічною патологією, імунодефіцитними станами. Ці пацієнти підлягають пріоритетній вакцинації вакцинальним комплексом, що передбачає введення вакцини за затвердженою інструкцією.

Для досягнення кращого захисту у осіб, які за станом здоров’я мають нижчу ефективність вакцин у порівнянні з ефективністю вакцини взагалі, вводиться додаткова доза. Якщо схема вакцинації складається з двох доз, то додаткова доза буде третьою. Друга доза буде додатковою, якщо застосовувалось однодозна схема вакцинації.

Введення додаткової дози можливе в термін 28 днів від другої дози або першої дози при однодозній схемі вакцинації. Оптимально ввести додаткову дозу можна в період до 3 місяців від останньої дози первинної вакцинації. Додаткові дози та терміни їх введення визначаються лікарем, виходячи зі стану здоров’я пацієнта та лікування, яке він отримує.

З метою посилення імунної відповіді/ефективності вакцини, що згасає з часом, призначається бустерна (ревакцинальна) доза. Введення бустерних доз наразі вивчається. Для осіб, які віднесені до груп професійного ризику (медичні працівники, працівники будинків інтернатного типу) ревакцинальна доза може бути введеною через 6 місяців після первинної вакцинації від СOVID-19. Для бустерної дози рекомендуються переважно вакцини на платформі м-РНК. У разі недоступності м-РНК вакцин, або наявності протипоказань до її використання, може бути використана вакцина на іншій платформі (векторна або інактивована).