Отруєння грибами у Звенигородці

Друк
PDF

_29112019.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

З початку року зареєстровано вже 10 випадків отруєнь грибами з 13 потерпілими, з них 4 дітей віком до 17 років.

Так, 27.11.2019 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами двох 16-річних студенток Державного навчального закладу «Звенигородський центр підготовки і перепідготовки робітників» внаслідок вживання консервованих лисичок домашнього приготування, зібраних восени в лісі біля с. Пединівка Звенигородського району.

Перші симптоми отруєння (запаморочення, нудота, блювота, біль у животі) з’явились за кілька годин після вживання грибів. Постраждалі доставлені до Звенигородської центральної районної лікарні та госпіталізовані до дитячого відділення.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворих та студентами гуртожитку щодо небезпеки збирання та споживання дикорослих грибів. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

Наразі звертаємо увагу, що гриби - це продукт підвищеної небезпеки, вони, хоч і містять величезний спектр вітамінів і корисних речовин, але украй важко переносяться і мають цілий ряд протипоказань.

Страви з грибів вважаються важкими для травлення через те, що містять таку речовину, як хітин. З одного боку він добре вбирає шлаки і важкі метали, виводячи їх з організму в процесі травлення. З іншого, сам по собі дуже "обтяжує". Тому вживати гриби можна вживати лише в правильній "компанії".

Гриби можуть добре поєднуватися з гарнірами і добавками, що легко перетравлюються – картопля, салат, буряк, цільнозерновий хліб або легка каша. А ось їсти їх разом з м'ясом не рекомендується – така їжа завдає удару по печінці, особливо якщо поєднувати ці продукти регулярно.

Також слід уникати поєднання грибів з їжею, яка важко перетравлюється, наприклад, квасоля, селера, салати з огірками і горохом, майонезом і т. д..

Небажано вживати гриби разом з алкоголем, оскільки алкоголь сприяє розщеплюванню жирів, але згущує в шлунку білок, що дуже небезпечно і може стати причиною отруєння. Причина в тому, що під дію алкоголю "грибний" білок просто не перетравлюється і починає буквально гнити в шлунку.

Нагадуємо, що гриби - це їжа для дорослих. Дитячому шлунку вони нічого окрім шкоди не заподіють. Людям з різними хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки та дітям до 12 - 14 років, на думку медиків, гриби навіть протипоказані.

Бережіть себе та будьте здорові!