Небезпечні комахи

Друк
PDF

Комахи – одні з найдавніших жителів нашої планети, які з’явились більше 400 млн. років тому. З тих пір вони пережили п’ять масових катаклізмів і виявилися більш живучими ніж динозаври.

Вважається, що зараз у нашому світі живе близько 10.000.000.000.000.000.000 комах. Це 10 квінтильйонів живих та іноді  невидимих нами істот. Тільки різних видів їх близько 1 мільйону, що становить 80% всього видового різноманіття на Землі. Можна з упевненістю сказати, що ми живемо в світі комах.

Серед них зустрічаються і прекрасні метелики і нешкідливі коники і корисні сонечка. Трапляються і монстри, які переносять інфекції або таять в своїх жвалах смертельну отруту. І хоча ці істоти не мають розмірів лева або тигра, і їх величина не перевищує розмірів нігтя на пальці, близьке знайомство з найнебезпечнішими комахами часом загрожує великою небезпекою.

Ось деякі з них, які поширені на території нашої області, і зустрічі з ними краще уникати та про  наслідки якими загрожує контакт з ними.

дуЧеркобллабцентр1.jpgМалярійні комарі (Anopheles). Всього в світі існує більше 400 видів, ними переносяться такі захворювання:  жовта лихоманка, енцефаліт і гельмінтози. Людину кусають тільки самки, і при цьому відбувається інфікування. Комарі зазвичай прив'язані до водойм, де відбувається відкладання яєць і розвиток личинок. Найбільша їх активність проявляється з заходом сонця. Комарі кусали кожного з нас, всі ми знаємо, як виглядає слід їх укусу. Це червона точка, яка злегка припухає і дуже свербить. Зазвичай великої біди від цього не буває, але часто укус може призвести до небезпечної хвороби і навіть смерті. Однією з найбільш відомих хвороб, яка переноситься комарами є малярія. Комар заражається малярійним плазмодієм від людини - носія або хворого і в організмі комахи плазмодій проходить повний цикл статевого розмноження. Вже через декілька діб після зараження (це залежить від температури навколишнього середовища) комар сам стає джерелом малярії. У тропічних країнах такі епідемії дуже часті. Тому виїжджаючи  в іншу країну варто поцікавитись: «Чи не поширена там малярія?». Щорічно спостерігається близько 300-500 мільйонів випадків захворювань, при цьому щорічно від малярії гине більше 500 тис. чоловік. Вважається, що малярія торкнулася принаймні 10% населення Землі. Найбільша ж смертність спостерігається в країнах Африки, де боротьба проти малярії практично не ведеться, саме на цьому материку знаходиться 90% всіх хворих. Захиститися від комарів можна застосовуючи репеленти.

дуЧеркобллабцентр2.jpgОси і бджоли. (Vespula / Apis). Здавалося б, ос і бджіл можна зустріти скрізь. При достатньо теплій погоді достатньо наявності квітки або запах солодкого, як вони тут як тут. Практично кожного з нас хоч раз, та й жалила бджола, так що ми на власному досвіді знаємо наскільки це болісно. Як правило така неприємна подія медичної допомоги не потребує, хіба тільки у вас немає алергії. А ось при наявності алергії можливі серйозні проблеми. Отрута викликає анафілактичний шок, який проявляється в кропив'янці, труднощі з диханням, плутаності свідомості і побліднінню. Крайньою стадією є втрата свідомості і навіть смерть. Небезпечні токсичні реакції від укусів в голову, кровоносну судину і порожнину рота. Проковтнута бджола може стати причиною пухлини глотки і смерті від задухи. Корисно знати, що при укусі бджолою не варто одразу її вбивати. По-перше, вона без жала сама загине (на відміну від оси, яка може жалити кілька разів), а по-друге, вбита бджола виділить в повітря особливу хімічну речовину, яка буде сигналом тривоги для інших її родичів.

блоха170918.jpgБлохи (Siphonaptera) - крихітні комахи, розміром— 1-6мм, тіло сплюснуте з боків,паразитують на тілі звірів, птахів і людини , безкрилі — крила втратили внаслідок пристосування до паразитичного способу життя. Тіло комахи побудовано так, щоб стрибати на великі відстані - задні ноги стрибальні, тому  їх називають чемпіонами з стрибків у довжину: вони стрибають на відстань, що перевищує їх власну довжину у 130 раз. На кішках і собаках проживають різні види бліх, але найбільш небезпечними є ті, яких можна знайти на щурах. Нехай самі блохи і невеликі, зате вони можуть переносити мікробів і важкі захворювання: чуму, туляремію, глисні інвазії. Найвідомішою з них є бактерія  чуми - Yersinia Pestis. Саме вона викликала Чорну Чуму в Європі в XIV столітті, знищивши до половини населення Європи. Кількість жертв обчислювалася десятками мільйонів! Поширенню захворювань сприяли щури, які подорожують на торгових судах через відсутність належної санітарної обробки кораблів. Перший випадок був зафіксований в 1347 році, коли прибув у Францію корабель приніс безліч вмираючих матросів і пасажирів. На кожному судні жили щури, які після прибуття в порт змішувалися зі своїми місцевими родичами. Ті передавали чумних бліх, які заражали нових господарів. Коли корабельні пацюки починали дохнути, блохи починали пити кров матросів. Брудні і перенаселені порти Європи стали відмінним місцем для розповсюдження хвороби. Тоді чуму повністю не знищили, вона поверталася і поверталася, несучи численні життя. Так, в кінці XIX століття нова епідемія тільки в Індії знищила 6 мільйонів чоловік. Сьогодні від цих бактерій у більшості країн Європи  вмирають дуже рідко, а от для країн третього світу небезпека ще існує.

дуЧеркобллабцентр3.jpgВоші (Phthiraptera)– безкрилі ектопаразити - кровосисні істоти, живляться кров'ю людини. Воші більше за інших живих істот пов'язані з людиною. Причина в тому, що вони живуть на тілі людини на всіх стадіях свого розвитку. Ці комахи — «вузькоспеціалізовані» паразити, вони живуть тільки на одному або на деяких споріднених видах тварин. Ця особливість вошей в деяких випадках дає можливість з'ясувати близькість видів хазяїв-носіїв. Воші, наприклад, воша людська (Pediculus humanus), є переносником таких небезпечних захворювань як висипний і поворотний тиф. Поширені по всьому світу. Захиститись можна дотримуючись правил особистої гігієни.

 

 

 

дуЧеркобллабцентр4.jpgПостільний клоп (Cimexlectularius) - має сильно сплющене тіло завдовжки від 3 до 8,4 мм залежно від насичення кров'ю. Самці менші за самок. Забарвлення — від брудно-жовтого до темно-коричневого. З переднього краю голови відходить хоботок, пристосований для проколу тканин і смоктання крові. Завдяки геометрії і гнучкості сегментованого тіла голодний клоп слабо вразливий для механічних способів боротьби з ним. Ситий клоп стає менш рухливим, його тіло набуває більш округлої форми і відповідного забарвлення крові (за кольором якого — від червоного до чорного — можна приблизно визначити, коли дана особина востаннє харчувалася). Людина не відчуває безпосередньо сам укус клопа, оскільки до складу слини клопа входить анестезуюча речовина. Якщо клоп з першого разу не зміг підібратися до кровоносного капіляру, він може вкусити людину кілька разів. На місці укусу клопа починається сильний свербіж, а також може з’явитися пухир. Зрідка люди стикаються з сильно вираженою алергічною реакцією на укус клопа. На щастя, 70 відсотків людей не відчувають практично ніяких наслідків від них. Клопи є побутовими комахами і не належать до групи переносників інфекційних захворювань, однак у своєму організмі вони можуть довгостроково зберігати збудників інфекції, до них відносяться: вірусний гепатит В, також можуть зберігатися збудники чуми, туляремії, Q-лихоманки. Найбільшої шкоди людям вони доставляють своїми укусами, забираючи у людини нормальний відпочинок і сон, що надалі може негативно позначитися на моральному здоров’ї і працездатності.

дуЧеркобллабцентр6.jpgТаргани (Blattoptera) – їх довжина від 4 до 9мм. Голова частково прихована під переднеспинкою. Крила перетинчасті, надкрила щільніші, з жилкуванням. У деяких видів крила і надкрила відсутні. Ноги бігальні. У самців на черевці часто є пахучі залози. Налічується близько 3500 — 4000 видів тарганів. Вони проживають переважно у тропіках та субтропіках. Деякі синантропні види розповсюджені людиною по всьому світі Можуть пошкоджувати харчові запаси, рослини тощо. Деякі — переносники збудників низки захворювань та яєць гельмінтів. Основна небезпека спільного життя з тарганами полягає в тому, що вони забираються в унітази, сміттєві баки та інші місця скупчення бактерій, як наслідок – є їх механічними переносниками. Таргани можуть бути причиною безлічі захворювань: від глистів і дизентерії до туберкульозу і тифу. Таргани можуть переносити грибки, одноклітинні організми, бактерії і віруси. І ось цікавий факт – вони можуть жити протягом багатьох місяців без їжі і води. А деякі таргани -  популярні декоративні тварини.

Тому, знаючи про небезпечних комах, та де вони можуть на нас чатувани, нехай зустрічаються тільки прекрасні метелики  та співучі цвіркуни!

дуЧеркобллабцентр7.jpg