Позбавитися тарганів тяжко, проте необхідно

Друк
PDF

таргани18052018.jpgНаука знає про існування близько 5000 видів тарганів. У будинках і квартирах можуть мешкати близько 55 з них, але часто ми контактуємо лише з деякими представниками цих видів. Великих тарганів бояться майже всі і в цьому немає нічого дивного, адже таких комах складно назвати приємними сусідами.

В помешканнях жителів України зустрічаються практично лише чорний, рудий і значно рідше американський таргани. Найрозповсюдженим видом є руді таргани, народна назва яких – прусаки. Руді види домашніх тарганів оточують людину майже всюди.

Таргани дуже добре пристосовуються до мінливості умов проживання. Для життя їм необхідна лише вода та їжа. Тривалість життя визначається також наявністю їжі. Прусаки можуть проіснувати без харчів до місяця, а чорні – до 70 днів. В умовах дефіциту їжі у них поширений канібалізм, а іноді таргани здатні навіть нанести покуси людям.

Науково доведено, що самкам для розмноження тарганів не потрібні самці!  Особи жіночої статі  протягом декількох поколінь здатні давати потомство на підставі безстатевого розмноження – партеногенезу. «Дітки», які вилупляться з яєць будуть лише самками, проте також здатними розмножуватися без участі самця-партнера.

На відміну від тарганів-самців, які при попаданні на одну територію влаштовують бійки за харчі та воду, самки об’єднуються та гармонізують свої цикли, виводячи здорове потомство. В доказ цього факту вчені дослідили поведінку та розмноження незайманих самок.

В епідемічному значенні таргани є перенощиками збудників інфекційних (кишкових) хвороб. Ці комахи володіють також алергенною дією, тому у людей  доволі часто спостерігається алергія на тарганів. Алергени проникають в організм різними шляхами: з повітрям, їжею, безпосередньо при контакті. За словами медиків, основна частина хворих бронхіальною астмою, схильна до алергії на тарганів. До речі, алергію може викликати будь-який вид тарганів,тому не дивно, що люди намагаються будь-якими способами позбутися таких непрошених сусідів.

Людям, в квартирах яких мешкають таргани – не пощастило. Позбавитись від цих «домашніх тварин» надзвичайно тяжко.

 Роботи щодо знищення комах – переносників збудників інфекційних хвороб, називаються дезінсекцією. В побутових умовах власники житла самостійно вирішують як боротися з тарганами – власними силами, чи укладати договір з суб’єктами господарювання, які мають право проведення профілактичних дезінсекційних робіт.

 Юридичні особи незалежно від форм власності та громадяни, відповідно до статті 18 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» 06.04.2000 № 1645-III (далі – Закон № 1645-III), забезпечують проведення профілактичних дезінсекційних заходів у виробничих, жилих, та інших приміщеннях (будівлях) та на земельних ділянках.

Зазначені роботи, відповідно до статті 33 Закону № 1645-III, можуть проводити спеціалізовані підрозділи Міністерства охорони здоров’я України (далі – МОЗ України), а також суб’єкти  підприємницької діяльності на підставі договорів з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та громадянами.

Вказані роботи входять до «Переліку робіт з підвищеною небезпекою», що затверджений наказом Держнаглядохоронпраці України 26.01.2005 № 15, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року     № 232/10512.

Порядок проведення дезінсекційних заходів встановлюється МОЗ України з урахуванням особливостей збудників інфекційних хвороб, факторів передачі інфекції тощо.

Профілактичні дезінсекційні роботи є медичними протиепідемічними заходами для проведення яких суб’єкт господарювання повинен мати ліцензію МОЗ України з медичної практики за спеціальністю «дезінфекційна справа» та за спеціальністю молодших спеціалістів з медичною освітою –  «медико – профілактична справа».

При дезінсекційних роботах  застосовуються лише препарати, що обов’язково включені до Реєстру дезінфекційних засобів, дозволених до використання в Україні, який розміщений на офіційному сайті МОЗ  України.

ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України» має ліцензію МОЗ України  на провадження господарської діяльності з медичної практики, зокрема, за спеціальністю «дезінфекційна справа» та за спеціальністю молодших спеціалістів з медичною освітою – «медико – профілактична справа»,   що дає їй право надавати послуги із дезінфекції, дезінсекції та дератизації.