Вакцинація проти COVID-19 для вагітних

Друк
PDF

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) надала рекомендації Міністерству охорони здоров’я України, щодо вакцинації проти COVID-19 вагітних. За офіційною заявою НТГЕІ (ПОЗИЦІЯ № 31-05/2021-1 відповідно протокольного рішення від 31.05.2021 №10) вагітність визнається, як стан, при якому існує підвищений ризик тяжкого перебігу COVID-19. Наявні вакцини проти COVID-19 не містять живого мікроорганізму та в дослідженнях на тваринах не було виявлено підвищеного ризику виникнення побічних реакцій та негативного перебігу вагітності. Вивчення безпеки застосування вакцин у вагітних продовжується. Вакцинація вагітних медичних працівників та вагітних з супутніми патологічними станами є пріоритетною в межах діючої Дорожної карти та може бути проведена зважаючи на співвідношення ризику-користі, а саме переважання користі від вакцинації у порівнянні з високим ризиком важкого перебігу COVID-19 у вагітних.

При виборі вакцини для щеплення вагітних рекомендується надавати перевагу вакцині на платформі мРНК.

Якщо вагітна отримала першу дозу вакцини проти COVID-19 на векторній платформі, або була вакцинована першою дозою вакцини на векторній платформі до настання вагітності, друга доза вакцини може бути на векторній платформі після інформування вагітної про співвідношення ризиків щодо користі, в іншому випадку, введення другої дози відтерміновуєтся до закінчення вагітності.

Рутинне проведення тестування вагітності перед вакцинацією проти COVID-19 не рекомендується.

Жінки, що вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані проти COVID-19 без застережень.

Дані рекомендації є тимчасовими, можуть бути змінені у випадку надходження оновлених даних та, якщо вони не суперечать чинній інструкції до вакцини.