Деякі питання вакцинації від COVID-19

Друк
PDF

Відповідно до діючих наказів Міністерства охорони здоров’я України повноцінний захист від коронавірусної хвороби дають два щеплення. Друга доза вводиться відповідно до інструкції по застосуванню вакцини, а саме:

CoronaVac/Sinovac Biotech  через 14-28 днів;

Сomirnaty/Phizer– Biotech  через 21-28 днів;

Moderna  через 28 днів;

AstraZeneka  через 4-12 тижнів;

Якщо пацієнт пропустив із якоїсь причини друге щеплення, необхідно не зволікати і надолужити його при першій нагоді. Маючи два щеплення можна уникнути важкої хвороби, отримати зелений COVID-сертифікат, бути вільним від карантинних обмежень. Отримати другу дозу вакцини можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації, незалежно від того, де отримана вакцина.

Звичайно, найкраще використовувати одну й ту саму вакцину, як для першого, так і для другого щеплення. Втім, якщо та сама вакцина недоступна, або на першу вакцину сталася важка алергічна реакція, можна щепитися за такою схемою:

-1-ша доза - AstraZeneka, 2-га - Сomirnaty/Phizer чи Moderna через 28 днів;

-1-ша доза - Сomirnaty/Phizer чи Moderna, 2-га – Moderna чиСomirnaty/Phizer через 28 днів;

Питання введення третьої (бустерної) дози вакцини від коронавірусної хвороби наразі розглядається Міністерством охорони здоров’я України. Введення бустерної дози буде регламентоване рішенням Оперативного штабу і відповідним наказом Міністерством охорони здоров’я України.