Ботулізм – це небезпечно!

Друк
PDF

images/рибка01.04.2019Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано перший з початку року випадок захворювання на ботулізм у 32-річної мешканки м. Черкаси після вживання в’яленої річкової риби домашнього приготування.

Симптоми отруєння у хворої проявилися протягом кількох днів після вживання зараженого продукту (розлад зору, порушення ковтання, здуття живота, сухість у роті, диспепсичні явища).

Після звернення до швидкої медичної допомоги 01.04.2020 року хвора госпіталізована до 1-го хірургічного відділення комунального некомерційного підприємства «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» у стані середньої важкості. Після консультації інфекціоніста встановлено діагноз «Ботулізм клінічно».

Потерпілій введено 01.04.2020 року протиботулінічний полівалентний анатоксин, стан хворої покращився. Наразі вона перебуває на лікуванні у відділенні невідкладної терапії.

Звертаємо увагу на необхідність дотримання головних вимог технології при приготуванні консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!