Вакцинація розпочалася

Друк
PDF

Як відомо, 23.02.2021 в Україну з Індії прибула перша партія з 500 тис. доз вакцини компанії AstraZeneca, яка 24.02.2021 була доставлена в область для проведення першого етапу вакцинації.

Вакцина AstraZeneca схвалена ВООЗ, дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія,а 22 лютого 2021 року Міністерство охорони здоров’я України зареєструвало цю вакцину для екстреного застосування.

AstraZeneca/Oxford - це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведської компанією AstraZenecа. Вакцина, яка виробляється на потужностях SerumInstitute (Індія), має локальну (торговельну) назву Covishield.

У вакцині AstraZeneca/Oxford використовується як вектор генетично модифікований аденовірус, який втратив здатність до розмноження та містить кодування білка-шипа SARS-CoV-2. Після вакцинації в організмі людини виробляється цей білок, який сприяє відповіді імунної системи на коронавірус.

Для повної імунізації потрібні дві дози вакцини, з інтервалом у 28 днів Вакцина може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +8 С.

Вакцина має відповідні сертифікати якості.

Наразі ВООЗ не зафіксувала жодного випадку смерті після щеплення вакциною проти коронавірусу.

Заразитися COVID-19 від вакцин неможливо, оскільки жодна з них не містить живого вірусу, здатного викликати хворобу.

За визначенням Всесвітньої Організації Охорони здоров’я на зниження смертності та захворюваності серед людей найбільший вплив здійснили вакцини.

Щорічно імунізація рятує мільйони життів, і ще мільйони людей становляться захищеними від тяжких захворювань та інвалідності. Без сумніву імунопрофілактика найбільш пріоритетний напрямок сучасної системи охорони здоров’я та є одним з найбільш економічно ефективних досягнень в сучасному світі.

Вся необхідна інформація із даного питання розміщена на офіційному сайті МОЗ, постійно оновлюється та може використовуватись у засобах масової інформації для своєчасного інформування населення.

Вакцина Pfizer-BioNTech - це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Заявлена ефективність - 95%. Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Потребує температури зберігання щонайменше -70 C. Після розмороження може зберігатися 5 днів при температурі +2 до +8 С.