Яку небезпеку несуть квіти та вінки, виготовлені з полімерних матеріалів

Друк
PDF

штучні_квіти.jpgВ  поминальні дні популярним товаром на ринках є квіти та вінки з полімерних матеріалів. Штучні квіти універсальні, як в плані виготовлення, так і в плані застосування.

Штучні квіти виготовляються – із паперу і тканини, з пластику та полімерної глини, ниток і мотузки, тисьми і мережива,  газет, осіннього листя – матеріали для штучних квітів можна перераховувати дуже довго.

Щорічно в області проходить понад 20 тис. поховань. В середньому на одне поховання використовують 5 – 10 штучних вінків та квітів, а на цвинтар надходить близько 200 тис. виробів з полімерів, без врахування поминальних днів. З  поминальними днями можливо припустити, що на цвинтарі надходить більше двох  мільйонів виробів з пластику, зокрема одноразовий посуд, пакувальні матеріали тощо.

Пластикові квіти та інші прикраси на кладовищах поступово псуються від погодних умов та викидаються. Немає жодної гарантії, що вони потраплять на сміттєпереробні  заводи, яких практично немає, та не завдадуть шкоди природі   і здоров’ю людини. Жодної гарантії, що їх випадково не спалять разом зі сміттям на кладовищі, тоді з димом у повітря потраплять шкідливі речовини горіння пластику, які можуть негативно впливати на стан здоров'я людей.

Виробництво пластмас зростає з року в рік. Якщо у 1976р. у всьому світі було випущено 20 млн.  тонн пластмас, то у 2013р. було виготовлено приблизно 350 млн. тонн.

До найважливіших штучних полімерів, які виготовляються в світі, належать поліетилен, поліпропілен, полівінілхлорид, полістирол, поліуретан, фторопласти, політерефталат етилену.

У продуктах горіння пластмас містяться дуже небезпечні речовини – (оксиди азоту, оксид сірки, феноли, токсичні діоксини, формальдегід), які є канцерогенами – викликають утворення пухлин, можуть впливати на спадковість. Виявляються сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів.

Відомі випадки отруєння шкідливими речовинами, що виділяються при спалюванні пластикового сміття.

Серед них дуже сильна отрута, створена людиною – діоксин, який може накопичуватись в організмі людини, постійно отруюючи та вбиваючи його.

Діоксин через повітря всмоктується в землю, продукти та добре розчиняється в жирах і  потрапляє до організму людини. Отже, пластикові квіти не в якому разі не можна спалювати.

Дим також містить пари та тверді часточки, які залишаються в повітрі на довгий час у завислому стані. Ці часточки та токсичні гази негативно впливають на здоров’я населення: викликають подразнення очей, слизової оболонки носоглотки, часто посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

Попадаючи в грунт пластмаси можуть пролежати в землі сотні років, чим також наноситься значна шкода довкіллю.

Якщо пластмаси – це світове лихо, то штучні квіти болюче питання саме для українців.

Під час поминальних днів на цвинтарі завозяться тонни шкідливих полімерів у вигляді квітів. А старі вінки та букети лежать кучами на смітниках по периметру кладовищ. Чи не краще прибрати могилки, посадити живі квіти і схилитися у щирій молитві.