Стан захворюваності на гострі кишкові інфекції в Черкаській області за 6 місяців 2018 року

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що за перше півріччя 2018 року в областізареєстровано 1581 випадок захворювання на гострі кишкові інфекції, або 127,4 на 100 тис. нас. проти 141,6 в минулому році. Найвищі показники захворюваності на гострі кишкові інфекції у мм. Черкаси – 250,9, Умань – 179,6, Сміла – 170,5, Городищенському районі – 142,9. Питома вага хворих дітей становить 63,6%, що становить 497,3 на 100 тис. нас. і нижче на 20,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Рівень захворюваності серед дітей значно перевищує обласний показник у мм. Черкаси – 1034,7, Умань – 813,9, Сміла – 552,6, Городищенському районі – 692,9.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції в розрізі адміністративних районів області за 6 міс. 2018 року (інт .пок. на 100 тис. населення)

36952830_2101376940131998_7442259402830118912_n.png

 

В області на 18-ти адміністративних територіях зареєстровано 109 випадків (інт. пок. 8,8 на 100 тис. нас.) сальмонельозу. Найвищі показникизареєстровано в: Уманському – 28,6, Кам’янському – 18,2 районах, мм. Умань – 16,3, Черкаси – 14,5, Черкаському – 11,9, Драбівському – 8,83 районах, що нижче на 13,5%, ніж в 2017 році та 24,1% стандартизованого показника за 5 років. Серед захворілих 41 дитина віком 0-17 років (37,6%) що на 4,0% нижче порівняно з 2017 роком.

В поточному році зареєстровано 3 випадки захворювання на шигельоз (м.Черкаси, Чигиринський та Уманський райони), якібактеріологічно підтверджені (Shigellasonnei - 2, Shigellaflexneri - 1), проти 8 в 2017 році. За 6 місяців 2018 року виявлено один носій збудника шигельозу в Золотоніському районі (в 2017 - 2 носії).

Захворюваність на гастроентероколіти встановленої етіології становила 73,9 на 100 тис. населення (у 2017 році – 81,0, показник за 5 років – 55,5), на гастроентероколіти невстановленої етіології – 42,9 (у 2017 році – 48,1, показник за 5 років – 36,6). Порівняно з минулим роком відмічається зниження відповідно на 8,7% та 10,7%. Показник етіологічної розшифровки ГЕКів становить 63,3% проти 62,7% у минулому році.

Всього на 15-ти адміністративних територіях зареєстровано 439 хворих на ротавірусну інфекцію (мм. Черкаси – 229, Сміла – 46, Городищенському – 38, Канівському – 37 районах, м.Умань - 24, Черкаському – 21, Маньківському – 13, Кам’янському – 11, Чорнобаївському – 6, Уманському – 5, Смілянському - 3, Лисянському та Чигиринському по 2, Монастирищенському та Тальнівському по 1 районах), що на 23,4% нижче порівняно з аналогічним періодом минулого року, проте на 35,6% вище порівняно з стандартизованим показником за 5 років. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 35,4.

За звітний період в області гострого вірусного гепатиту А зареєстровано 18 випадків, інт. пок. на 100 тис. населення – 1,5, в минулому році інт. пок. на 100 тис. населення становив 1,7.

Необхідно зазначити, що з початку 2018 року в області зареєстровано 5 групових захворювання на гостру кишкову інфекцію (мм. Черкаси - 3, Умань - 2), внаслідок яких постраждало 27 осіб, у т.ч. 26 дітей до 15 років. За результатами лабораторних досліджень етіологічним фактором у 4-х був ротавірус, 1 – норовірус. Чотири спалахи виникли у дитячих навчально-виховних закладах, один – у школі.

Успіх боротьби за зниження захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки обізнане населення з причинами виникнення та поширення цих захворювань. Підвищення санітарної культури населення - це величезний резерв подальшого зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції. Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони спостерігаються у дітей, тому що в малят і захисні сили слабші, і гігієнічні навички ще недостатні.

З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно дотримуватись наступних основних вимог:

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі – використовувати воду питну бутильовану або лише перекип’ячену воду;

- не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;

- не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини, харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості (при купівлі харчових продуктів та напоїв звертати увагу на терміни зберігання та умови зберігання продуктів харчування, зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін);

- при споживанні овочів та ягід їх необхідно добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком;

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом;

- обов’язково мити руки після відвідування туалету;

- при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатися самолікуванням.

Бережіть себе!