Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання

Друк
PDF

За даними Міністерства охорони здоров’я в Україні зареєстрували та підтвердили випадок поліомієліту у 1,5 річної дитини з Рівненської області. Хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin 2). Батьки свідомо відмовлялись від щеплень, передбачених Календарем щеплень, через релігійні переконання.

Перші симптоми проявились 1 вересня, вже 3 вересня дитина потрапила в лікарню з симптомами парезу нижніх кінцівок.

У Рівненської області вже працює команда епідеміологів та вірусологів, які здійснюють першочергові заходи з реагування на епідзагрозу: пошук контактних осіб, збір та аналізи їхніх біоматеріалів, детальне вивчення обставин справи, тощо.

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Специфічного лікування від поліомієліту не існує, тому пацієнти з таким діагнозом залишаються каліками або помирають. Оскільки функція кінцівок не відновлюється, параліч супроводжує людину довічно.

Єдиний шлях убезпечити себе та своїх дітей від наслідків цієї хвороби – це вакцинація. Згідно Календаря щеплень вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов’язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення резистентності організму до хвороби.

  • 1 доза — 2 місяць життя дитини;
  • 2 доза — 4 місяць;
  • 3 доза — 6 місяць;
  • 4 доза — 18 місяць;
  • 5 доза — 6 років;
  • 6 доза — 14 років;

Згідно рекомендацій МОЗ України перші два щеплення від поліомієліту потрібно проводити інактивованою (вбитою) вакциною, наступні – живою оральною. Всі вакцини в державі високоефективні, якісні і дозволені до використання.

На сьогодні в Україні рівень охоплення щепленнями від поліомієліту (діти до 1 року, Поліо-3) є недостатнім. За 8 місяців 2021 року – 53,0 %. За таких темпів до кінця року без вживання додаткових заходів досягти потрібного для колективного імунітету показнику в 95 % не вдасться. Наразі в Черкаській області проти поліомієліту діти до 1 року щеплені на 61,2%.

polio