Ботулізм– це небезпечно!

Друк
PDF

27.02.2019.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано перший з початку року випадок захворювання на ботулізм у 46-річного мешканця с. Грушківка Кам’янського району.

Хворий вживав консервовані гриби та свинину тушковану домашнього приготування. Продукти вочевидь був приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Симптоми отруєння у хворого проявлялися протягом кількох днів після вживання заражених продуктів (розлад зору, порушення ковтання, біль та першіння у горлі, диспепсичні явища). Після звернення до Кам’янської центральної районної лікарні та встановлення діагнозу «ботулізм» 25.02.2019 року він госпіталізований до реанімаційного відділення лікарні.

Після введення ботулінічного гептавалентного антитоксину самопочуття хворого покращилося, на сьогоднішній день він продовжує лікування у стаціонарі.

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.